Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Test na KORONAVÍRUS bude povinný! Opatrenia sa opäť sprísňujú: Na Slovensku máme vyše tisíc infikovaných

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Na Slovensku máme ďalších vyše 70 infikovaných. Informoval o tom hlavný hygienik Ján Mikas. Počet infikovaných na Slovensku tak presiahol tisícku. Problémom sú nové ohniská nákazy a to domovy sociálnych služieb a rómske osady. Slovensko eviduje aj ďalšiu obeť z DSS v Pezinku.

V relácii Braňo Závodský naživo na Exprese hlavný hygienik Ján Mikas oznámil 72 nových prípadov COVID-19. Počet testov presiahol tritisíc. Nakazených je tak vyše tisíc Slovákov. Na Slovensku však evidujeme ďalšieho mŕtveho, ide o klienta z DSS v Pezinku. 


KORONAVÍRUS Situácia v Pezinku je kritická: Padla prvá hlava! Nákaza aj v ďalšom zariadení


NAŽIVO Brífing premiéra Igora Matoviča a hlavného hygienika

16:38 Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo piatu obeť

„Žiaľ, evidujeme aj jedno ďalšie úmrtie z DSS Pezinok. Dnes zomrela v Univerzitnej nemocnici Bratislava žena, bola hospitalizovaná v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ uviedlo ministerstvo. 

15:55 U pendlerov bude platiť aj test robený v zahraničí. 

15:45 Pendleri sa od mája musia preukazovať negatívnym testom na COVID-19

Pendleri sa budú musieť pri každom vstupe do SR preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19, ktorý nesmie byť starší ako 30 dní. V piatok o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas. Opatrenie prijal ústredný krízový štáb, platí od 1. mája.

15:40 Zamestnanci DSS v Pezinku, ktorí boli negatívne testovaní, ostanú v priestoroch DSS, pretože bola nariadená karanténa na celý domov. „Mohli by ohroziť ľudí vonku,“ povedal Mikas.

15:38 Premiér Matovič uviedol, že už dostal rozsiahly plán opatrené v rómskych osadách. Dnes ho ešte nepredstaví.

Test na KORONAVÍRUS bude
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:32 „Ďalšou zmenou je nový bod sedem. Opatrenie sa nevzťahuje na osoby, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt v SR a pracujú v zdravotníctve a Juhomoravskom, Moravskosliezkom, Olomouckom kraji,“ povedal Mikas, ktorého požiadali, aby vypracoval plán ochrany ľudí v domovoch sociálnych služieb.

15:29 Krízový štáb sa venoval aj problematike pendlerov

Toto obmedzenie by sa nemali vzťahovať na pendlerov, ktorí žijú v pohraničných oblastiach do 30 kilometrov. Doplnilo sa, že vzdialenosť 30 kilometrov je pozemná, nie vzdušná čiara. „Ľudia, ktorí prichádzajú zo zahraničia, sa budú nahlasovať 72 hodín vopred,“ povedal premiér. 

15:20 Hlavný hygienik Ján Mikas uviedol, že niektoré opatrenia sa menia. Osoby, ktoré sa vracajú na Slovensko zo zahraničia a majú zdravotné problémy, budú musieť predložiť doklad od lekára o svojom stave a budú musieť predložiť negatívny test na koronavírus nie starší ako 48 hodín. 

Piata obeť

Informácia o ďalšej obeti sa objavila vo Facebookovej skupine. Bratislavský samosprávny kraj túto informáciu potvrdil. „Túto informáciu vám môžem potvrdiť,“ uviedla pre Topky hovorkyňa BSK Lucia Forman. DSS v Pezinku tak zatiaľ eviduje päť mŕtvych. Minister zdravotníctva uviedol, že prvá obeť bola v domove už 5. apríla. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou preto vykonáva šetrenie. 

Domov sociálnych služieb v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Maarty)

Polícia začala trestné stíhanie, vykonávajú prehliadky

Bratislavská polícia začala trestné stíhanie pre prečin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby v súvislosti s prípadom šírenia nákazy novým koronavírusom v Domove sociálnych služieb (DSS) v Pezinku. Bratislavskí policajti o tom informujú na sociálnej sieti. Policajti vykonávajú v nebytových priestoroch domova za dodržiavania prísnych bezpečnostných opatrení prehliadky a v blízkosti zariadenia zriadili aj provizórnu výsluchovú miestnosť.

Domov sociálnych služieb v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Maarty)

Pre situáciu v domove podal primátor Pezinka Igor Hianik trestné oznámenie. DSS Pezinok na Hrnčiarskej ulici je od soboty v karanténe a v okolí domova je ochranné pásmo. 

Podozrenie v dvoch domovoch v Bratislave

Primátor Bratislavy Matúš Vallo dnes na tlačovej konferencii uviedol, že v dvoch zariadeniach pre seniorov majú podozrenie na koronavírus. „Viacerí klienti mali zvýšené teploty, urobili sme im včera testy a čakáme na výsledky,“ uviedol. O ktoré DSS ide, však nešpecifikoval.

Hlavné mesto už pripravilo aj karanténne priestory v zariadeniach opatrovateľskej služby na Sekurisovej a na Konvalinkovej ulici. „Máme pripravené aj izolačné zóny, kde budú okamžite presunutí klienti s podozrením na COVID-19. Každé zariadenie má krízový plán,“ povedal Vallo. Uviedol, že najväčší chaos a rozporuplné informácie zo strany vlády prichádzajú v súvislosti s testovaním na COVID-19.

V Martine potvrdili tri pozitívne prípady

V Martine potvrdili tri pozitívne prípady ochorenia COVID–19 v Centre sociálnych služieb v mestskej časti Ľadoveň a Dome svätého Martina v mestskej časti Jahodníky. Informovala hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová. Doplnila, že Bezpečnostná rada okresu Martin a Krízový štáb mesta Martin prijali opatrenia, ktorých cieľom je situáciu riešiť rýchlo a efektívne. „Oba domovy sú momentálne v karanténe a situácia je pokojná,“ uviedla Kalmanová.

Problémy aj v iných zariadeniach

Nemocnica v Poprade hlási 6 prípadov koronavírusu u svojho personálu. Koronavírus už potvrdili aj v dvoch domovoch v Martine. Jednou z nakazených je aj zamestnankyňa Centra sociálnych služieb Ľadoveň. Zamestnankyňa sa podľa hovorkyne žilinského kraja Martiny Remencovej necítila dobre, na pokyn riaditeľky zariadenia sa dala testovať a výsledky boli pozitívne.

„Vedenie zariadenia vypracovalo na základe odporúčaní hygienika zoznamy zamestnancov a klientov. Aktuálne čakáme na rozhodnutie, kedy a v akom počte budú otestovaní. Týka sa to 100 klientov a 69 zamestnancov,“ uviedla Remencová. Problémom sú však aj rómske osady. Vo viacerých evidujú nákazu. 

Viac o téme: Nové prípadyMartinPezinokKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu