Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Vedec Mistrík hovorí o možnom prelome: Nádejná liečba a Slovensko stojí pri vývoji!

Mistrík upriamuje pozornosť na vývoj lieku proti vírusu Covid-19 Zobraziť galériu (3)
Mistrík upriamuje pozornosť na vývoj lieku proti vírusu Covid-19 (Zdroj: Facebook/Robert Mistrík, SITA/Diana Černáková, gettyimages.com)

BRATISLAVA - Niekdajší prezidentský kandidát a známy slovenský vedec Robert Mistrík na sociálnej sieti skonštatoval, že na obzore je možný, nádejný liek na šíriaci sa nebezpečný koronavírus Covid-19. V stručnosti popísal vývoj lieku aj spôsob, akým sa do neho zapojilo Slovensko. Mistrík však varuje, že testovanie ešte niekoľko dní potrvá a rozhodne to ešte neznamená dôvod na radosť.

Mistrík v statuse spomína, že vo viacerých médiách sa už o lieku na Covid-19 začalo diskutovať. "Látka sa volá remdesivir a vyvinula ho kalifornská firma Gilead Sciences. Momentálne prebiehajú v Číne klinické testy a v apríli by mali byť známe výsledky," popisuje Mistrík.

KORONAVÍRUS Vedec Mistrík hovorí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Nádeje na úspech

Robert Mistrík sa spolieha na nádejný liek, ktorého účinky sú podľa neho sľubné. "V piatok opísal americký denník The Wall Street Journal príklad, kedy bol liek podaný 14 pacientom v kritickom stave, v priemere 75-ročným, z ktorých by pravdepodobne mnohí neprežili. Po dvojtýždňovej liečbe nakoniec nikto nezomrel a polovica sa už vyliečila," konštatuje vedec.


KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku vyhlásili núdzový stav: Opäť bude zasadať krízový štáb


Liek, ktorý má odvrátiť šíriace sa ochorenie

Mistrík popisuje charakteristiku novej látky, ktorá má ochorenie liečiť. "Remdesivir je takzvaný „prodrug“ alebo „prekurzor“, teda chemická látka, ktorá v organizme zmetabolizuje na účinnú molekulu. Veľmi zjednodušene povedané, telo si liek rozloží na látku, ktorá potom lieči. Pre vývoj takéhoto typu liečiva je preto kľúčový výskum metabolitov a zisťovanie ich chemickej štruktúry," povedal Mistrík, ktorý zároveň upriamuje pozornosť na svoju firmu HighChem, ktorá výskum posúva na ďalšiu úroveň.

Systém Mass Frontier, ktorý sa pri výskume využíva
Zobraziť galériu (3)
Systém Mass Frontier, ktorý sa pri výskume využíva  (Zdroj: Facebook/Robert Mistrík)

Slovensko sa podieľa na vývoji nového lieku

"S hrdosťou musím skonštatovať, že firma Gilead využíva naše systémy na identifikáciu metabolitov liečiv, teda kľúčového kroku pri vývoji prekurzorov, ako napríklad remdesiviru. Náš softvér, ktorý používajú, sa volá Mass Frontier a vyvíjame ho viac ako 20 rokov," hovorí Mistrík o vývoji lieku, pri ktorom asistuje spomínaná firma. 

"Môj kolega Juraj Lutišan vyvinul špeciálny modul na detekciu a identifikáciu metabolitov a nazval ho FISh (Fragment Ion Search). Osobne som s výskumníkmi z firmy Gilead veľakrát preberal spôsoby identifikácie metabolitov a s našimi technológiami sú veľmi spokojní," popisuje priebeh výskumu Mistrík.

Viac o téme: VakcínaKoronavírusRobert Mistrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu