Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ceny pohonných látok počas koronakrízy klesajú: Čo bude ďalej? Analytička v tom má jasno!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku klesajú ceny pohonných látok. Dôvodom je obávaný koronavírus, ktorý za posledné mesiace straší po celom svete. Aká je však predpoveď do budúcna? Analytička Eva Sadovská v tom má jasno. Mnohých jej slová potešia.

KORONAVÍRUS Aktuálny zoznam nakazených na Slovensku

Slováci sa riadia heslom "zostaň doma". Zmenila sa preto aj situácia na našich cestách, kde je vidieť omnoho menej áut. Slabší dopyt zo strany motoristov tak nedáva predpoklad pre rast cien pohonných látok, uviedla analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Prudký pokles cien ropy

"Vírusové ochorenie COVID-19 šíriace sa po celom svete, neistota ohľadom ďalšieho vývoja a očakávaná recesia vo svete sú dôvodom prudkého poklesu cien ropy na svetových trhoch," vysvetlila Sadovská. 

Ako príklad uviedla cenu ropy BRENT, ktorá klesla od začiatku roka 2020 o takmer 60 %. "Najvýraznejší prepad ceny sa pritom uskutočnil v aktuálnom mesiaci marec. V tomto týždni prišlo k určitému ustáleniu ceny ropy BRENT okolo úrovne 27 – 28 USD za barel. Stalo sa tak vďaka informáciám z USA, ktoré naznačujú výraznú pomoc pre americkú ekonomiku. Na druhej strane je ale potrebné povedať, že výkyvy ceny ropy sú v ďalšom období veľmi pravdepodobné," objasnila.

Tankovanie stlačeného zemného plynu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Škoda auto)

Podľa analytičky práve nižšia cena ropy má za následok pokles cien pohonných hmôt na čerpacích staniciach na Slovensku. "Potvrdzujú to aj najaktuálnejšie údaje Štatistického úradu SR. Počas uplynulého 12. týždňa bola priemerná cena benzínu natural (95 oktánového) evidovaná na úrovni 1,203 EUR za liter a oproti 11. týždňu zaznamenala pokles o -3,0 %," priblížila Sadovská.

V prípade benzínu natural (98 oktánového) podľa jej slov priemerná cena klesla na 1,362 EUR za liter, teda oproti 11. týždňu o - 4,2 percenta. "V prípade LPG sa cena nachádzala na úrovni 0,545 EUR za liter a v prípade motorovej nafty na úrovni 1,095 EUR za liter, čo na týždennej báze znamenalo poklesy ich cien o -2,3 % a -3,3 %. V prípade všetkých spomínaných pohonných látok došlo počas uplynulého týždňa k ďalšiemu zlacneniu," dodala.

KORONAVÍRUS NAŽIVO Premiér Matovič začal masívne testovanie: Pribudlo 43 nakazených

Sadovská predpokladá, že v tomto týždni, ale aj v tých nasledujúcich, budú ceny pohonných látok na našich čerpacích staniciach pokračovať skôr v poklese. "To samozrejme súvisí s vývojom ceny ropy, v prípade ktorej sa aj naďalej očakáva pretrvávajúci pretlak ponuky nad dopytom," uzavrela.

Viac o téme: CenyPohonné látkySlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu