Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Deficit štátneho rozpočtu sa prehĺbil, medziročne sa hospodárenie zhoršilo o 1,2 miliardy eur

Minister financií SR Eduard Heger
Minister financií SR Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla 2020 schodok vo výške 2,42 miliardy eur. Medziročne sa hospodárenie zhoršilo o 1,2 miliardy eur. Vyplýva to z najnovšie zverejnených údajov Ministerstvom financií (MF) SR.

Príjmy štátneho rozpočtu boli ku koncu apríla tohto roka nižšie o 165 miliónov eur. Výdavky však boli vyššie o 1,05 miliardy eur, teda o 18,9 %. Medziročný výpadok daňových príjmov predstavoval 220,8 milióna eur. Pozitívny vývoj bol zaznamenaný pri iných daniach na tovary a služby vo výške 18,8 milióna eur a pri dani vyberanej zrážkou vo výške 5,9 milióna eur.

"Kompenzovalo to negatívny vývoj pri dani z príjmov právnických osôb vo výške 121,9 milióna eur, pri dani z pridanej hodnoty vo výške 73,6 milióna eur, pri dani z príjmov fyzických osôb vo výške 40,3 milióna eur, pri daniach z používania tovarov a z povolenia na výkon činnosti vo výške 5,4 milióna eur a pri spotrebných daniach vo výške 5,1 milióna eur," vyčíslil rezort financií.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Pri daniach z medzinárodného obchodu a transakcií vrátane sankcií došlo k medziročnému nárastu o 800.000 eur. "Pozitívny vývoj bol zaznamenaný v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému nárastu o 41,8 milióna eur," doplnilo MF SR. Príjmy štátneho rozpočtu z dividend dosiahli 11.000 eur, čo oproti minulému roku predstavuje pokles o osem miliónov eur. "Uvedený pokles nie je v súčasnosti smerodajný, pretože príjmy z dividend sú realizované najmä v druhej polovici roka," upozornilo MF SR.

V rámci ostatných príjmov štátneho rozpočtu došlo k medziročnému nárastu o 8,6 %. Ide najmä o medziročný nárast iných nedaňových príjmov o 13,8 milióna eur, kapitálových príjmov o 5,2 milióna eur, administratívnych poplatkov o 3,1 milióna eur a úrokov o 400.000 eur. Príjmy z prenájmu majetku sú medziročne nižšie o 500.000 eur.

Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali medziročný pokles o 13,7 milióna eur. "V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ (EÚ fondy) došlo k medziročnému nárastu o 51 miliónov eur, s čím súvisí aj nárast zdrojov spolufinancovania o 13,7 milióna eur," vyčíslilo ministerstvo.

Platba do rozpočtu EÚ zaznamenala medziročný pokles o 19,7 milióna eur. Transfer Sociálnej poisťovni zaznamenal medziročný nárast o 369,9 milióna eur. Čerpanie ďalších výdavkov štátneho rozpočtu medziročne vzrástlo o 646,5 milióna eur.

Viac o téme: DeficitKoronavírusMinisterstvo financií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu