Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Ministerstvá zavádzajú opatrenia: Vlastný krízový štáb či obmedzenie pracovných ciest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Lee Jin-man)

BRATISLAVA - Vlastný krízový štáb, zvýšená dezinfekcia či obmedzenie pracovných ciest do zahraničia. Aj tieto opatrenia zaviedlo ministerstvo zahraničných vecí (MZV) v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom. Informoval o tom vedúci tlačového oddelenia MZV Juraj Tomaga. Rezort diplomacie tiež obmedzil konzulárne služby na zastupiteľských úradoch v zahraničí na nevyhnutné minimum.

MZV má zriadený krízový štáb, ktorý zasadá pravidelne a tiež vždy po zasadnutí Ústredného krízového štábu. Zamestnanci priamo na ministerstve, ale aj tí v zahraničí, sú prostredníctvom e-mailov informovaní o všetkých aktuálnych informáciách a relevantných opatreniach ústredného a rezortného krízového štábu. Opatrenia sa týkajú predovšetkým prevencie a odporúčaní hlavného hygienika SR.

„V priestoroch rezortu boli rozmiestnené informačné letáky na viditeľných a frekventovaných miestach, vrátane toaliet. To iste platí aj v prípade dezinfekčných prostriedkov. Zaviedli sme zvýšenú frekvenciu upratovania a dezinfekcie v objektoch MZVEZ SR. Rovnako sme v podmienkach rezortu realizovali opatrenia týkajúce sa obmedzenia zahraničných pracovných ciest len na nevyhnutné minimum, tak ako rozhodol predseda vlády SR,“ uviedol Tomaga.

Opatreniam sa nevyhli ani zastupiteľské úrady v zahraničí, na každom z nich je zriadená bezpečnostná komisia. „Tie prijali konkrétne opatrenia na ochranu zdravia zamestnancov a ich rodín s prihliadnutím na miestne špecifiká a odporúčania miestnych autorít. Na pokyn ministra sme na vybraných úradoch obmedzili na nevyhnutné minimum vykonávanie konzulárnych úkonov,“ vysvetlil.

V prípade zamestnancov, ktorí potrebujú ostať doma s deťmi pre dočasné uzatvorenie škôl, postupuje rezort v zmysle usmernenia Sociálnej poisťovne. Nie sú to posledné opatrenia, ktoré MZV zaviedlo. Podľa Tomagu budú sledovať ďalšie okolnosti a prispôsobia tomu aj ďalšie kroky. „Samozrejme, vývoj je veľmi dynamický,“ dodal.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. Už predtým sa zakázali návštevy v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb, detských domovoch a väzniciach a zrušili sa športové a kultúrne podujatia. Od piatka 13. marca sa uzavreli hlavné hraničné priechody, je obmedzená medzinárodná a vnútroštátna vlaková a autobusová preprava, medzinárodné letiská sú uzavreté. Ľudia prichádzajúci zo zahraničia skončia v karanténe.

Zatvorené majú byť aj bary, aquaparky, wellness centrá, lyžiarske strediská a prevádzka obchodných centier bude cez víkend obmedzená. Od pondelka 16. marca budú zatvorené na 14 dní školy. Doteraz bolo na Slovensku potvrdených 21 prípadov ľudí nakazených koronavírusom. Svetová zdravotnícka organizácia považuje šírenie koronavírusu za pandémiu.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoKoronavírusMinisterstvo zahraničných vecí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu