Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zúfalá Ľubomíra sa vyše roka nevie dostať k dcérke, obáva sa najhoršieho: Márne hľadá pomoc

Ľubomíra H.
Ľubomíra H. (Zdroj: Reprofoto/Noviny.sk)

BRATISLAVA, MOSKVA - Slovenka Ľubomíra sa viac ako rok nevie dostať k dcére, dokonca sa bojí, že ju už ani neuvidí. Dieťa má v starostlivosti otec, ktorý žije v Rusku a ktorý zrejme nerešpektuje súdne rozhodnutie.

O prípade Ľubomíry H. z východného Slovenska informovala televízia JOJ. Žena už vo februári tvrdila, že styk s dcérou jej bol zmarený zo strany otca už 175-krát. Toto číslo je ale súčasnosti vyššie - prekročilo hranicu dvoch stoviek.

Čítajte aj: Škandál štátnych úradníkov! Ivanu a Pavla pustili zo štátnej karantény ako zdravých: Šokujúci omyl

Stav bude zrejme ešte fatálnejší. „Môj manžel odišiel do zahraničia s našim dieťaťom bez môjho súhlasu. Obávam sa, že požiada o ruské štátne občianstvo, nakoľko má takúto možnosť,“ vyjadrila sa matka maloletého dieťaťa. „Moje dieťa už od mája 2019 nevidelo svoju mamičku,“ dodala.

Ľubomíra hľadá pomoc

Zúfalá žena hľadá pomoc v rezorte diplomacie aj cez Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže (CIPC). „Matka sa na nás obrátila písomne o pomoc. Žiadosť sme zaevidovali a zaslali kolegom do Ruskej federácie. Čakáme teraz, ako zareagujú oni,“ uviedla Andrea Cisárová, riaditeľka CIPC.

„Rezort diplomacie venuje pozornosť každej žiadosti o konzulárnu asistenciu, s ktorou sa na nás obracajú naši občania,“ píše sa v stanovisku Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Otec dieťaťa čerpá neplatené voľno

Otec dievčatka pracuje v štátnej inštitúcii a od roku 2015 čerpá neplatené voľno, údajne pre študijno-pracovný pobyt v Rusku. Na otázku, či sa matka oprávnene obáva, že dcéru dlhodobo neuvidí a či vôbec, nedopovedá.

Vraj nevie, že slovenské úrady začínajú konať vo veci žiadosti matky o návrat dieťaťa na Slovensko. „Pokiaľ sa na mňa niektorá z inštitúcií, o ktorých tvrdíte, že vo veci konajú, obráti, poskytnem im všetku potrebnú súčinnosť, na ktorú budem vyzvaný,“ reagoval.

Ľubomíra zatiaľ márne hľadá efektívnu pomoc. Okrem ďalších rezortov sa obrátila aj na ministerstvo vnútra.

Viac o téme: OtecMatkaDieťaStarostlivosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu