Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Matovič predostrel prekvapivú zmenu: Slováci, od stredy možno otvoríme všetky obchody

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: topky/Getty Images)

BRATISLAVA - Pandémia, ktorá sužuje celý svet, ovplyvňuje aj Slovensko. Už niekoľko týždňov sa zdržiavame prevažne doma, podniky sú zatvorené, rovnako aj obchodné centrá. Dôvodom je koronavírus, pre ktorý platia prísne nariadenia. Pozitívny vývoj, ktorý sa odráža na počte nakazených, však podľa všetkého čoskoro povedie k uvoľňovaniu niektorých opatrení.

Kedy zažijeme vrchol epidémie KORONAVÍRUSU na Slovensku? Nový model prináša zásadný rozdiel

Premiér Igor Matovič v sobotu, už tradične prostredníctvom sociálnej siete oznámil, že šanca, že od 6. mája budú otvorené všetky obchody, sa "dramaticky zvyšuje". Výnimkou zostávajú nákupné centrá. Reagoval tak na fakt, že v piatok pribudli iba štyria pacienti s pozitívnymi testami na COVID-19. Deň predtým ich bolo sedem.

"A ak, tak budú platiť rovnako prísne hygienické podmienky ako doteraz - hygiena rúk/ rukavice pri vstupe, dvojmetrové odstupy v radoch a najmä 25 metrov štvorcových na zákazníka bez ohľadu na plochu predajnej plochy," dodal.

KORONAVÍRUS Matovič predostrel prekvapivú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto:Igor Matovič)

Prečítajte si viac: Všetky obchody a nákupné centrá otvorilo aj Rakúsko

Učenie počas leta

Premiér neskôr v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy pripustil, že deti by mohli mať počas letných prázdnin možnosť aspoň mesiac chodiť do škôl a dobehnúť zameškané učivo. Vysvetlil, že ak to umožní situácia a čísla budú naďalej priaznivé, bolo by to v prospech detí.

Zdôraznil, že o tom, ale aj o už spomínanom skoršom otvorení obchodov budú rozhodovať odborníci a epidemiológovia, nie politici. Verejnosť i politikov vyzval k zodpovednosti, apeloval najmä na ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (4)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na otázku, či zvažujú zrušenie letných prázdnin, odpovedal, že nie všetky deti mali počas krízy rovnaké možnosti venovať sa štúdiu vzhľadom na pomery, z akých pochádzajú. "Je, samozrejme, v ich záujme, aby sme túto medzeru dobehli," poznamenal s tým, že uvažujú, že by aspoň mesiac počas prázdnin dali deťom možnosť chodiť do školy. V súvislosti s otváraním predškolských zariadení skonštatoval, že nie všetci rodičia sú ochotní dať svoje deti do škôlok už teraz.

Zdraví ľudia, zdravé firmy

Matovič poznamenal, že ekonomicky je Slovensko na tom dobre. "Tým, že máme zdravých ľudí na Slovensku, máme aj najzdravšie firmy," povedal s tým, že firmy nemajú zamestnancov v karanténe. V momente, ako príde zahraničný dopyt, môže sa podľa jeho slov okamžite vyrábať.

Na Slovensku pribudli len štyri nové prípady COVID-19: Máme však ďalšiu obeť

Na otázku o jeho sporoch so Sulíkom v tejto oblasti reagoval tým, že zatvorené sú obchody, knižnice či divadlá, čo nie je priemysel. "Bol by som veľmi rád, keby sa skúsil podrobiť autorite, aspoň raz v živote," podotkol s tým, že autoritou sú v tomto prípade odborníci. Podľa vlastných slov Sulíka viackrát na vláde i Koaličnej rade k tomu vyzýval. "Vládnutie nie je len o tom, že sa postavíte za populárne rozhodnutie, ale aj o zodpovednosti. A mne tá zodpovednosť z jeho strany chýba," dodal.

Viac o téme: OpatreniaIgor MatovičSlováciKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu