Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Správa ombudsmanky vyvolala najväčšie vášne v koalícii: Poslanci OĽaNO a Sme rodina sa spojili s kotlebovcami

Mária Patakyová Zobraziť galériu (7)
Mária Patakyová (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtkovom hlasovaní nevzali na vedomie Správu o činnosti verejného ochrancu práv (VOP) za rok 2019. Proti prijatiu bolo 50 zákonodarcov, správu podporilo 34 poslancov a hlasovania sa zdržalo 46 poslancov. Správu okrem opozičných poslancov nepodporil celý klub hnutia Sme rodina a viacerí poslanci OĽaNO. Z 53-členného klubu OĽaNO hlasovalo za odobrenie správy 11 poslancov.

Napriek tomu, že včerajšie vystúpenie verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej si do pléna prišla vypočuť aj prezidentka Zuzana Čaputová, na viacerých poslancov vystúpenie nezapôsobilo. Išlo pritom o celé spektrum parlamentných strán a nie len o opozíciu. Po tom, ako poslanci nevzali svojim hlasovaním na vedomie správu ombudsmanky za rok 2019, sa objavilo množstvo reakcií na tento krok.

Čaputová považuje vzatie informácie na vedomie za znak úcty

Aj keď so zisteniami verejnej ochrankyne práv nemusia všetci poslanci súhlasiť, vypočuť si ich a vziať tieto informácie na vedomie považuje prezidentka SR Zuzana Čaputová za znak úcty voči ľuďom, ktorí sa na úrad ombudsmanky obracajú. Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti po tom, čo Národná rada SR nevzala na vedomie Správu o činnosti verejného ochrancu práv (VOP) za rok 2019.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

Prezidentka si správu Patakyovej vypočula v stredu (13. 5.) v pléne osobne. "Rozsah jej činnosti a riešenia podnetov konkrétnych ľudí, ktorí sa v dôsledku činnosti štátnych orgánov ocitli v núdzi alebo im boli upreté práva, je hodný rešpektu," skonštatovala. Dodala, že úrad ombudsmanky a predovšetkým ľudia, ktorí sa naň obracajú, si bez ohľadu na ideologické preferencie poslancov úctu určite zaslúžia.

Dostál hovorí o tlieskajúcich kotlebovcoch

Medzi prvými s reakciou na sociálnej sieti bol predseda OKS a člen klubu SaS Ondrej Dostál. "Pekná hanba, keď parlament hlasuje o ľudských právach spôsobom, z ktorého sa najviac tešia fašisti," skonštatoval sklamane Dostál.

Sklamanie neskrývali ani v radoch Za ľudí. Primátor Hlohovca hovorí o hanbe. "Hlasovanie o správe verejnej ochrankyne práv. Začalo sa to skôr, ako sme čakali," skonštatoval Kollár.


Slovensko je podľa ombudsmanky v ťažkej situácii: Do pléna ju prišla podporiť aj prezidentka


V koalícii sú postoje rôzne, sklamanie v radoch KÚ

Medzi tými, kto nevzatie správy parlamentom na vedomie zobral s nadšením bol člen Kresťanskej únie (KÚ) a klubu OĽaNO Richard Vašečka, ktorý správu ombudsmanky nazval dúhovou.

Postoj KÚ bol pritom zreteľný už po vystúpení Patakyovej a svoju reakciu zdieľala aj Vašečková stranícka šéfka Anna Záborská. "Som sklamaná zo správy verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej. Kritizovala mnohých. Kritizovala naše zákony akoby ich ona sama nemala ako štátna úradníčka rešpektovať a brániť," píše na sociálnej sieti Záborská.

Reakcia prišla aj zo strany mimoparlamentného zoskupenia

Medzi tými, ktorí zostali z rozhodnutia parlamentu pohoršení sú aj politici z radov mimoparlamentného Progresívneho Slovenska. “Poznámky niektorých poslancov k správe VOP, hlavne z konzervatívneho spektra a fašistickej strany, boli neprijateľné. Jednalo sa o urážky, konšpirácie a vytĺkanie politických bodov na úkor ľudí, ktorých práva sú porušované a požadovali iba ich vyriešenie. Toto konanie Progresívne Slovensko odsudzuje,” kritizuje Irena Bihariová.

Poliačik hovorí o spájaní fašistov a fundamentalistov

Člen mimoparlamentného zoskupenia PS sa pridal ku kritike ráznejším spôsobom. Výsledné hlasovanie označil za koalíciu fašistov a fundamentalistov.

Správa ombudsmanky vyvolala najväčšie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Martin Poliačik)

Šeliga hovorí o absurdnej situácii

Predstaviteľ Za ľudí a podpredseda parlamentu Juraj Šeliga vidí za uznesením pléna absurdnosť. "To sú tie absurdné parlamentne procesy – dva dni o niečom diskutuje, ale na vedomie to nezoberiete," píše Šeliga, ktorý súčasne blahoželá ombudsmanke k narodeninám.

Správa ombudsmanky vyvolala najväčšie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: facebook/juraj šeliga)

Svoje sklamanie netají aj spravodajkyňa ombudsmanky Patakyovej Vladimíra Marcinková zo Za ľudí. "Som sklamaná z dnešného výsledku hlasovania parlamentu o správe verejnej ochrankyne práv. Mrzí ma aj postoj mnohých koaličných kolegov k tak kľúčovej agende, akou je ľudskoprávna. Verím, že vás dnešné hlasovanie vo vašej poctivej a neúnavnej snahe naprávať pochybenia štátu v oblasti ľudských práv neodradí," píše Marcinková na sociálnej sieti.

Dnešné hlasovanie sa donieslo aj k europoslancom - konkrétne k Michalovi Šimečkovi z Progresivneho Slovenska a Lucii Ďuriš Nicholsonovej z SaS. "Prečo tak málo? Lebo správa upozorňuje na porušovania ľudských práv, okrem iného aj zraniteľných skupín a menšín. Inými slovami - verejná ochrankyňa práv robí presne to, čo nej očakávame. Odvádza svoju prácu poctivo. Nová konzervatívna väčšina s tým má problém," pýta sa Šimečka.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová odkazuje, že 34 poslancom, ktorí správu zobrali na vedomie, Patakyovej a Čaputovej tlieska. Za ostatných sa hanbí.

Patakyová výsledok hlasovania berie na vedomie

Mária Patakyová berie na vedomie, že Národná rada neodobrila jej výročnú správu. Naďalej bude vykonávať svoju funkciu nezávisle, odborne a v prospech ľudí. Uviedla to Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Pavelková pripomenula, že v histórii úradu ide o štvrtý prípad, keď NR SR nevzala na vedomie správu verejnej ochrankyne práv. "Prvýkrát to bolo v roku 2013 k výročnej správe za rok 2012, druhýkrát v roku 2016 k prezentácii mimoriadnej správy o policajných celách a tretíkrát v roku 2017 k prezentácii mimoriadnej správy o sociálnoprávnej ochrane detí," doplnila.

Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtkovom hlasovaní nevzali na vedomie Správu o činnosti verejného ochrancu práv (VOP) za rok 2019. Proti prijatiu bolo 50 zákonodarcov, správu podporilo 34 poslancov a hlasovania sa zdržalo 46 poslancov. Správu okrem opozičných poslancov nepodporil celý klub hnutia Sme rodina a viacerí poslanci OĽaNO. Z 53-členného klubu OĽaNO hlasovalo za odobrenie správy 11 poslancov.

Patakyová po diskusii v pléne povedala, že vníma medzi poslancami NR SR nepochopenie obsahu správy o činnosti. Viaceré poznámky nepovažovala za vecné. Zároveň vyhlásila, že nevníma inštitút verejného ochrancu práv ako inštitúciu, ktorá má zodpovedať predstavám Národnej rady SR. Chce preto naďalej pokračovať v činnosti.

Včerajšie vystúpenie Patakyovej 

Kancelária verejného ochrancu práv skonštatovala za minulý rok 130 porušení základných práv a slobôd. Zo správy vyplýva, že opakovane najčastejším problémom týkajúcim sa porušovania základných ľudských práv a slobôd sú zbytočné prieťahy, a to najmä v súdnych konaniach.

Prieťahy v súdnych konaniach poukazujú podľa ombudsmanky Márie Patakyovej na to, že systém v justícii nie je nastavený tak, aby bol dostatočne efektívny a funkčný. Problémom podľa nej nemusí byť subjektívne zavinenie sudcu, ale môže ísť o dôsledok personálnej poddimenzovanosti súdov. Okrem toho upozorňuje na prieťahy v konaní Sociálnej poisťovne či prieťahy v reštitučných konaniach.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

Ombudsmanka v roku 2019 vykonala aj prieskumy zamerané na kontroly zariadení pre seniorov. Skúmala tiež postup cudzineckej polície, proces vnútroštátnych adopcií či fungovanie obchodného registra. Venovala sa aj ochrane detí ako obetí trestných činov. Intervenovala i v prípade postupu Úradu na ochranu osobných údajov, ktorý žiadal od investigatívnych novinárov prezradenie zdroja pod hrozbou vysokej finančnej sankcie.

Verejná ochrankyňa práv sa v minulom roku zaoberala napríklad nedôstojnými vyhradenými priestormi, ktoré sa doteraz využívajú na policajných staniciach. Za problematické tiež považuje vybavovanie žiadostí na cudzineckej polícii, ktoré preverovala prieskumom. Jeho výsledky majú byť známe v prvej polovici tohto roka.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

Patakyová podľa správy riešila aj otázky osvojenia, odškodnenia obetí nezákonných sterilizácií a venovala sa aj prieskumom v zariadeniach sociálnych služieb. Tiež podľa správy otvorila otázku reprodukčných práv žien či zlepšenie pôrodnej starostlivosti. Problematike porušovania ľudských práv žien počas pôrodnej starostlivosti na Slovensku sa bude venovať aj v tomto roku.

Ombudsmanka minulý rok upozornila aj na potrebu zmien pri voľbe zo zahraničia. Riešila tiež prípad časového obmedzenia prístupu k pitnej vode v obci Blažice. Vzhľadom na to, že regionálny úrad verejného zdravotníctva zistil, že voda zo studne v rómskej osade nie je vhodná na pitie, obec umožnila obyvateľom čerpať vodu na obecnom úrade. Tento postup ombudsmanka kritizovala, obec vyzvala na nápravu.

Vníma to ako nepochopenie

Patakyová vníma medzi poslancami Národnej rady (NR) SR nepochopenie obsahu správy o činnosti verejného ochrancu práv (VOP). Vyhlásila to v reakcii na diskusiu o správe, ktorú predniesla pred parlamentom. Viaceré poznámky nepovažuje za vecné.

Správa ombudsmanky vyvolala najväčšie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Ombudsmanka zároveň vyhlásila, že nevníma inštitút verejného ochrancu práv ako inštitúciu, ktorá má zodpovedať predstavám Národnej rady SR. Vníma preto, že je jej povinnosťou naďalej pokračovať v činnosti. Patakyová pred poslancami pripomenula, že nechce rozoštvávať ľudí proti sebe. Poslancom vysvetlila, že v oblasti párov rovnakého pohlavia volá po minimálnom právnom rámci a štandarde, ktorý sa požaduje z medzinárodnej úrovne.

"A nemienim tým atakovať úpravu v Ústave, ktorá hovorí o manželstve ako o jedinečnom zväzku muža a ženy," povedala s tým, že nikdy parlamentu nehovorila o registrovanom partnerstve, ale o minimálnom právnom rámci, aby sa týmto párom zabezpečila rovnosť pred zákonom. "Považujem za významné nedorozumenie tejto otázky," doplnila s tým, že sa bude snažiť zrozumiteľnejšie venovať tejto téme.

K otázke práva nenarodeného dieťaťa Patakyová v pléne uviedla, že Ústavný súd SR vo svojom náleze interpretoval, že dieťa pred narodením nie je subjektom práva na život. "A čím iným mám byť ja viazaná, než našou ústavou?" pýtala sa poslancov. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) v diskusii v pléne vyjadril podporu Patakyovej, verí, že z funkcie neodstúpi. Patakyovej sa ospravedlnil sa osobné invektívy a upozornil, že diskusia má byť kultivovaná.

Viac o téme: SprávaOmbudsmankaReakcieMária Patakyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu