Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NAKA rozplieta prípad únosu syna podnikateľa Matoviča: Do väzby ide bývalý sudca aj kulturista

Juraj Almási a Nikola Primorac Zobraziť galériu (5)
Juraj Almási a Nikola Primorac (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Za posledné mesiace ide už o štvrtú akciu zameranú na obávanú mafiánsku skupinu takáčovcov. Počet obvinených členov sa aktuálne pohybuje okolo čísla 50. Piatková akcia súvisela s vydieraním a ublížením na zdraví v štádiu pokusu. Medzi obvinenými nechýbajú boss zločineckého gangu Ľubomír Kudlička, dvaja z najvyššie postavených takačovcov Martin Mikulec a Peter Kaňuch, kulturista a organizátor kulturistických súťaží Nikola Primorac, ale aj bývalý sudca, dnes advokát Juraj Almáši. Mikulocovi sa podarilo pred políciou utiecť, no troch zo zadržaných poslal sudca do väzby. Na rade je teraz Najvyšší súd.

Piatkový zásah NAKA súvisel s kauzou syna nezvestného podnikateľa z Trnavy Ladislava Matoviča. Ten zmizol v roku 2005. Po sebe zanechal obrovské majetky. Takáčovci a vysokopostavení policajní funkcionári sa týchto majetkov rozhodli zmocniť. Bolo to potom, ako Matovičov syn požiadal o pomoc pri prepise majetku po otcovi na seba advokáta Juraja Almášiho.

Podľa obvinenia syna podnikateľa odviezli a 11 mesiacov držali na jednom z bratislavských hotelov. Tam sa ho o majetky po otcovi pokúsili pripraviť. Keď policajti v roku 2017 na skupinu udreli, obvinili 21 členov gangu na čele s bossom Ľubomírom Kudličkom a advokátom Jurajom Almášim. Aby sa vyhli trestu, začali ďalší členovia skupiny, ktorí zostali na slobode, podľa najnovších obvinení vydierať a zastrašovať korunných svedkov v prípade. No a práve s tým súvisela aj piatková akcia.

Juraj Almási
Zobraziť galériu (5)
Juraj Almási  (Zdroj: Topky.sk)

„Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie 8 osobám pre vydieranie a ublíženie na zdraví v štádiu pokusu. Dve obvinené osoby boli počas policajnej akcie zadržané, dve obvinené osoby sú vo väzbe za inú trestnú činnosť, jedna hľadaná osoba už prišla na políciu vypovedať a dve obvinené osoby sú stíhané na slobode, jedna obvinená osoba je na úteku,“ informovali policajti o akcii na takáčovcov na sociálnej sieti.

Vyšetrovateľ navrhol väzbu pre troch zo zadržaných mužov. „Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica v nedeľu rozhodol o vzatí do väzby 3 osôb, ktoré sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a iné. Dôvodom väzby je u obvinených JUDr.J.A. a P.K. obava z možného úteku, ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Dôvodom väzby u obvineného N.P. je obava z možného ovplyvňovania svedkov. Sudca väzbu obvinených dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil. Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinení podali proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR,“ informovala Topky.sk hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Obor v putách

V putách skončil piešťanský kulturista a organizátor kulturistických súťaží Nikola Primorac. Asi 130 kíl vážiaci obor, ktorý robil ochranku v podnikoch takáčovcov mal zinkasovať peniaze za to, aby „posadil na invalidný vozík“ jedného z korunných svedkov v kauze Matovičovho syna a znemožnil mu tak ďalej usvedčovať členov gangu. Informácie o krvavom pláne potvrdzuje väčšie množstvo zadržaných mafiánov v rámci skupiny takáčovcov. Kľúčovým svedkom sa v tejto veci stal istý Peter Boršč prezývaný Hitler, ktorý pred pár týždňami začal spolupracovať s políciou a usvedčuje komplicov zo skupiny takáčovcov.

Obor Primorac, ktorý mal objednávku „vybaviť“, patril v hierarchii skupiny pod región Trnavy, ktorý zastrešoval Patrik Vidašič. Hitler v tejto súvislosti podľa našich informácií usvedčuje aj bossa Ľubomíra Kudličku a bývalého sudcu Juraja Almášiho. Tí mali podľa obvinenia Primoracovi za „posadenie na invalidný vozík“ korunného svedka, zaplatiť.

Juraj Almási a Nikola
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky.sk)

Spolužiak Dobroslava Trnku

Asi najzaujímavejším cieľom polície, ktorého sa v piatok pokúsili zadržať, je bývalý sudca, dnes advokát, Juraj Almáši. Elitní policajti vtrhli do jeho domu v Moste pri Bratislave úplne zbytočne aj na druhý pokus. Spolužiaka bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, podobne ako v roku 2017, ani teraz doma nenašli.

Almášiho sídlo v Moste pri Bratislave je opradené rôznymi historkami. Má ísť zďaleka o jeden najlepšie zabezpečených domov, aké na Slovensku existujú. V sídle advokáta sú vraj vybudované únikové cesty a po spustení bezpečnostného zariadenia sa z Almášiho haciendy stane v priebehu niekoľkých sekúnd nedobytná pevnosť s nepriestrelnými štítmi.

Majú zoznam mien a telefónnych čísiel na novinárov

Juraj Almáší sa spolu s ďalším obvineným na niekoľko hodín stal jedným z najhľadanejších mužov Slovenska. Po vyhlásení celoštátneho pátrania sa však podvečer prišiel prihlásiť sám. Zaujímavosťou je, že Almášiho prihlásenie na polícii preukázalo, že ľudia v jeho okolí disponujú zoznamom mien a telefónnych čísel na reportérov, ktorí sa venujú organizovanému zločinu na Slovensku.

Jednotlivých novinárov totiž kontaktovala manželka Almášiho brata, advokátka Katarína Almášiová priamo na ich mobilné telefóny, a to bez akejkoľvek iniciatívy z ich strany a bez toho, aby boli v minulosti v akomkoľvek kontakte. "Akonáhle sa môj klient dozvedel o tom, že ako osoba má byť zadržaná, dobrovoľne sa dostavil vo večerných hodinách na príslušné oddelenie polície. Pokiaľ ide o informáciu, že je na úteku, tá sa nezakladá na pravde," povedala obhajkyňa Almášiová do telefónu reportérom jednotlivých slovenských médií.

Juraja Almášiho aktuálne stíhajú pre vydieranie a ublíženie na zdraví v štádiu pokusu. Bývalého sudcu v uznesení policajti označujú za človeka, pre ktorého boli viacerí spoluobvinení z gangu takáčovcov činní. Advokát mal tiež pre skupinu zabezpečovať právne služby či rady a ovplyvňovať konania pred súdmi a organmi činnými v trestnom konaní.

Spolužiak Dobroslava Trnku bol v súvislosti s takáčovcami svojho času stíhaný väzobne. Bolo to potom, ako strávil na úteku vyše roka. Na políciu prišiel sám v apríli 2018. Za mrežami strávil dva mesiace. Sudca ho z väzby prepustil na kauciu 100-tisíc eur. Obvinenie na svoju osobu považuje za vykonštruované.

Šéf Záhoria na úteku

V putách skončil pre vydieranie aj Peter Kaňuch považovaný za jedného z najvyššie postavených členov takáčovcov. Jedným z najhľadanejších zločincov Slovenska sa však po piatkovej akcii NAKA stal Martin Mikulec. Ten stál na čele takačovského gangu zo Záhoria.

Juraj Almási a Nikola
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky.sk)

Z peňazí zarobených nelegálnou činnosťou mal odvádzať 30 percent priamo bossovi Kudličkovi. Z týchto peňazí sa mali korumpovať policajti, prokurátori aj sudcovia. Policajti v tejto súvislosti prosia o pomoc verejnosť. Ak by ste teda o hľadanom Martinovi Mikulcovi mali akékoľvek informácie, volajte na číslo 158.

Jeden z členov sa obesil

Podobnú akciu urobili policajti NAKA aj pred viac ako dvoma týždňami. Troch mužov na čele s bossom Ľubomírom Kudličkom obvinili z vydierania mafiánskeho bossa piešťanskej vetvy piťovcov a ďalších dvoch mužov. Zatiaľ čo Kudlička je vo väzbe pre objednávku vraždy podnikateľa z Prievidze, o osude nižšie postaveného člena gangu Ondreja Miča a ďalšieho takáčovca Igora Smolena rozhodoval sudca Špecializovaného trestného súdu.

Mičo po verdikte súdu putoval rovno za mreže, Igora Smolena prezývaného Balvan, ktorý v rámci štruktúry skupiny zastával miesto v riadiaco-rozhodovacej zložke skupiny, sudca do väzby nevzal. O jeho väzbe mal vo štvrtok 30. apríla 2020 rozhodovať Najvyšší súd. Tam však už tento obávaný muž neprišiel. Balvana, jedného z najbližších ľudí, bossa takáčovcov Ľubomíra Kudličku, našli obeseného.

Viac o téme: MafiaVäzbaNajvyšší súdĽubomír KudličkaTakačovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu