Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Počasie, ktoré nepoteší: SHMÚ upozorňuje na nízke teploty počas noci aj na silný vietor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Meteorológovia upozorňujú na nízke teploty, ktoré sa môžu vyskytnúť v časti Slovenska počas noci z utorka na stredu (6. 5.). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. Rovnako varuje pred silným vetrom počas stredy. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa v súvislosti s nízkymi teplotami platí pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj od polnoci. Meteorológovia očakávajú, že minimálna teplota vzduchu sa tam môže dostať na úroveň mínus dva stupne Celzia. "Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre poľnohospodárske plodiny. Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, a vzhľadom na rozvoj vegetácie môže spôsobiť poškodenie rastlín," varujú.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk 

Rovnako upozorňujú na silný vietor. Výstraha prvého stupňa platí pre Prešovský kraj od stredy od 3.00 h. Pre Bratislavský, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj platí až od 8.00 h. Vietor podľa meteorológov môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 65 až 70 kilometrov za hodinu. Táto rýchlosť podľa ich vyjadrenia predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Počasie, ktoré nepoteší: SHMÚ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách platí od stredy rána, od 6.00 h pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj. Neskôr by však vietor mal nabrať na väčšej intenzite, preto SHMÚ zvýšil výstrahu pred vetrom na horách na druhý stupeň. Na hrebeňoch Tatier miestami SHMÚ očakáva výskyt silného vetra s priemernou rýchlosťou nad 90 kilometrov za hodinu, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu.

Viac o téme: VietorVýstrahySlovenskoSHMÚNízke teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu