Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Finančná správa dostala za dodatky k zmluvám pokutu cez pol milióna eur: Hrozia jej ďalšie

Prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová
Prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Finančná správa postupovala pri uzatváraní dodatkov k zmluvám v rozpore so zákonom. Tvrdí to Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý už pred vyše mesiacom udelil Finančnému riaditeľstvu SR aj pokutu vo výške viac ako pol milióna eur. Skúmané dodatky uzatvárané už od roku 2004 sa týkali informačných systémov a ich celkový objem predstavoval viac ako 11 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty.

Správcovi daní však hrozia aj ďalšie pokuty v prebiehajúcich konaniach. Samotná finančná správa rozhodnutia úradu rešpektuje, ale sa s nimi nestotožňuje. Na svoju obranu chce použiť všetky zákonné možnosti. ÚVO zatiaľ definitívne uzavrel prípad týkajúci sa nezákonne uzatvorených dodatkov na zmluvy týkajúce sa informačného systému pre kontrolórov. Tieto dodatky boli v celkovom objeme 8,4 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. V tomto prípade udelil spomínanú pokutu 503 tisíc eur.

"Týmito dodatkami Finančné riaditeľstvo rozšírilo rozsah pôvodnej zmluvy v podstatných náležitostiach, akými sú predmet a cena, a to bez uplatnenia príslušných postupov podľa zákona verejnom obstarávaní účinného v čase ich uzatvárania. Tým sa vyhol povinnosti uzavrieť zmluvy, koncesné zmluvy alebo rámcové dohody podľa tohto zákona, spôsobmi alebo postupmi ustanovenými týmto zákonom," tvrdí predseda ÚVO Miroslav Hlivák. Ako dodal, finančná správa tak dostala pokutu vo výške 5 % zo zmluvného plnenia, čo je pokuta za jeden z najzávažnejších deliktov podľa zákona o verejnom obstarávaní.

Finančnej správe hrozia pokuty aj za ďalšie prešetrované dodatky. Posledné rozhodnutie úradu v tejto súvislosti vyšlo 19. marca tohto roku. Podľa Hliváka však nemôže hovoriť o ich hodnote, pretože ide o predmet utajenia. Pokuta správcovi dane hrozí aj za dodatky uzatvorené so spoločnosťou Beset na vývoj komplexného informačného systému Úradu daňového preverovania z novembra 2004. Ich hodnota bola takmer 3 milióny eur bez dane z pridanej hodnoty a v tomto prípade už úrad zamietol odvolanie finančnej správy.

Finančná správa je však presvedčená o zákonnosti svojich postupov. "Finančná správa je pripravená reflektovať odporúčania ÚVO, čo v opodstatnených prípadoch aj robíme. Sme však presvedčení, že sme postupovali v zmysle platných zákonov a preto sa so závermi ÚVO nestotožňujeme. Preto sme využili a naďalej využijeme všetky zákonné možnosti, ktoré máme," uviedla hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová.

Viac o téme: ZmluvyPokuta SlovenskoÚrad pre verejné obstarávanieFinančná správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu