Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Blokáda parlamentu má dohru: Kollár rozhodol! Piatim poslancom siahne na plat

Miroslav Beblavý Zobraziť galériu (3)
Miroslav Beblavý (Zdroj: instagram.com/beblavy_spolu)

BRATISLAVA - Bývalí poslanci Národnej rady (NR) SR Martin Poliačik, Jozef Mihál, Simona Petrík, Viera Dubačová a Alan Suchánek prídu o polovicu platu za apríl 2020, na ktorý majú nárok. Rozhodol o tom predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Exposlanci spolu s bývalým poslancom Miroslavom Beblavým boli vo februári vykázaní z rokovacej sály ešte predchádzajúcim predsedom NR SR Andrejom Dankom pre obštrukciu s obsadením rokovacieho pultu. Beblavý o polovicu platu nepríde, Kollár vyhovel jeho námietke.

Kollár skonštatoval, že vykázanie sa považuje za neospravedlnenú neúčasť. Keďže poslanci neospravedlnili svoju neúčasť počas dvoch dní, podľa zákona strácajú nárok na polovicu platu. Kollár vyhovel námietke Beblavého a skonštatoval, že exposlanec bol vykázaný zo sály len počas jedného dňa.

Blokáda parlamentu má dohru:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/M.P.)

Suchánek, Dubačová, Petrík a Beblavý totiž podali námietky proti neospravedlnenej neúčasti na dvoch rokovacích dňoch. Šéf parlamentu po zaujatí stanovísk od Mandátového a imunitného výboru NR SR, ako aj podpredsedov parlamentu pozmenil stanovisko v prípade Beblavého, ktorý tak o polovicu platu nepríde.

Mandátový a imunitný výbor skonštatoval, že poslanci Suchánek, Dubačová a Petrík boli vykázaní z rokovacej sály pre porušenie rokovacieho poriadku. Námietku proti vykázaniu nepodali podľa členov výboru v súlade s rokovacím poriadkom. Uviedla to predsedníčka výboru Anna Andrejuvová (OĽaNO).

Blokáda parlamentu má dohru:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála)

Odchádzajúci poslanci NR SR majú po zániku svojho mandátu ešte nárok na vyplácanie platu. Jeho výška závisí od toho, ako dlho v parlamente pôsobili, dostať môžu dvojmesačný alebo trojmesačný plat.

Viac o téme: Martin PoliačikJozef MihálMiroslav BeblavýAlan SuchánekViera DubačováSimona PetríkParlamentBlokovanie pultu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu