Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hrdina týchto ťažkých dní: Jeden z najlepších opatrovateľov v Nemecku je rodák z Detvy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Mnoho Slovákov a Sloveniek odchádza za prácou do zahraničia. Výnimkou nie sú ani opatrovatelia či opatrovateľky. Jedným takým je aj muž, ktorý sa umiestnil na treťom mieste medzi najlepšími opatrovateľmi v Nemecku.

Nielen zdravotníci, lekári či predavačky, ale aj opatrovatelia si zaslúžia pozornosť a to nielen v týchto dňoch. Aj v Nemecku je dosť slovenských opatrovateľov a medzi nimi je aj Miroslav Brada, ktorého si všimli aj miestne noviny. Podľa Berlin Zeitung sa Miroslav Brada umiestnil na treťom mieste v súťaži opatrovateľov iniciatívy Herz and Mut. 

Obrovský hazard so zdravím v slovenských nemocniciach! Ak ste pozitívny na COVID-19, máte šťastie

Brada je zamestnancom berlínskej ošetrovateľskej služby Comfort Homecare a kolegovia o ňom tvrdia, že má stále dobrú náladu. Porotu si vraj získal aj jeho typickým pozdravom "halloooo" alebo "Guuutteeen Morgeeen". "Keď začne pracovať, okamžite v byte vytvára dobrú náladu," zhodla sa porota. 

Miroslav Brada sa dostal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: reprofoto/Berlin Zeintung)

V oblasti, za ktorú je Miro zodpovedný, sa pridávajú aj lekárske poznatky. Je dôležité mať prehľad o liekoch, aj o tom, kedy ich podávať. "Je trpezlivý a vysvetľuje jednoducho a dobre. O pacientoch a intenzívnej starostlivosti vie všetko," chvália ho kolegovia. 

Ošetrovateľstvo nepozná hranice

O tom, že ošterovateľstvo je náročná práca, niet pochýb. Dôležitá je aj tímová práca, ktorá je základom dobrej kvalifikácie ošetrovateľa. Napríklad 27-ročná sestra na jednotke intenzívnej starostlivosti v Kolíne nad Rýnom Sarah Huppertová sa stala opatrovateľkou roka.

V roku 2019 odišla do Sierry Leone s asistenčnou organizáciou Cap Anamur, kde pracovala v detskej nemocnici v oblasti poznačenej občianskou vojnou a vírusom Ebola. Aj toto sú hrdinovia dnešných dní. 

Viac o téme: BerlínOpatrovateľNemeckoSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu