Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Situácia v Pezinku je kritická: Padla prvá hlava! Nákaza aj v ďalšom zariadení

Riaditeľka domova v Pezinku končí Zobraziť galériu (6)
Riaditeľka domova v Pezinku končí (Zdroj: Maarty)

BRATISLAVA/PEZINOK - Situácia v Domove sociálnych služieb v Pezinku je naozaj vážne. Zariadenie je momentálne v karanténe, šéf rezortu zdravotníctva včera oznámil prvé obete. Úrady začali celú vec preverovať, keďže prvá obeť v domove bola ešte pred desiatimi dňami. Juraj Droba odvolal riaditeľku DSS v Pezinku.

Domov sociálnych služieb je momentálne v karanténe a počet nakazených sa vyšplhal na vyše 60. Koronavírusu podľahli už traja ľudia. Prvá obeť zomrela ešte 5. apríla. Kvôli epidemiologickej situácii bolo nariadené testovanie zosnulého a následne pitva, ktorá potvrdila, že pacient bol infikovaný. Aktuálne sa k situácii vyjadrí predseda Bratislavského kraja Juraj Droba spolu s riaditeľka Úradu BSK Patríciou Mešťan a riaditeľkou Odboru sociálnych vecí BSK Maricou Šikovou. 


FOTOREPORTÁŽ Najprísnejšie strážené mesto na Slovensku! Zatajená choroba, prvé obete: Pezinok pod drobnohľadom


VIDEO Juraj Droba k aktuálnej situácii v Pezinku

Aktualizácia 14:46 Klientov s nákazou koronavírusu bude stúpať, povedala krízová manažérka domova v Pezinku.

KORONAVÍRUS Situácia v Pezinku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Droba odvolal riaditeľku

Bratislavský župan na tlačovke uviedol, že riaditeľku DSS v Pezinku odvolali. Pracovný pomer jej končí k zajtrajšiemu dňu. „Požiadal som riaditeľku domova v Pezinku o okamžité skončenie vo funkcii. Objavili sa nové skutočnosti, na základe ktorých nie je možné pokračovať vo funkcii,“ povedal Droba s tým, že viac to nebude komentovať. „Až do tohto pondelka som netušil, že nejaký problém je. Prvé indikácie som dostal formou anonymného listu a odvtedy som dostal ďalšie informácie, ktoré potvrdili, že výmena potrebná je,“ dodal.

KORONAVÍRUS Situácia v Pezinku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ďalšie skutočnosti sú predmetom prešetrovania. Riaditeľku Violu Schmidtovú nahradí krízová manažérka z BSK. „Dobrovoľne vstupuje do jamy levovej,“ uviedol Droba. Momentálne je potvrdených 55 pozitívne testovaných klientov a 5 zamestnancov. „Po ukončení karantény prebehne kontrola, či došlo k pochybeniam.“

KORONAVÍRUS Situácia v Pezinku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Koronavírus v ďalšom zariadení

V domove sociálnych služieb v Spišskom Bystrom podľa informácií TV JOJ potvrdili prípad nákazy novým typom koronvírusu. Má ísť o staršieho muža, jeho vek zatiaľ známy nie je. Informáciu potvrdila aj regionálna hygienička. Muža mali previezť do prešovskej nemocnice. Jeho vnuk uviedol, že naposledy boli za ním počas Vianoc, od toho času sa s ním nestretli. 

Nákaza sa v DSS vyskytla skôr

Nákaza sa tak v domove vyskytla zrejme už pred desiatimi dňami. „V prípade ďalších troch úmrtí ide o pacientov z DSS v Pezinku. Dvaja zomreli dnes ráno na obojstranný zápal pľúc. Jeden prípad je staršieho dáta z 5. apríla v DSS. Po pitve sa potvrdil koronavírus,“ uviedol Krajčí na stredajšej tlačovke. Práve okolnosti okolo úmrtia prvého klienta vzbudili pochybnosti. Objavili sa informácie, že v DSS mala byť zanedbaná starostlivosť, a to najmä zo strany riaditeľky. Droba včera uviedol, že riaditeľka pôjde na dovolenku. „Pani riaditeľka tri noci nespala, ide domov si oddýchnuť, nahradí ju krízový manažér,“ povedal. 

Domov sociálnych služieb v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Maarty)

Situáciu preverujú úrady

Riaditeľka UNB Renáta Vandriaková však takéto informácie nepotvrdila. „Tieto informácie nemôžem potvrdiť, v zdravotnej dokumentácii nikde nebolo napísané, že by boli zdravotne zanedbaní,“ uviedla riaditeľka. Riaditeľka UNB dodala, že pacienti, ktorých prijali s koronavírusom, majú vysoký vek a ďalšie pomerne vážne ochorenia a do nemocnice prišli s teplotami, dýchacími ťažkosťami a dehydratovaní, čo je však podľa nej spojené s ich vekom a stavom. 

Domov sociálnych služieb v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Maarty)

„Vzhľadom na tieto úmrtia a na to, že v DSS boli klienti dlhšie chorí, sa začalo ex offo konanie v DSS na preverovanie postupov poskytnutej starostlivosti na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,“ oznámil včera minister zdravotníctva. Ako sa vírus v domove šíril, šéf rezortu nekomentoval. „Počkáme si na oficiálne stanovisko,“ dodal. 

Michal Palkovič z odboru súdneho lekárstva a patologickej anatómie uviedol, že na základe pitiev nariadili dva dohľady - v Bojniciach v Pezinku. „Prešetrujú sa procesy poskytovanej zdravotnej a ošetrovateskej starostlivosti komplexne,“ povedal Palkovič. Úrad bližšie informácie poskytne neskôr. „Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na základe vlastnej iniciatívy (ex offo) v danom zariadení prešetrí zdravotnú aj ošetrovateľskú starostlivosť. V priebehu výkonu dohľadu bližšie informácie nezverejňujeme, tie budú komunikované až po ukončení dohľadu,“ uviedla pre Topky hovorkyňa úradu Radoslava Muchová. Podľa bratislavského župana je situácia momentálne v rukách orgánov činných v trestnom konaní. „Ja ako župan k tomu nemám čo povedať.“

Viac o téme: PezinokJuraj DrobaKoronavírusDomov sociálnych služieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu