Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Prezidentka schválila inteligentnú karanténu! Slováci budú mať na výber

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ľudia budú môcť namiesto štátnej karantény využívať mobilnú aplikáciu, ktorou sa má zaviesť tzv. inteligentná karanténa. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok (15. 5.) podpísala novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o elektronických komunikáciách, ktorú parlament schválil v skrátenom legislatívnom konaní. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Nová forma karantény prostredníctvom mobilnej aplikácie má odbremeniť kapacity štátnych karanténnych zariadení. „Pôsobila by tiež menej invazívnym spôsobom na osoby prichádzajúce na Slovensko zo zahraničia, ale zároveň by poskytovala porovnateľnú úroveň dodržiavania karanténnych opatrení ako v prípade povinnej štátnej karantény,“ uviedli predkladatelia právnej úpravy.

Aktualizované 12:13 Smart karanténa je zatiaľ v internom testovaní 

Od dnešného rána sa na hraniciach SR množia prípady dožadovania sa zo strany občanov tzv. smart karantény, uviedol úrad vlády. „K uvedenej situácii Úrad vlády SR informuje, že smart karanténa bude spustená až po ukončení interného testovania. Do interného testovania verejnosť nie je zapojená. Podmienkou celoplošného spustenia smart karantény je úspešné ukončenie interného testovania. Pred celoplošným spustením smart karantény budeme verejnosť informovať na tlačovej konferencii,“ uviedol úrad v stanovisku. 

Povinná štátna karanténa sa rušiť nebude, ľudia budú mať na výber

Minister zdravotníctva Marek Krajčí cez víkend uviedol, že povinná štátna karanténa sa  v rámci ďalšieho uvoľňovania rušiť určite nebude. Domáca alebo tzv. smart karanténa má byť možnosťou pre tých, ktorí nechcú absolvovať povinnú štátnu karanténu. „Túto inteligentnú karanténu budú môcť absolvovať v domácom prostredí, resp. v hygienicky vyhovujúcom prostredí,“ uviedol. Šéf rezortu zdravotníctva uviedol, že od pondelka chcú aplikáciu, ktorá bude sledovať ľudí v domácej karanténe, začať testovať. Krajčí si nemyslí, že je to domáca karanténa bude obmedzovať slobodu, práve naopak, dá ľuďom možnosť výberu. 

KORONAVÍRUS Prezidentka schválila inteligentnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Bezplatná a dobrovoľná aplikácia

Aplikácia má byť poskytnutá bezodplatne. Štát očakáva, že by mohla znížiť rozpočtové výdavky. Zároveň sa očakáva, že dôjde k uvoľneniu stoviek členov Policajného zboru, ozbrojených síl a Hasičského a záchranného zboru z plnenia úloh súvisiacich so štátnou karanténou.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Podmienkou inteligentnej karantény je dobrovoľnosť. „Počas krízovej situácie môže úrad verejného zdravotníctva rozhodnúť o tom, že osoby, ktoré majú povinnosť podrobiť sa nariadenej izolácii v zdravotníckom zariadení alebo v inom určenom zariadení, sa môžu nariadenej izolácii podrobiť v domácom prostredí za podmienky, že písomne alebo inak hodnoverne preukázateľne súhlasili s podrobením sa izolácii v domácom prostredí za použitia mobilnej aplikácie na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie,“ napísali predkladatelia.

Osoba, ktorá bude s takouto formou karantény súhlasiť, je povinná počas trvania nariadenej izolácie nainštalovať si a používať mobilnú aplikáciu na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie a systémovo umožniť aplikácii prístup k údajom na monitorovanie polohy mobilného zariadenia.

Údaje neskôr budú musieť byť zničené

Musí mať tiež povolené prijímanie notifikácií na mobilnom zariadení, na ktorom je aplikácia nainštalovaná, povoliť zariadeniu funkciu rozpoznávania tváre, ďalej umožniť automatickú aktualizáciu aplikácie, povoliť mobilu lokálne uložiť odfotenú podobizeň tváre na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie, či zdržať sa konania, ktoré by viedlo k nefunkčnosti alebo nesprávnemu fungovaniu tejto aplikácie.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR bude musieť zároveň zničiť údaje, hneď ako pominie dôvod ich spracovania. O zničení údajov bude úrad informovať dotknutú fyzickú osobu, ktorá môže následne uplatňovať svoje práva podľa nariadenia o GDPR, respektíve podľa zákona o ochrane osobných údajov. Na kontrole dodržiavania zákonnosti spracúvania údajov sa má podieľať aj parlament prostredníctvom ústavnoprávneho výboru, ktorému má ÚVZ predkladať správu o využívaní údajov.

Viac o téme: KoronavírusZuzana ČaputováInteligentná karanténa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu