Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Matovičova vláda prijala 40 opatrení: Núdzový stav sa rozšíril! Školy zavreté do odvolania

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vláda včera rokovala do neskorých nočných hodín. Premiér Igor Matovič zatiaľ nekonkretizoval, aké opatrenia prejdú. Na krízovom štábe ich rozoberali vyše 60. Dnes by mali prejsť schvaľovacím procesom na rokovaní vlády. Novinkou je permanentný krízový štáb, ktorého jadro tvoria štyria odborníci.

  • krízový štáb včera zasadal do neskorých nočných hodín
  • premiér Igor Matovič oznámil vznik permanentného krízového štábu, ktorého jadrom sú štyria odborníci - Róbert Mistrík, Peter Visolajský, Vladimír Krčméry a Peter Škodný
  • vláda schválila zhruba 40 opatrení
  • vláda odvolala Kajetána Kičuru z postu šéfa štátnych hmotných rezerv
  • všetky aktuálne informácie sa dozviete TU >>
  • na Slovensku je momentálne 204 prípadov nákazy, aktuálny ZOZNAM nakazených nájdete TU >>

KORONAVÍRUS V hre je vyše 60 nových opatrení! Matovič zriadil permanentný krízový štáb, vznikol nový tím


VIDEO Brífing ministra školstva

VIDEO Vyjadrenie Igora Matoviča k schváleným opatreniam

Galéria: Druhé rokovanie vlády

14:18 Dnešné rokovanie vlády skončilo. 

13:35 Na identifikáciu nakazených poslúžia mobilné lokalizačné dáta

Úrad podpredsedníčky vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) vypracuje legislatívny právny rámec na to, aby úradu boli k dispozícii mobilné lokalizačné dáta na identifikáciu ľudí, ktorí sú nakazení novým koronavírusom, aj ľudí, ktorí potenciálne môžu byť nakazení. Informovala o tom vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) na tlačovom brífingu v utorok. Toto opatrenie má byť len dočasné a informácie budú prístupné len Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Úprava legislatívy bude predložená v skrátenom legislatívnom konaní.

13:07 Brífing ministerky spravodlivosti k opatreniam. 

12:50 Viacerí slovenskí občania sa rozhodli, že možnosť repatriácie, ktorú ponúka rezort diplomacie, nevyužijú. Informoval o tom rezort zahraničných vecí. „Možno povedať, že dôvody sú viaceré. Po prvé, boja sa cestovať autobusom, napríklad majú strach z nakazenia v takejto forme dopravy. Ďalším dôvodom odmietnutia repatriácie je umiestnenie do povinnej dvojtýždňovej karantény alebo to môžu byť aj také dôvody, že neboli uzmierení s tým, že by nemohli repatriovať aj domáce zvieratá,“ povedal štátny tajomník MZVaEZ SR Martin Klus.

12:49 Vedúcim Úradu vlády SR sa stane Jakab

Novým vedúcim Úradu vlády SR sa stane od utorka Július Jakab. Vláda na svojom utorkovom zasadnutí s jeho vymenovaním do tejto funkcie súhlasila. Na čele úradu je vedúci, ktorého vymenúva a odvoláva vláda. Vedúci sa za výkon svojej funkcie zodpovedá predsedovi vlády. Doteraz túto funkciu zastával Matúš Šutaj Eštok.

12:30 Vyučovanie bude prerušené do odvolania. Ruší sa externá časť maturity. Interná maturita sa bude konať od dvoch týždňov obnovenia dochádzky. 

11:31 Vláda po tlačovke premiéra pokračuje v rokovaní. 

11:05 Po rokovaní vlády by sa mali poslanci zísť na ďalšej schôdzi

Poslanci parlamentu by sa mali po utorkovom zasadnutí vlády opäť zísť na ďalšej schôdzi. Na nej by mali v skrátenom legislatívnom konaní prerokovať vládne návrhy zákonov. „Očakáva sa, že do parlamentu budú doručené tri návrhy na skrátené legislatívne konania z rezortov spravodlivosti, sociálnych vecí a rodiny a z rezortu školstva,“ uviedol odbor.

Poslanci aktuálne rokujú na druhej schôdzi NR SR, na nej volia zvyšných podpredsedov parlamentu, ako aj chýbajúcich predsedov a členov parlamentných výborov. Sľub poslanca zároveň zložili náhradníci, ktorí nastúpili do parlamentu za poslancov, ktorí sa cez víkend stali členmi vlády.

10:20 Vláda nakúpi 200-tisíc testov na koronavírus

Vláda nakúpi v najbližších hodinách 200-tisíc testov na ochorenie COVID-19. Nepôjde však o rýchlotesty. Policajti i vojaci budú prítomní v tých zdravotných zariadeniach, kde vznikajú problémy. Štát zároveň zakázal vývoz potrebných liekov mimo SR. 

KORONAVÍRUS Matovičova vláda prijala
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:12 Zatiaľ nie je dôvod na zákaz pohybu

Vláda SR a ÚVZ SR vyzvali dôchodcov, aby pre riziko ochorenia vychádzali zo svojho domu či bytu len v nevyhnutých prípadoch. Štát seniorom odporúča, aby radšej požiadali o pomoc iných, eliminovali sociálny kontakt s druhými ľuďmi, a to aj s rodinnými príslušníkmi. Vláda je pripravená v prípade nutnosti aj prijať zákaz vychádzania pre konkrétne skupiny ľudí. Mestá a obce štát vyzval, aby zriadili telefónne linky pre seniorov za účelom objednania si donášky potravín.

10:11 Rúška sú povinné všade

Nosiť ochranné rúška, ktoré zakrývajú nos a ústa, mimo svojho domu či bytu bude povinnosťou. Ľudia, ktorí sa dostanú do radu, budú musieť dodržiavať dvojmetrový rozostup. Od konca marca sa bude pri vstupe do nemocníc, obchodov či iných miest, kde sa hromadia ľudia, merať ľuďom telesná teplota.

10:08 Odbery priamo z auta

Pred každou nemocnicou, kde sa robia odbery, sa zriadia drive through, kde podozrivým z nákazy odoberú vzorku  priamo z auta. Takýmto spôsobom je možné spraviť okolo 70 odberov denne, uviedol Matovič. 

KORONAVÍRUS Matovičova vláda prijala
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:01 Pre seniorov nad 65 rokov sa zároveň určia špeciálne otváracie hodiny v obchodoch, a to od 9.00 do 12.00 h. 

9:54 Premiér vydal odporúčanie starším ľuďom a ohrozených skupinám, aby vychádzali z domu len v naozaj nutných prípadoch. „Niektoré krajiny k tomu pristúpili radikálnejšie. Verím, že nás táto skupina vypočuje. Inak je možný zákaz vychádzania pre túto skupinu.“

9:45 Vlaky zadarmo sa rušia

Premiér Matovič oznámil, že sa rušia vlaky zadarmo do času, kedy budú zavreté aj školy. „Študenti majú byť doma a nemajú čo cestovať po Slovensku zadarmo a ohrozovať druhých ľudí,“ povedal Matovič. Zároveň vyzvala aj dôchodcov, aby nevyužívali vlaky zadarmo.

KORONAVÍRUS Matovičova vláda prijala
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:47 Povinné voľno pre obchody v nedeľu, všetky budú zavreté

MZ vydá opatrenia, ktorým uzavrie prevádzku potravín, mäsa, drogérie a ostatné obchody, ktoré sú počas krízy v plnom nasadení za dôvodom sanitárneho dňa. „Vždy v nedeľu vykonajú úplnú dezinfekciu a zamestnanci budú mať voľno,“ uviedol Matovič.

9:42 V skrátenom legislatívnom konaní predložíme zmenu zákona tak, aby v čase krízy mohli štátne inštitúcie využívať mobilné dáta používateľov. MZ dostane úlohu vypracovať tzv. reprofilizáciu nemocníc, rezort má vybrať jednu nemocnicu na východe, strede aj západe, ktorá bude slúžiť len pre pacientov s koronavírusom. „Predstava je taká, aby sme mali vyčlenenú jednu nemocnicu na liečenie nakazených na východe, v strede aj v Bratislave. Rovnako by mali byť v nemocniciach vyčlenené pavilóny, kde by sa nakazení liečili.“

9:40 Núdzový stav sa rozširuje aj na sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. 

KORONAVÍRUS Matovičova vláda prijala
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:39 ÚVZ SR vydá opatrenie, ktorým uzavrie činnosť denných stacionárov. „Nie že klienti budú chodiť do denného stacionára. Klienti budú doma a zamestnanci im budú poskytovať služby doma, aby išli nakúpiť, vybavili poštu a podobne.“

9:37 MZ pripraví v skrátenom režime pravidelné zdravotné prehliadky vo vzťahu k práci.

9:35 ÚVZ SR vydá opatrenie, ktorým nariadi poskytovateľom sociálnych služieb dodržiavať hygienicko-epidemiologický režim. „Úrad k tomu vydá podrobný postup, ako chrániť najzraniteľnejších. Máme málo pľúcnych ventilácií. Musíme prioritne chrániť ľudí nad 65 rokov.“

9:32 Premiér Matovič informuje o nových opatreniach.

KORONAVÍRUS Matovičova vláda prijala
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:30 Ako prvý informuje na tlačovke o aktuálnych prípadoch hlavný hygienik Ján Mikas. Včera pribudla na Slovensko 19 nových prípadov. O nových prípadoch bude vláda vždy informovať ráno o deviatej za predchádzajúci deň. 

8:55 Vláda schválila kompetenecie pre Holého 

Vláda v noci schválila aj kompetencie nového podpredsedu vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefana Hollého (Sme rodina). Hollý bude predsedom Legislatívnej rady vlády SR, bude tiež koordinovať legislatívny proces na úrovni vlády, proces prijímania stanoviska vlády k návrhu zákona, ktorý podal výbor alebo poslanci Národnej rady (NR) SR. Bude tiež zaujímať stanovisko k rozporu právnej povahy pri materiáloch predkladaných na rokovanie vlády.

KORONAVÍRUS Matovičova vláda prijala
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Nový vicepremiér bude zabezpečovať aj strategické plánovanie a projektové riadenie vrátane vypracovania národného strategického rámca, ako aj koordináciu strategických projektov určených vládou. Bude koordinovať hodnotenie vybraných vplyvov a zaujímať stanovisko k rozporu vecnej povahy pri materiáloch predkladaných na rokovanie vlády. V rukách bude mať aj analytickú činnosť zameranú na oblasť podpory stratégie hospodárskej a sociálnej politiky štátu v súlade s programovým vyhlásením vlády.

8:45 Riadením Správy štátnych hmotných rezerv vláda dočasne poverila podpredsedníčku správy Luciu Gocníkovú.

8:35 Vláda vymenovala nových štátnych tajomníkov

Vláda včera neskoro večer vymenovala nových štátnych tajomníkov. Do funkcie štátnych tajomníkov ministerstva dopravy a výstavby boli vládou vymenovaní Katarína Bruncková a Ján Marosz. Do funkcie štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vymenoval vládny kabinet Martina Fecka.

8:25 Premiér Matovič na sociálnej sieti oznámil, že prijali okolo 40 opatrení.

KORONAVÍRUS Matovičova vláda prijala
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

8:20 Vláda v noci odvolala Kičuru

„Nočné druhé rokovanie vlády: K. Kičura o 5 minút 12 práve odvolaný z postu šéfa Štatnych hmotných rezerv. Verím, že odteraz budeme nakupovať rýchlo, efektívne a za dobrú cenu,“ napísala na sociálnej sieti krátko po polnoci Remišová. 

Kajetán Kičura
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

8:15 Premiér Matovič bude informovať o doterajších výsledkoch rokovania krízového štábu okolo deviatej. O desiatej má pokračovať rokovanie vlády. Včerajšie rokovania sa skončili krátko po polnoci. 

Galéria: Krízový štáb a rokovanie vlády

Permanentný krízový štáb

Súčasťou ústredného krízového štábu bude užší tím odborníkov, ktorých úlohou bude permanentne vyhodnocovať informácie a koordinovať činnosť v rámci zabezpečovania rozhodnutí a prijímania opatrení, ktoré majú zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Informoval o tom predseda vlády SR Igor Matovič. V tejto skupine bude pôsobiť infektológ profesor Vladimír Krčméry, odborník na biochémiu Robert Mistrík, manažér pôsobiaci v oblasti IT a telekomunikácií Peter Škodný i predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Premiér Matovič informoval o vzniku permanentného krízového štábu

„Títo ľudia budú jadrom tímu, ktorého úlohu je zosúladiť procesy medzi jednotlivými rezortmi a všetkými inštitúciami participujúcimi v procese aktivít proti šíreniu nového koronavírusu,“ uviedol Matovič. Doteraz podľa neho chýbala koordinácia.

KORONAVÍRUS Matovičova vláda prijala
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

„Jedna ruka nevedela, čo robí ľavá, ak sa aj niečo vybavilo, nie vždy sa o tom dozvedeli, tí, ktorých sa to týkalo,“ opísal Matovič predchádzajúci stav pri komunikácii o aktivitách a zabezpečovaní opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Matovič informoval, že na rokovaní ústredného krízového štábu prešli vyše 60 návrhov opatrení.

Tritisíc testovaných denne

Štát by mohol získať až 200-tisíc testov na koronavírus. Matovič po rannej návšteve Úradu verejného zdravotníctva zistil, že k dispozícii máme asi tritisíc testov. Podľa jeho slov sa rysuje možnosť, ktorou by Slovensko mohlo získať viac testov, avšak detaily budú známe neskôr. Zároveň doplnil, že chcú zvýšiť denné testovanie na desaťnásobok. Kým predošlé dni sa za deň otestovalo zhruba 200 či 300 ľudí, zvýšiť by sa to malo približne na tritisíc ľudí denne. 

KORONAVÍRUS Matovičova vláda prijala
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Dnešná kapacita štátu je tisíc testov denne, kapacita súkromných zariadení je približne tisíc, ďalšia tisícka by sa vedela urobiť v spolupráci s laboratórií plus univerzitné kapacity,“ vysvetľoval premiér, ako by sa chcel k zvýšeniu testovania dopracovať. Mistrík je opatrný pri vyjadreniach, koľko testov dokážeme v najbližšej dobe urobiť. 

Koronavírus nie je úplne nová infekcia

Profesor tropickej medicíny Vladimír Krčméry konštatoval, že koronavírus nie je úplne nová infekcia, prekonali sme už štyri epidémie. „Na Slovensku sú registrované štyri lieky, nie je obava, že keby mal niekto ťažký klinický priebeh, nechali by sme ho bez liečby,“ povedal. Dodal, že bude potrebné, aby lieky, ktoré sú registrované na iné vírusové alebo infekčné ochorenia, ministerstvo zdravotníctva v spolupráci so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv doplnili o ďalšie indikácie. Je to administratívna vec a potrvá podľa Krčméryho niekoľko dní.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský konštatoval, že žiadna krajina nemôže byť na takúto situáciu pripravená. Oproti ostatným krajinám boli podľa neho naše nemocnice pripravené veľmi slabo. „Naše nemocnice boli veľmi slabo pripravené, nemali potrebný ochranný materiál pre personál. O týždeň dva, bude v nemocniciach najťažšia situácia, na ktorú sa budeme musieť pripraviť,“ povedal člen permanentného krízového štábu a šéf zdravotníckych odborov Peter Visolajský.

Viac o téme: Krízový štábIgor MatovičRokovanie vládyRóbert Mistrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu