Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Vedci z BMC SAV vďaka prístroju zvýšia testovanie vzoriek na ochorenie COVID-19

Snímka z testovania a inštalovania špeciálneho prístroja na testovanie vzoriek pre Biomedicínske centrum SAV.
Snímka z testovania a inštalovania špeciálneho prístroja na testovanie vzoriek pre Biomedicínske centrum SAV. (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Virológovia z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) otestujú v rámci maximálnej dennej kapacity 368 vzoriek na ochorenie COVID-19. Toto číslo sa však v najbližších dňoch zvýši vďaka novému špecializovanému prístroju, poznamenal v stredu počas tlačovej konferencie riaditeľ Virologického ústavu SAV Juraj Kopáček.

"SAV podľa mojich vedomostí bola jednou z prvých inštitúcií, ktorá sa začala venovať testovaniu," poznamenal predseda SAV Pavol Šajgalík. Nadácia Slovenskej sporiteľne venovala BMC SAV 500.000 eur, ktoré vedci využijú najmä na nový špecializovaný prístroj. Vďaka nemu budú môcť efektívne otestovať zhruba 42.000 vzoriek v kratšom čase pri zapojení menšieho počtu pracovníkov. Finančná suma bude použitá aj na niekoľko desiatok tisíc izolačných setov a iných potrebných komponentov, ktoré vedcom uľahčia prácu.

"Zrýchlenie a zefektívnenie testovania pomocou špecializovaného prístroja spočíva v tom, že väčšiu časť procesu RNA extrakcie z klinických vzoriek prevezme stroj. Vďaka tomu prebehne proces rýchlejšie, bez rizika chýb a absolútne štandardizovane. Vo výsledku sa zvýši nielen rýchlosť procesu RNA extrakcie, ale aj naša celková testovacia kapacita," vysvetlil vedúci oddelenia ekológie vírusov BMC SAV Boris Klempa.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Člen permanentného krízového štábu Robert Mistrík uviedol, že procedúra testovania vzoriek sa uskutočňuje v dvoch fázach, pričom prvá z nich – izolácia vírusovej RNA zo vzorky výteru z nosohltana sa realizuje manuálne. Druhá fáza – reverzná transkripcia RNA na DNA s následnou PCR reakciou sa uskutočňuje v špecializovanou prístroji.

Aj napriek tomu, že v súčasnosti je epidemiologická situácia na Slovensku priaznivá, testovanie ako prostriedok kontroly nad infekciou bude treba podľa Mistríka vykonávať dlhodobo. Po skončení súčasnej situácie budú virológovia prístroj využívať v rámci virologického výskumu.

Viac o téme: PrístrojBratislavaSAVKoronavírusTestovanie vzoriek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu