Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezidentka víta, že Súdna rada zvolila kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta, že Súdna rada v pondelok (11. 5.) po viacerých neúspešných voľbách zvolila kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu. Stal sa ním bývalý sudca Európskeho súdu pre ľudské práva Ján Šikuta. Uviedol to hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Šikutu vníma Čaputová ako "výrazného sudcu s domácimi, ale aj zahraničnými skúsenosťami, keďže pôsobil ako sudca na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu". Ako dodal Strižinec, prezidentka definitívne počká na návrh od Súdnej rady, ktorý posúdi a následne rozhodne o vymenovaní predsedu Najvyššieho súdu.

Šikuta, ktorého Súdna rada zvolila v pondelok, získal vo verejnej voľbe 12 zo 17 hlasov. Za jeho protikandidáta Ivana Rumanu nehlasoval nikto. Šikuta za prioritu vo funkcii považuje zlepšenie vnímania justície v očiach verejnosti.

Čaputová si v parlamente vypočuje správu verejnej ochrankyne práv

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si v stredu (13. 5.) v Národnej rade (NR) SR vypočuje Správu o činnosti verejného ochrancu práv za rok 2019. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec."Prezidentka ešte po prvom oficiálnom stretnutí s Máriou Patakyovou v auguste minulého roka zdôraznila, že výročným správam ombudsmanky sa nedostáva dostatok pozornosti od predstaviteľov verejnej moci," priblížil Strižinec.

Svojou účasťou na zasadnutí parlamentu chce hlava štátu naplniť prísľub Patakyovej, že ak jej to pracovné povinnosti dovolia, najbližšiu správu o činnosti jej úradu si príde vypočuť aj osobne. Kancelária verejného ochrancu práv zaznamenala za minulý rok 130 porušení základných práv a slobôd.

Ombudsmanka v správe skonštatovala, že zbytočné prieťahy, a to najmä v súdnych konaniach, sú opakovane najčastejším problémom týkajúcim sa porušovania základných ľudských práv a slobôd.

Dôvod skráteného legislatívneho konania musí byť jednoznačný

Zdôvodnenie potreby skráteného legislatívneho konania musí byť aj v čase pandémie jednoznačné a nemalo by vyvolávať žiadne otázniky o jeho účele. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti po utorkovom stretnutí s podpredsedom vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefanom Holým (Sme rodina).

"Rozumiem, že počas súčasnej pandémie treba aj legislatívou reagovať včas a skrátené legislatívne konania sú opodstatnené. Aj v týchto prípadoch však zdôvodnenie potreby skráteného konania musí byť jednoznačné a nemalo by vyvolávať žiadne otázniky o jeho účele," skonštatovala Čaputová. Holý prezidentku uistil, že inštitút skráteného legislatívneho konania považuje len za výnimočný nástroj, ktorého použitie musí byť riadne odôvodnené.

Kvalitu legislatívneho procesu, za ktorú Holý vo vláde zodpovedá, považuje hlava štátu za "mimoriadne dôležitú pre politickú kultúru a spoločenskú stabilitu". Podpredsedovi vlády zopakovala svoj záujem sledovať proces tvorby právnych noriem skôr, ako jej na jeho konci prídu zákony na podpis.

Viac o téme: Kandidát Súdna radaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu