Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Najvyšší súd rozhodol o obvinenej Jankovskej: Tvrdý verdikt!

Dnes sa rozhoduje o sudcoch na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Na fotke Monika Jankovská.
Dnes sa rozhoduje o sudcoch na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Na fotke Monika Jankovská. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Obvinená bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská a ďalší obvinení si v piatok vypočuli rozhodnutie o väzbe. To bolo nekompromisné a Jankovskej pribudlo aj ďalšie opatrenie.

Advokát Moniky Jankovskej o rozhodnutí Najvyššieho súdu

Advokát Moniky Jankovskej Peter Erdös o sťažnosti voči rozhodnutiu o väzbe

Advokát Moniky Jankovskej

Bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská a ďalší sudcovia a advokát obvinení po policajnej akcii Búrka ostávajú vo väzbe. Informovala o tom hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

AKCIA BÚRKA pokračuje: Najvyšší súd rozhodol o Maruniakovej, na rade je Jankovská

„Najvyšší súd SR na dnešnom neverejnom zasadnutí zároveň rozšíril u obvinenej Moniky J. dôvody väzby aj o preventívnu (pokračovaciu) väzbu a u obvineného Eugena P. nezistil existenciu dôvodu preventívnej (pokračovacej) väzby,“ uviedla Važanová. 

Špecializovaný trestný súd vzal v sobotu 14. marca do väzby obvinených sudcov Moniku Jankovskú, Denisu Cvikovú, Eugena Palašthyho a Richarda Molnára a tiež advokáta Miroslava Mojta. Všetci majú byť stíhaní väzobne pre možné ovplyvňovanie svedkov a Mojto, Palášthy a Richard Molnár aj pre možné pokračovanie v trestnej činnosti.

Zuzana Maruniaková do väzby nepôjde. Rozhodol o tom Najvyšší súd. Obvinená tvrdí, že konala pod nátlakom a je ochotná spolupracovať s políciou

Súd zároveň vtedy prepustil sudkyňu Zuzanu Maruniakvú a ďalších dvoch obvinených - bývalú sudkyňu Miriam Repákovú a Ladislava Mojžiša. Prokuratúra aj obvinení, ktorých vzali do väzby, podali proti rozhodnutiu sťažnosti. V prípade Miriam Repákovej však prokuratúra neskôr sťažnosť proti nevzatiu do väzby stiahla s tým, že dôvody väzby pominuli.

Obvinená totiž údajne spolupracuje s vyšetrovateľmi. V prípade Zuzany Maruniakovej a podnikateľa Ladislava Mojžiša sa aj najvyšší súd vo štvrtok stotožnil s názorom, že nie je dôvod ich stíhať väzobne.

Marian Kočner na výsluchu v Nitre

Mariana Kočnera odvážajú z nitrianskej NAKA

Národná kriminálna agentúra zasahovala v stredu 11. marca na viacerých miestach. Počas akcie s názvom Búrka zadržali vyšetrovatelia viacero osôb. Polícia následne na sociálnej sieti informovala, že medzi zadržanými bolo 13 sudcov, jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby. Tí v súčasnosti čelia obvineniam z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu alebo z marenia spravodlivosti. V súvislosti s podplácaním sudcov čelí obvineniu aj viacnásobne stíhaný podnikateľ Marian Kočner.

Viac o téme: SudcoviaObvineníNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu