Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezidentka je z hlasovania o Patakyovej správe sklamaná: Odkaz poslancom, neúcta občanov!

Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas počúvania prejavu Márie Patakyovej Zobraziť galériu (3)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas počúvania prejavu Márie Patakyovej (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

BRATISLAVA - Aj keď so zisteniami verejnej ochrankyne práv nemusia všetci poslanci súhlasiť, vypočuť si ich a vziať tieto informácie na vedomie považuje prezidentka SR Zuzana Čaputová za znak úcty voči ľuďom, ktorí sa na úrad ombudsmanky obracajú. Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti po tom, čo Národná rada SR nevzala na vedomie Správu o činnosti verejného ochrancu práv (VOP) za rok 2019.

Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti po tom, čo Národná rada SR nevzala na vedomie Správu o činnosti verejného ochrancu práv (VOP) za rok 2019. Prezidentka si správu Patakyovej vypočula v stredu (13. 5.) v pléne osobne. "Rozsah jej činnosti a riešenia podnetov konkrétnych ľudí, ktorí sa v dôsledku činnosti štátnych orgánov ocitli v núdzi alebo im boli upreté práva, je hodný rešpektu," skonštatovala. Dodala, že úrad ombudsmanky a predovšetkým ľudia, ktorí sa naň obracajú, si bez ohľadu na ideologické preferencie poslancov úctu určite zaslúžia.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)


Správa ombudsmanky vyvolala najväčšie vášne v koalícii: Poslanci OĽaNO a Sme rodina sa spojili s kotlebovcami


Napriek tomu, že včerajšie vystúpenie verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej si do pléna prišla vypočuť aj prezidentka Zuzana Čaputová, na viacerých poslancov vystúpenie nezapôsobilo. Poslanci NR SR vo štvrtkovom hlasovaní nevzali na vedomie Správu o činnosti verejného ochrancu práv (VOP) za rok 2019.

Proti bolo 50 poslancov, Patakyovú podporilo len 34

Proti prijatiu bolo 50 zákonodarcov, správu podporilo 34 poslancov a hlasovania sa zdržalo 46 poslancov. Správu okrem opozičných poslancov nepodporil celý klub hnutia Sme rodina a viacerí poslanci OĽaNO. Z 53-členného klubu OĽaNO hlasovalo za odobrenie správy 11 poslancov. Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová po neodobrení správy vyhlásila, že výsledok berie na vedomie. Naďalej chce vykonávať svoju funkciu nezávisle, odborne a v prospech ľudí.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

Svoje sklamanie netají aj spravodajkyňa ombudsmanky Patakyovej Vladimíra Marcinková zo Za ľudí. "Som sklamaná z dnešného výsledku hlasovania parlamentu o správe verejnej ochrankyne práv. Mrzí ma aj postoj mnohých koaličných kolegov k tak kľúčovej agende, akou je ľudskoprávna. Verím, že vás dnešné hlasovanie vo vašej poctivej a neúnavnej snahe naprávať pochybenia štátu v oblasti ľudských práv neodradí," píše Marcinková na sociálnej sieti.

Viac o téme: PrezidentkaOmbudsmankaZuzana ČaputováMária Patakyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu