Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Opatrenia vlády voči ochoreniu: Miklošovi sa návrhy pozdávajú, iní bijú na poplach

Richard Sulík a Ivan Mikloš Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík a Ivan Mikloš (Zdroj: Topky/Maarty, TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Nová vláda už naplno zarezáva a pred sebou má hneď jednu z najťažších skúšok, ktoré bude musieť zvládnuť. Šíriaci sa koronavírus totiž predstavuje značné riziko aj pre ekonomiku, ktorá sa môže zosypať. V návale informácií zverejnil v predstihu niektoré body v podpore ekonomiky aj poslanec SaS Marián Viskupič, no tento krok rozhodne nepochválil ani jeho stranícky šéf, či samotný premiér. Na názor ohľadom zverejnených bodov sme sa opýtali aj exministra Ivana Mikloša.

Viskupič opatrenia zverejnil ešte v sobotu krátko pred obedom. "Na základe množstva otázok, na ktoré nedokážem jednotlivo odpovedať, zverejňujem aktuálnu verziu opatrení na podporu ekonomiky. Veľmi rýchlo o nich bude rokovať vláda a pôjdu na schválenie do parlamentu," tvrdil sebavedomo v statuse Marián Viskupič. Neskôr sa však ukázalo, že išlo len o predbežné návrhy SaS, ktoré budú predložené vláde na prerokovanie.

V predmetných bodoch sa v súvislosti s koronavírusom nachádzajú problematiky STK pre vozidlá, odpustenie daní na vozidlá, odloženie povinnosti zaplatiť daň a odvody pre SZČO či zavedenie inštitútu „Karanténna PN a OČR“. Množstvo opatrení si prebehol aj ekonóm a bývalý minister financií Ivan Mikloš a jeho stanovisko hovorí za všetko.

Rezortu financií sme sa pýtali, či plánujú v blízkom čase prísť aj s ďalšími návrhmi. "Všetky opatrenia, o ktorých sa hovorí, sú zatiaľ v rovine návrhov. Musíme si uvedomiť, že nová vláda po nástupe našla Slovensko s prázdnou špajzou na rozdiel od iných krajín EÚ, ktoré sa počas úrodných rokov poctivo pripravovali. Pre ministerstvo financií je však kľúčová kvantifikácia navrhovaných opatrení. Preto každé opatrenie prepočítavame, aby sme vedeli určiť, koľko peňazí nás bude stáť. Takto budeme postupovať aj pri ďalších návrhoch opatrení," uviedla pre Topky hovorkyňa rezortu Alexandra Gogová.

Mikloš víta opatrenia

"S navrhnutými opatreniami v zásade súhlasím a považujem ich za správne. Je veľmi dobré, že nová vláda nestráca čas a prišla s takýmito návrhmi, pretože bez nich by hrozil masový bankrot veľkého množstva živnostníkov a malých podnikateľov, ktorí nemajú vytvorené dostatočné rezervy, aby dnešné obmedzenia prežili," povedal Mikloš na margo zverejnených bodov.

Ivan Mikloš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Slabé rezervy aj po vládach za "dobrých čias"

Podľa Mikloša bude zásadným problémom to, že ekonomické a finančné náklady a dôsledky nevyhnutných reštriktívnych opatrení v boji proti pandémii koronavírusu budú značné a k nim ešte bude potrebné pripočítať náklady týchto opatrení. "A situácia je taká, že kvôli nezodpovedným vládam Smeru, ktoré krajinu riadili dvanásť rokov, nemáme vytvorené potrebné finančné (fiškálne) rezervy, pretože napriek tomu, že Smer vládol v dobrých časoch, naše rozpočty sú stále deficitné," myslí si ekonóm.

Podľa exministra bude teraz prioritou zabrániť platovej neschopnosti živnostníkov. "Takže najmä kvôli tomu bude potrebné nielen prijímať opatrenia, ktoré zabránia masovému bankrotu živnostníkov a malých podnikateľov, ale zároveň prijať aj isté reštriktívne opatrenia na strane verejných výdavkov. Pritom v žiadnom prípade nebude stačiť odloženie platnosti trinástych dôchodkov. Okrem vyššie uvedených opatrení bude potrebné zadefinovať minimálny sociálny štandard v čase mimoriadnej situácie, pretože v opačnom prípade síce možno neskolabujú podnikatelia, ale skolabuje štát," varuje Ivan Mikloš.

Pracovná verzia v predstihu a chybný krok

O opatreniach informoval na sociálnej sieti poslanec SaS Marián Viskupič. "Veľmi rýchlo o nich bude rokovať vláda a pôjdu na schválenie do parlamentu. Samozrejme skráteným legislatívnym konaním. Práve toto je situácia, kedy sú splnené podmienky na skrátenie legislatívneho konania - hrozia straty na životoch a Slovensku hrozia obrovské hospodárske škody," napísal Viskupič, hoci novopečený premiér ho za to vzápätí skritizoval slovami, aby sa "politika nerobila takto na Facebooku,"​.

Zatiaľ má teda ísť len o návrhy liberálov, ktoré ešte len majú prejsť súhlasom vlády. Minister hospodárstva Richard Sulík tento krok tiež vyhodnotil ako chybný v relácii Na telo na TV Markíza. Sám Viskupič neskôr status opravil v tom zmysle, že ide len o pracovnú verziu.

Vláda rozhodla v noci

Na schválených 40 bodoch sa vláda dohodla po rokovaní krízového štábu, ktoré sa skončilo až krátko po polnoci. Či to budú skutočne tie, o ktorých písal na Facebooku Viskupič, oznámi premiér na tlačovej konferencii dnes ráno o 9:00

Zavedenie podnikateľského kilečka terčom kritiky

Občianske združenie Pracujúca chudoba cez svojho zakladateľa Milana Kuruca zásadne kritizuje liberálov za posledný, 42. bod z týchto opatrení, ktorý hovorí o urýchlenom zavedení tzv. podnikateľského kilečka – ide o opatrenia, ktoré je podľa Sulíka možno zaviesť okamžite a bez dopadu na štátny rozpočet.

Milan Kuruc z občianskeho združenia Pracujúca chudoba
Zobraziť galériu (3)
Milan Kuruc z občianskeho združenia Pracujúca chudoba  (Zdroj: archív M. K.)

"Namiesto riadnych a radikálnych opatrení, ktorými treba sanovať živnostníkov a zamestnancov, ktorí sa zrazu ocitajú bez práce a bez príjmu alebo malých podnikateľov, ktorí sú závislí na mesačných tržbách, SaS zneužíva kritickú situáciu, aby do legislatívy prepašovala opatrenia, z ktorých je vyše pätina problémová alebo sporná a niektoré hrubo poškodzujú zamestnanecké prostredie," píše Kuruc.

"Kým západné krajiny ohlasujú radikálne opatrenia ako preplácanie prenájmov ľuďom bez príjmu, preplácanie miezd zamestnancov problémových podnikov, zrušenie povinnosti dočasne platiť hypotéky, nové dávky pre živnostníkov a granty pre ohrozených podnikateľov, SaS svojím kilečkom zavádza kozmetické opatrenia. V rámci kilečka medzi ne prepašovala aj zmeny v Zákonníku práce, ktoré hrubo poškodia zamestnancov: napríklad rozviazanie rúk agentúram, zníženie pracovnoprávnej ochrany cez dohody a zníženie sankcie pre podnikateľov za protiprávne výpovede. Ak sa identifikované problémové opatrenia z podnikateľského kilečka zrealizujú, zamestnanci sa po kríze ocitnú v horších pracovných podmienkach, než v akých pracovali pred krízou," uviedol zakladateľ OZ Pracujúca chudoba.

Viac o téme: EkonomikaOpatreniaIvan MiklošSaSKoronavírusMarián Viskupič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu