Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalšia sporná nominácia: Syn kontroverzného právnika Bžána má lukratívny flek na ministerstve

Andrej Doležal Zobraziť galériu (3)
Andrej Doležal (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Výmena vlády priniesla aj mnohé personálne zmeny. Výnimkou nie je ani ministerstvo dopravy, ktorému šéfuje Andrej Doležal z koaličnej strany Sme rodina. Po novom však funkciu šéfa sekcie riadenia projektov získal Pavol Bžán, syn kontroverzného právnika Radomíra Bžána, ktorý dostal miliónové odmeny, je susedom Borisa Kollára a u ktorého dovolenkovala Monika Jankovská s už bývalým manželom.

Na podozrivú nomináciu upozornila poslankyňa koaličnej strany SaS Zuzana Šubová, ktoré dlhé roky bojuje proti korupcii. Podľa nej sú zamestnanci ministerstva dopravy rozhorčení. Rezort dopravy sa však bráni. Bžán mladší je podľa nich rešpektovaný odborník a do tejto funkcie bol dosadený len dočasne. 

Eurofondy riadi syn kontroverzného právnika

Sekcia riadenia projektov, teda sekcia eurofondov, je v priamej riadiacej pôsobnosti ministra dopravy. Na nomináciu Bžána mladšieho na post generálneho riaditeľa sekcie upozornila na Facebooku Šubová. Pripomenula spornú minulosť Radomíra Bžána i fakt, že je susedom Borisa Kollára. „Na tom by nebolo asi nič divné, keby syn Radomíra Bžána Pavol nepôsobil na Ministerstve dopravy a výstavby SR a čuduj sa svetu, práve v týchto dňoch, bol povýšený a poverený riadením sekcie projektov,“ napísala.

Ďalšia sporná nominácia: Syn
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Z.Š. )

Podľa nej sú zamestnanci rezortu rozhorčení. „Ja som na tomto ministerstve dopravy nikdy nepôsobila a ani pána Bžána ml. nepoznám, no, bohužial, vidím, že chuť odstaviť „našich ľudí“ od eurofondov stále naráža na bariéru a nominujú sa do funkcií kontroverzní ľudia,“ dodala. 

Rezort dopravy sa bráni

Ministerstvo dopravy však takéto tvrdenia odmieta. „Absolútne a dôrazne odmietame kádrovanie ľudí pre ich priezvisko alebo pre aktivity jeho príbuzných. Pavol Bžán je rešpektovaný odborník v oblasti eurofondov, na ministerstve dopravy pracuje dlhé roky a počas rôznych vlád. Jeho reputáciu možno overiť v Bruseli a aj u technických expertov v Európskej komisii,“ uviedol pre denník Pravda hovorca ministerstva dopravy Rudolf Ivan.


Kočnerova THREEMA odhalila klamstvo Jankovskej: Keď mi na to novinári prídu, som v p*či!


Rezort zárvoeň dodal, že jeho znalosti sú pre rezrot prínosné. Funkciu generálneho riaditeľa zastáva od 4. mája, no len dočasne. Bžána ml. neskôr nahradí Erna Dohnalíková, ktorá v súčasnosti pracuje u podpredsedníčky vlády Veroniky Remišovej. Za šéfa sekcie sa postavil aj samotný minister dopravy Andrej Doležal, pre ktorého je kľúčovým kritériom odbornosť. 

„Pavol Bžán pôsobí na ministerstve dopravy dlhé roky,“ uviedol s tým, že je to rešpektovaný odborník na riadenie eurofondov u nás i v Bruseli. „Je pre mňa neakceptovateľné, že niekto otvára tému, žeby priezvisko malo byť diskvalifikačným kritériom pre niekoho, kto má pôsobiť v štátnej správe,“ dodal minister.

Kontroverzný právnik

Meno Radomíra Bžána sa dostalo do povedomia verejnosti v roku 2017, kedy prostredníctvom svojej advokátskej kancelárie zastupoval štát v spore o vodnú elektráreň v Gabčíkove. Štát spor vyhral a nemusel tak platiť stovky miliónov eur. Štátna akciovka MH Manažmenť mala advokátskej kancelárii Radomíra Bžána pôvodne zaplatiť 64 miliónov eur ako odmenu za vyhratý spor. Tento fakt vyvolal pobúrenie vo vtedajšej opozícii a viacerí žiadali hlavu ministra hospodárstva Petra Žigu.

Tibor Jankovský leží na lehátku u advokáta Radomíra Bžána v jeho vile v Chorvátsku. Jankovská o tom klamala.
Zobraziť galériu (3)
Tibor Jankovský leží na lehátku u advokáta Radomíra Bžána v jeho vile v Chorvátsku. Jankovská o tom klamala.  (Zdroj: FB/Tibor Jankovský)

Ten však tiež požadoval zníženie odmeny. Nakoniec právnikovi vyplatili necelých 18 miliónov. Žiga začiatkom októbra 2017 odvolal z funkcie celú dozornú radu spoločnosti MH Manažment. Meno Radomíra Bžána sa však spája aj s menom Jána Počiatka, s ktorým ho spoločne vyfotografovali, ale aj s menom Tibora Jankovského, bývalého manžela Moniky Jankovskej. 

Jankovský zverejnil na sociálnej sieti fotografiu, na ktorej leží na lehátku. Podľa denníka SME ide o vilu advokáta Radomíra Bžána v Chorvátsku. Jankovská však akékoľvek prepojenia poprela. Momentálne je väzobne stíhaná a na krku má obvinenie zo zločinu prijímania úplatku a podplácania. Kontakty s Marianom Kočnerom, obvineným vo viacerých kauzách a obžalovaným z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, aj naďalej odmieta. 

Viac o téme: Ministerstvo dopravyRadomír BžánAndrej DoležalPavol Bžán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu