Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ľudia by mali pre prevenciu koronavírusu využívať elektronický recept

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vyzýva občanov, aby v tomto období prioritne využívali službu erecept a obmedzili návštevy lekárov. Hlavným cieľom je prevencia nákazy koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Erecept umožňuje ľuďom zavolať svojmu lekárovi z domu a nemusia ho navštíviť v ambulancii. "Odporúčame ľuďom, najmä starším, aby v tomto období nechodili k lekárom, ak to nie je nevyhnutné. Pokiaľ užívajú akékoľvek lieky a potrebujú si ich dať predpísať, môžu zatelefonovať do ambulancie a lekár im vystaví elektronický recept. Vyhnú sa tak kontaktu s ľuďmi v plných čakárňach," zdôrazňuje generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

"Pacient si lieky môže následne vybrať v ktorejkoľvek lekárni. Systém ezdravie napomáha v prevencii a zároveň nezaťažuje chronických pacientov a seniorov, ktorí sú najrizikovejšou skupinou, zbytočnou 'turistikou' po ambulanciách," hovorí viceprezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Michaela Macháčová.

Na Slovensku potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Ide o 52-ročného pacienta, hospitalizovaného v bratislavskej nemocnici. V piatok o tom informoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa má ochorenie ľahší priebeh.

Viac o téme: LekárPrevenciaKoronavírusElektronický recept
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu