Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

KORONAVÍRUS Testy na nový vírus sú plne pod koordináciou štátu, tvrdí MZ SR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Laboratórne testy na diagnostiku nového koronavírusu sa realizujú plne pod koordináciou štátu. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová s tým, že denne bude vyšetrených do 700 vzoriek.

Pripomenula tiež, že do konca týždňa sa s testovaním začne aj v Trenčíne. Aktuálne sa vyšetrujú vzorky v Bratislave, Košiciach a v Banskej Bystrici. Pripravené pomôcť štátu sú podľa MZ SR aj súkromné laboratórne zložky. "V súčasnej dobe, kedy je na celom svete nedostatok materiálu, poskytnú štátu zásoby na testovanie," komentoval rezort.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Asociácia laboratórií zároveň vo štvrtok na stretnutí na pôde MZ SR deklarovala za tri laboratórne súkromné spoločnosti, že nebudú vykonávať samostatné testovanie vo vlastnej réžii pre samoplatiteľov z dôvodu zachovania systému a štruktúry v zbere dát a ďalších epidemiologických krokov.

"Svoje kapacity na testovanie ponúknu len v prípade potreby, ak by štát uvedené kapacitne nezvládal," zdôraznil rezort. MZ SR bude cez národný klinický tím monitorovať kapacity všetkých poskytovateľov laboratórnej diagnosticky v oblasti zdravotníckych pracovníkov vyškolených na ochorenie COVID-19.
 

Viac o téme: TestyPandémiaKoronavírusMZ SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu