Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS ZMOS musel žiadať štát o viaceré usmernenia a rozhodnutia, aby samosprávy neporušili zákon

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) muselo počas uplynulých dní požiadať štátne orgány o viaceré usmernenia a rozhodnutia. V súvislosti s koronavírusom totiž v samosprávach vznikali nejasnosti, ktoré by mohli mať za následok aj prípadné porušenie zákona zo strany miest a obcí.

Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák. Nejasnosti sa týkali napríklad zamestnancov, ktorí pri ceste do práce prekračujú štátne hranice alebo vyplácania sociálnych dávok obyvateľom. Prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček hodnotí napriek niektorým nejasnostiam opatrenia zo strany štátu pozitívne.

ZMOS v dôsledku nejasností požiadal o súčinnosť hlavného hygienika, ústredný krízový štáb, ministerstvá vnútra, hospodárstva, školstva a sociálnu poisťovňu. So štátnymi orgánmi sa dohodol na zasielaní dôležitých informácií. Na svojej internetovej stránke zároveň zriadil špeciálnu sekciu, ktorá je venovaná aktuálnym informáciám v súvislosti s koronavírusom. Primátori a starostovia tak majú k dispozícii dôležité informácie od štátnych orgánov na jednom mieste. Usmernenia posiela mestám a obciam aj prostredníctvom mailovej komunikácie. „Priebežne publikujeme aktuálne vyhlášky a závažné rozhodnutia. Všetky tieto a ďalšie informácie operatívne posielame samosprávam. Od víkendu podporujeme aj kampane lekárov, s ktorými úzko komunikujeme a do územia posielame informáciu spracovanú lekármi aj v maďarskom jazyku,“ povedal Michal Kaliňák.

Tu sme de facto jeden svet, tvrdí Rybníček

Napriek nejasnostiam hodnotí prezident ÚMS Richard Rybníček prácu ústredného krízového štábu a ním nariadené opatrenia pozitívne. „Štát, v tomto prípade premiér Pellegrini (Smer-SD), zobral toto ohrozenie veľmi vážne a spravil veľmi dobrú prácu. Toto nie je politika ani preteky. Tu sme de facto jeden svet, jedna krajina, jedna planéta,“ povedal. Prezident ÚMS, ktorý je zároveň primátorom Trenčína, vysvetľuje, že aktuálne je dôležitou úlohou štátu, samospráv aj občanov počúvať rady odborníkov. „Situácia ohľadom pandémie koronavírusu sa mení zo dňa na deň podľa toho, aké informácie a odporúčania prichádzajú zo strany Svetovej zdravotníckej organizácie, vedcov a špecialistov, ktorí majú rovnaký záujem a snahu zmierniť následky pandémie. Našou úlohou je ich počúvať a byť nápomocní,“ dodal Rybníček.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia, vrátane zatvorenia výchovno-vzdelávacích zariadení od 16. marca na 14 dní. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva. Zatvorené sú maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami, pričom sa to netýka potravín, drogérií, lekární či vybraných služieb, akými sú napríklad banky či poisťovne. V stredu 18. marca bolo na Slovensku koronavírusom infikovaných 105 ľudí, dnes ich počet vzrástol, ako avizoval premiér. O aktuálnom počte nakazených bude Peter Pellegrini informovať po zasadaní vlády, ktoré sa začalo o 14. hodine.

Viac o téme: ZákonPorušenieZMOSUsmernenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu