Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Imunológ Bieleho domu má ochranku, bol terčom vyhrážok

Anthony Fauci
Anthony Fauci (Zdroj: TASR/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

WASHINGTON - Americký lekár a imunológ Anthony Fauci, ktorý je členom tímu Bieleho domu koordinujúceho boj proti epidémii nového koronavírusu v USA, dostal ochranku.

Informoval o tom vo štvrtok magazín Politico s tým, že sa tak stalo po "sérii nešpecifikovaných vyhrážok a nevítanej pozornosti". Podľa televízie CNN je niekoľko policajtov neustále aj blízko Fauciho domu vo Washingtone. Samotný špecialista na infekčné choroby v stredu počas brífingu o koronavíruse v Bielom dome odmietol odpovedať na otázku novinárov, či skutočne dostal vyhrážky.

Prezident USA Donald Trump sa pred nedávnom vyjadril, že Fauci nepotrebuje ochranku, pretože ho "každý zbožňuje" a ak naňho predsa len niekto zaútočí, bude "mať veľké problémy". Ako uviedol spravodajský magazín Atlantico, Fauci ako imunológ radil prakticky všetkým americkým prezidentom v poslednom období, počnúc Ronaldom Reaganom, a pomáhal USA bojovať proti AIDS, SARS i ebole. V nedávnom rozhovore Fauci priznal, že Trump má "svoj vlastný štýl", ale zdôraznil, že prezident akceptoval všetky jeho odporúčania.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Odkedy sa Fauci začal objavovať na brífingoch v Bielom dome, začali naňho niektorí z Trumpových priaznivcov v diskusiách na internete útočiť, pričom mu vyčítajú, že sa snaží podkopať Trumpovu autoritu tým, že s ním nie vo všetkom súhlasí. Na internete sa šíria aj konšpiračné teórie o Fauciho úlohe.

Podľa univerzity Johnsa Hopkinsa je v súčasnosti v USA evidovaných viac ako 215.000 prípadov nakazenia novým koronavírusom, čo je nateraz najvyššia miera na svete. Vyše 8500 ľudí v Spojených štátoch sa úplne uzdravilo, ale viac ako 5000 zomrelo.

Viac o téme: OchrankaVyhrážkyUSABiely domKoronavírusAnthony Fauci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu