Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

KORONAVÍRUS ANS sa obáva kolapsu nemocníc z dôvodu usmernenia pre všeobecných lekárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) sa obáva, že v dôsledku usmernenia hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecné lekárstvo môže dôjsť ku kolapsu nemocníc. Nemocnice dostávajú oznámenia od všeobecných lekárov o uzatváraní ambulancií pre fyzické návštevy pacientov. MZ SR pripomína, že aj naďalej poskytujú konzultácie, zabezpečujú predpis e-receptov a potvrdenia o práceneschopnosti.

Usmernenie hovorí o tom, že v situácii, keď personál všeobecnej ambulancie nedisponuje ochrannými pomôckami, uzatvorí ambulanciu pre fyzickú návštevu pacientov a o situácii informuje lekára samosprávneho kraja a krajského odborníka e-mailom, priblížil rezort zdravotníctva. Zdôraznil ale, že všeobecný lekár naďalej poskytuje telefonické alebo iné elektronické konzultácie a ďalšiu agendu.

"ANS dôrazne upozorňuje, že v prípade realizácie uvedených krokov hrozí v blízkej dobe riziko kolapsu nemocníc, v dôsledku ktorého nebude zabezpečené poskytovanie zdravotnej starostlivosti v SR," uviedol v stanovisku riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík. ANS združuje 75 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Na možný kolaps poukázala aj Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR, a to z dôvodu nedostatku ochranných pomôcok. "Jednorazové rúška, plátené rúška, zopár rukavíc a návleky na topánky sú v boji s novým koronavírusom výsmechom. Žiadne respirátory, dezinfekcia a podobne," dodala ASL s dôvetkom, že problémom je aj vysoký vek viacerých ambulantných lekárov. Asociácia pripomenula, že jej ambulancie sú legitímnou súčasťou systému zdravotnej starostlivosti a jej zamestnanci sú rovnako ohrození, ale aj viazaní usmernením hlavného hygienika, ako zamestnanci štátnych zariadení.

Ministerstvo zdravotníctva však ohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti dôrazne odmieta. Uvedené usmernenie podľa ministerstva práve naopak hovorí o tom, že všeobecný lekár naďalej poskytujte telefonické alebo iné elektronické konzultácie, zabezpečuje predpis e-receptov a PN aj v situácii, keď uzatvorí ambulanciu pre fyzickú návštevu pacientov.

"Zdravotná starostlivosť týmto usmernením nie je v žiadnom prípade ohrozená, práve naopak v súvislosti s ochorením COVID-19 sa chráni lekár pred prípadným prenosom nákazy, avšak pacientovi je naďalej k dispozícii telefonicky alebo elektronickou formou, čo je dnes aj základným všeobecným odporúčaním v súvislosti s kontaktom pacienta a všeobecného lekára. Odmietam snahu o šírenie paniky, že by dané mohlo ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku,“ povedala hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková.

Usmernenie podľa rezortu hovorí o tom, že ak personál všeobecnej ambulancie nedisponuje ochrannými pomôckami, uzatvorí ambulanciu pre fyzickú návštevu pacientov a o situácii informuje lekára samosprávneho kraja a krajského odborníka mailom. Následne je pacientovi k dispozícii telefonicky, prípadne elektronickou formou, čo je v súlade s odporúčaniami v súvislosti s ochorením COVID-19 a preventívnym opatreniam vedúcim k zabráneniu jeho šíreniu. Informovanie VÚC a krajského odborníka lekárom o danej situácii je zároveň v záujme jednotného postupu a jednotného zberu dát o situácii v teréne.

Viac o téme: SlovenskoKoronavírusAsociácia nemocníc SlovenskaCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu