Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pandémia vniesla do života aj násilie: Bitka či vyhrážanie za stenami bytu, iní utrpenie nevidia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - V súvislosti s pandémiou COVID-19 je v postihnutých štátoch zaznamenané zvýšenie násilia v domácnostiach. Členovia rodiny majú obmedzený pohyb, mnohí nechodia do práce a vzrastajú aj ich ekonomické problémy.

Niektorí ľudia sa ocitli v takej tiesni, že v lekárňach, ktoré sú aj v čase pandémie naďalej otvorené pre verejnosť, používajú tajné heslá, ktorými sa snažia naznačiť, že sú obeťami domáceho násilia. K jednému z prípadov došlo napríklad vo francúzskom meste Nancy. Žena si neprišla po lieky. Lekárnikovi sa zdôverila, že ju partner zneužíva. Krátko na to jej manžela zatkla polícia. Správu priniesol web CNN.

Francúzsko sa týmto spôsobom inšpirovalo v Španielsku. Záchranným slovom v prípade, že obeť nemôže otvorene hovoriť o tom, čo sa jej stalo, je slovo "mask19". Iniciatívu dokonca podporili aj vlády v spomínaných krajinách.

KORONAVÍRUS Na Slovensku hlásia menej vrážd aj lúpeží: Kriminálnici však útočia takticky, varuje aj Europol

Na Slovensku výrazný nárast nezaznamenali

Ako uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová, na území Slovenska nebol doteraz zaznamenaný výrazný nárast trestnej činnosti súvisiacej s domácim násilím. Existuje však predpoklad, že postupom času mnohé deti aj ženy a iní rodinní príslušníci budú čeliť ohrozeniu svojej bezpečnosti a telesnej integrity v domácom prostredí.

Čo robiť v prípade, že ste sa stali obeťou domáceho násilia? Obrátiť sa môžete na elektronickú linku pre týrané osoby, ktorá funguje v rámci Generálne prokuratúry SR. V prípade, že ste v ohrození, môžete podať oznámenie na e-mailovú adresu týranie@genpro.gov.sk.

Koronavírus so sebou prináša aj veľkú psychickú záťaž.
Zobraziť galériu (2)
Koronavírus so sebou prináša aj veľkú psychickú záťaž.  (Zdroj: Getty Images)

Na krajských prokuratúrach funguje telefonická linka, č. 0800 300 700, kde môžete zanechať správu obsahujúcu zlé zaobchádzanie, násilie voči rodinným príslušníkom, týranie blízkej a zverenej osoby, nebezpečné vyhrážanie a iné formy násilia.

"Prokuratúra i v čase mimoriadnej situácie zabezpečuje prostredníctvom elektronickej i telefonickej linky urýchlené konanie o oznamovaných skutočnostiach v záujme ochrany života a zdravia týranej osoby," uviedla hovorkyňa.

Viac o téme: LinkaNásilieGenerálna prokuratúraKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu