Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Minister obrany Jaroslav Naď neplánuje pokračovať vo viacerých armádnych projektoch

Minister obrany Jaroslav Naď Zobraziť galériu (2)
Minister obrany Jaroslav Naď (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Nový minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) neplánuje pokračovať vo viacerých armádnych projektoch, ktoré začali jeho predchodcovia. Za aktuálnu prioritu považuje zabezpečenie základných ochranných prostriedkov pre vojakov a technológií na boj s novým koronavírusom. Uviedol to v rozhovore.

Naď ocenil nasadenie profesionálnych vojakov pri opatreniach na zabránenie šíreniu ochorenia COVID-19. „Počnúc generálom Danielom Zmekom až po posledného vojaka, všetci veľmi poctivo makajú a hľadajú riešenia,“ skonštatoval. Rezort sa podľa neho snaží vychádzať v ústrety a byť v čase krízy iniciatívny. Zaškolil napríklad nových zdravotníkov či poskytol vrtuľníky Black Hawk na prepravu materiálu. 

Debatu o modernizačných projektoch očakáva minister v dohľadnom čase. Pripomenul, že z projektov, o ktorých sa veľa hovorilo a nakoniec skončili bez výsledku, zdedil pre netransparentné konanie rôzne súdne konania a pokuty. Ak Ozbrojené sily SR vyslovia požiadavku na konkrétnu technológiu, chce sa baviť o konkrétnych počtoch a špecifikáciách a na základe toho vyhlásiť transparentný medzinárodný tender.

Jedným z projektov, v ktorých nebude nový minister pokračovať, je tender na nákup obrnených vojenských transportérov 8x8. Naď ho označuje ako "manuál na netransparentnosť". Tender na viacúčelové taktické vozidlá 4x4 nariadil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zrušiť, po odvolaní sa rezortu o ňom rozhoduje rada úradu. Predseda ÚVO Miroslav Hlivák však nedávno informoval o tom, že v súčasnom zložení rady pravdepodobne nebude možné rozhodnúť. Nové vedenie ministerstva obrany ani v tomto projekte nechce pokračovať. Prijme preto "adekvátne opatrenia aj smerom k ÚVO", ako uviedla hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

Viac o téme: Ochranné prostriedkyProjektyArmádaMinister obranyJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu