Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Začala sa meteorologická jar: Teploty budú naďalej príjemné, pripravte sa ale na výdatné zrážky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

BRATISLAVA – Z pohľadu meteorológie a klimatológie sa prvým marcom začala jar. Tohtotýždňové teploty budú príjemné, treba však rátať s dažďovými i so snehovými prehánkami. Vyplýva to z predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), ktorý vydal druhostupňovú výstrahu pred povodňami z trvalého dažďa pre okresy Bánovce nad Bebravou a Prievidza.

Pondelok

V brázde nízkeho tlaku vzduchu smeruje cez našu oblasť ďalej na severovýchod zvlnený studený front.

Čítajte aj: Tohtoročná zima zrejme prepíše históriu: FOTO Meteorológ už vie, čo príde v marci, na jar sa netešte!

Na mnohých miestach pribudnú prehánky alebo dážď, od cca 1 100 metrov sneženie. Najvyššia denná teplota vystúpi na 8 až 13, v Žilinskom kraji, na Spiši a Horehroní na 3 až 8 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m dosiahne okolo -2 stupne.

Začala sa meteorologická jar:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Fúkať bude prevažne južný, prechodne miestami, najmä na západe západný vietor rýchlosťou 10 až 35 km/h, v nárazoch miestami 50 až 70 km/h. Na horách nad pásmom lesa bude prudký až búrlivý vietor.

Meteorológovia v pondelok varujú pred povodňami z trvalého dažďa. SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa pre okresy Bánovce nad Bebravou a Prievidza. Varovanie trvá do 13:00 h.

Začala sa meteorologická jar:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Vzhľadom na už spadnuté zrážky a očakávaný trvalý dážď (vysoké úhrny) je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ upozornil hydrometeorologický ústav.

Utorok

V brázde nízkeho tlaku vzduchu bude počasie u nás ovplyvňovať frontálne rozhranie.

Bude oblačno až zamračené, zmenšená oblačnosť sa vyskytne len spočiatku. Od juhozápadu sa postupne na väčšine územia rozprší. Vo vysokých polohách bude snežiť. Na západe k večeru bude snežiť už od cca 1000 m.

Začala sa meteorologická jar:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 8 až 3, v údoliach miestami na 1 stupeň. Maximálna denná teplota vystúpi na 8 až 13 stupňov. Fúkať bude juhovýchodný až južný, cez deň na západe postupne severozápadný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, v nárazoch ojedinele okolo 50 km/h. Nad pásmom lesa sa zdvihne prudký až búrlivý vietor, na hrebeňoch Tatier v noci prechodne až víchrica.

Streda

Počasie v našej oblasti bude aj naďalej ovplyvňovať zvlnené frontálne rozhranie spojené s prehlbujúcou sa tlakovou nížou nad juhovýchodnou Európou.

Počasie sa veľmi nezmení. Meteorológovia znova avizujú oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele – najmä vo východnej polovici územia – sa objavia aj výdatné zrážky. Od stredných, prechodne aj v nižších polohách sneženie.

Začala sa meteorologická jar:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 5 až 0, na krajnom východe bude do 8 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne 1 až 6, na juhu miestami okolo 8 stupňov. Fúkať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 10 až 35 km/h, v nárazoch ojedinele okolo 55 km/h. V noci na strednom a východnom Slovensku bude len slabý vietor.

Štvrtok

Nad našou oblasťou sa bude naďalej vlniť frontálne rozhranie spojené s tlakovou nížou, ktorej stred sa bude presúvať z Balkánu nad Ukrajinu.

Bude oblačno až zamračené a miestami, najmä vo východnej polovici územia sa vyskytne sneženie alebo snehové prehánky, v nižších polohách aj dážď alebo dážď so snehom.

Začala sa meteorologická jar:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Ojedinele sa budú tvoriť snehové jazyky. Do rána sa ochladí na 3 až -3 stupne. Počas dňa sa maximálna teplota vyšplhá na 3 až 8 stupňov, na severe miestami väčšinou okolo 1 stupňa.

Piatok

V chladnejšom vzduchu sa do strednej Európy od západu rozšíri výbežok vyššieho tlaku a zároveň sa bude vo vyšších vrstvách ovzdušia nachádzať brázda nízkeho tlaku vzduchu.

Začala sa meteorologická jar:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Bude premenlivá, prevažne veľká oblačnosť. Na mnohých miestach sa objavia snehové, v nižších polohách aj dažďové prehánky. Najnižšia nočná teplota poklesne na 3 až -3 stupne. Najvyššia denná teplota dosiahne 2 až 8 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu