Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vláda považuje rozvoj bilaterálnych vzťahov za prioritu zahraničnej politiky SR

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

BRATISLAVA - Medzi základné priority zahraničnej politiky SR patrí rozvoj bilaterálnych vzťahov s krajinami, s ktorými Slovensko spájajú prieniky priorít a záujmov v Európe a vo svete. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV), ktoré 20. apríla v parlamente predložil premiér Igor Matovič (OĽaNO).

"Máme osobitne nadštandardné vzťahy s Českom, osvedčenú spoluprácu s Poľskom, Maďarskom, Rakúskom a s tradičnými partnermi v rámci EÚ, ako aj so Spojenými štátmi americkými. Budeme aktívne podporovať transformáciu a európsku perspektívu Ukrajiny a neakceptujeme narušenie jej teritoriálnej integrity," uvádza PVV.

Slovensko podľa PVV zostane aktívnym členom V4, pretože formu regionálnej spolupráce považuje za dôležitú, avšak hlavným kritériom jeho pôsobenia sa stane podpora presadzovania záujmov SR a to, aby V4 prispievala k spoločným riešeniam v rámci EÚ. "Budeme zároveň usilovať o rozvoj partnerstiev s ďalšími štátmi a regionálnymi zoskupeniami. Podporíme ambiciózny prístup k pripravovanému programu rozvoja spolupráce EÚ s krajinami Východného partnerstva po roku 2020," spresňuje PVV.

Dôležitou oblasťou slovenskej zahraničnej politiky zostane tiež spolupráca s krajinami západného Balkánu – Slovensko podporí ich úsilie napĺňať stanovené kritériá na členstvo v EÚ, pretože rozširovanie EÚ je dôležitým nástrojom stability a presadzovania našich záujmov v tomto regióne.

Nespochybniteľným pilierom slovenskej bezpečnosti a obrany zostáva podľa PVV aj členstvo v NATO a silná transatlantická väzba. "Slovensko bude aktívne presadzovať vybudovanie strategických a vzájomne výhodných vzťahov medzi EÚ a USA. Podporíme budovanie vojenských spôsobilostí v rámci spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ," uvádza PVV. Dôraz kladie na to, že bez nich nemôže Únia naplniť svoju ambíciu byť rešpektovaným globálnym aktérom v medzinárodných vzťahoch a naďalej bude klesať jej vplyv v bezprostrednom susedstve.

Viac o téme: VládaZahraničná politikaIgor MatovičBilaterálne vzťahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu