Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Róm porušil karanténu po príchode zo zahraničia: Poznáme výsledok testu na COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GELNICA - Výsledky testovacej vzorky, ktorú v sobotu odobrali obyvateľovi rómskej osady v gelnickej mestskej časti Háj, ktorý porušil karanténu po príchode zo zahraničia, sú negatívne. Informovalo o tom mesto Gelnica na sociálnej sieti.

"Sme radi, že prítomnosť nákazy v osade nebola potvrdená," uviedol primátor Dušan Tomaško s tým, že obyvatelia osady zatiaľ zostávajú v karanténe. Ďalší postup bude samospráva konzultovať s úradom verejného zdravotníctva, v pondelok v tejto súvislosti zasadne krízový štáb mesta.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Som rád, že drvivá väčšina z nás chápe zložitosť súčasnej situácie a správa sa zodpovedne a disciplinovane. Keď vydržíme súčasné obmedzenia, verím, že sa onedlho vrátime k nášmu normálnemu životu," adresoval Tomaško Gelničanom.

Rómsky kráľ vyzýva k súčinnosti

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach zverejnilo na svojej stránke na sociálnej sieti video, v ktorom sa rómsky kráľ prihovára Rómom. "Ak porušíte stanovené pravidlá, straty môžu byť naozaj veľké. Predíďme tomu, že deti stratia matky, ženy mužov," znie jeho odkaz.

Ako potvrdila košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová, sprievodný text k videu je približným slovenským prekladom výzvy. Rómsky kráľ ju prezentuje v dvoch nárečiach. Upozorňuje v nej na skutočnosť, že nový koronavírus ohrozuje všetkých obyvateľov bez rozdielu a vyzýva k dodržiavaniu základných hygienických návykov, a tiež k ochrane nosa a úst.

"Bez toho nemôžete vyjsť z domu," prízvukuje a varuje aj pred zbytočným stretávaním sa. "Ak ste sa vrátili zo zahraničia, oznámte to, dajte sa otestovať, ale hlavne, ostaňte doma 14 dní," zdôrazňuje s tým, že v prípade nedodržania karantény hrozí pokuta vo výške 1659 eur.

Viac o téme: GelnicaRómKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu