Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Hraničné závory sa budú píliť, páliť aj búrať

Takéto kontroly budú od zajtra minulosťou
Takéto kontroly budú od zajtra minulosťou (Zdroj: Život)

BRATISLAVA - Vstup Slovenska do schengenského priestoru sa oslavuje na štyroch hraniciach - s Rakúskom, Českom, Poľskom a Maďarskom.

Oficiálne oslavy budú na hraničnom priechode Petržalka - Berg na hranici s Rakúskom. Začínajú sa vo štvrtok 20. decembra o 11:00, keď predseda vlády SR Robert Fico a rakúsky kancelár Alfred Gusenbauer symbolicky prepília hraničnú závoru. Špeciálnym hosťom bude starosta luxemburského mesta Schengen Roger Weber. Policajti odporúčajú vodičom cestujúcim do Rakúska použiť hraničný priechod Jarovce - Kittsee.

Oslavy na rakúskej hranici pokračujú večer. Od 20:00 bude atmosféru navodzovať disko hudba. O 21:00 podujatie oficiálne otvorí moderátor Tony Moyzes, počas programu vystúpia Love4money a Tublatanka. Atrakciami budú posledné pečiatky do pasov, vyhľadanie kontrabandu služobným psom či súťaž o nájdenie pašovaného tovaru v starých autách. O 23:30 sa prihovorí minister vnútra Robert Kaliňák a starosta Schengenu Roger Weber, presne o polnoci obaja slávnostne otvoria hraničnú závoru. Nasleduje ohňostroj a prípitok.

Minister Kaliňák navštívi aj štvrtkové oslavy v slovensko-českej hraničnej obci Starý Hrozenkov. Spolu s českým náprotivkom Ivanom Langerom o 19:00 rozpília hraničnú závoru a odhalia pamätnú dosku k vstupu krajín do schengenu. Vo štvrtok sa oslavuje aj na slovensko-českej hranici na priechode Skalica - Sudoměřice. O 11:00 spoločne otvoria hranicu primátor Skalice Stanislav Chovanec a starosta Sudoměříc Stanislav Tomšej. Príhovor bude mať aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš.

V piatok 21. decembra oslavujú na priechode Holíč - Hodonín vstup do schengenského priestoru eurokomisári oboch štátov - Ján Figeľ aj Vladimír Špidla. Krátko po 15:00 sa prihovorí slovenský premiér Fico aj český premiér Mirek Topolánek, potom dostanú spolu s komisármi kľúče od miest a nasledovať budú príhovory Figeľa a Špidlu. O 15:30 prestrihnú modrú pásku. Na oslavách sa zúčastnia aj starostovia oboch miest Zdenko Čambal a Jiří Koliba a predsedovia samosprávnych krajov Tibor Mikuš a Stanislav Juránek.

Hraničné závory sa pália na priechode Klokočov - Bílá v piatok o 10:00. O 13:00 sa slávi v Hornom Srní, "páliť sa budú pomyselné hranice," povedal predseda Euroregiónu Bílé-Biele Karpaty František Ježík.

Na štátnej hranici s Poľskom bude vo štvrtok na priechode Vyšný Komárnik - Barwinek oslavovať štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí SR Oľga Algayerová. V rovnaký deň budú oslavovať aj na najväčšom slovensko-poľskom hraničnom priechode Trstená - Chyžné. Kultúrny program bude od 22:00, vystúpia folklórne a dychové súbory. Desať minút po polnoci bude ohňostroj a po ňom prepília hraničnú závoru. V noci zo štvrtka na piatok sa bude oslavovať aj na Lysej Poľane od 23:00.

Bez hraníc - v mieri a v priateľstve je názov slávnostného programu v Šahách pri príležitosti vstupu do schengenu na južnej hranici s Maďarskom. Vo štvrtok od 12:00 bude v Divadelnej sále Mestského úradu diskusné fórum, ktoré otvoria primátor Šiah Ján Lővy a primátor maďarského mesta Vác János Bóth. Kultúrny program bude pokračovať až do večera, o polnoci oslávia vstup do schengenu ohňostrojom. Rovnako o polnoci zbúrajú hranicu na hraničnom priechode Milhosť - Tornyosnémethy. V piatok bude lúčenie so závorou na hraničnom priechode Komárno - Komárom, o 20:00 vystúpi predseda NR SR Pavol Paška a primátori oboch miest Tibor Bastrnák a János Zatykó.

Premiér Fico bude oslavovať aj v Bratislave na Úrade vlády SR. V piatok vo večerných hodinách privíta delegáciu vysokých predstaviteľov EÚ vedenú predsedom Európskej komisie José Manuelom Barrosom a absolvuje s nimi slávnostnú večeru. V sobotu 22. decembra sa spoločne s delegáciou presunie do maďarského Hegyeshalomu, ktorý leží asi 30 kilometrov od Bratislavy. O 10:00 v priestoroch rakúsko-maďarského hraničného priechodu slávnostne otvorí hranice v symbolickom trojuholníku medzi Slovenskom, Maďarskom a Rakúskom.

Slovensko vstúpi do najväčšej bezhraničnej zóny na zemeguli minútu po polnoci z 20. na 21. decembra. Pre krajiny, ktoré už sú alebo sa na budúci týždeň stanú členmi bezhraničnej zóny, vyplýva zo Schengenskej dohody rad povinností. Musia sprísniť kontroly na vonkajších hraniciach podľa jednotných pravidiel. Dohoda krajinám ukladá spoluprácu súdov a policajných orgánov, zabezpečenie medzinárodného sledovania činnosti kriminálnych skupín a jednotlivcov, zavedenie jednotnej podoby víz a spoločnú azylovú politiku. Krajiny musia byť súčasťou Schengenského informačného systému a vytvoriť jednotné kritériá pre záruky poskytované svojim štátnym príslušníkom v zahraničí prostredníctvom integrovanej konzulárnej služby. Schengenská dohoda, podpísaná 14. júna 1985, sa stala základným aktom postupného zrušenia kontrol na spoločných hraniciach s cieľom voľného prekračovania vnútornej hranice občanov zmluvných štátov a rozvoja voľného pohybu služieb a tovaru.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu