Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čo je to koronavírus COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Centers for Disease Control and Prevention)

Nový koronavírus z roku 2019 je závažný akútny respiračný syndróm koronavírus-2 (SARS-CoV-2), pričom choroba s ním spojená sa nazýva COVID-19. Patrí do známej skupiny, v ktorej sú vírusy ako SARS a MERS. Predstavuje nový kmeň koronavírusu, ktorý bol identifikovaný v Číne na konci minulého roka.

Koronavírusy patria do čeľade Coronaviridae. Ide o pleomorfné RNA vírusy, ktoré sú špirálovité a vo veľkosti 60-220 nm. Do tejto čeľade patrí viacero vírusov patogénnych pre zvieratá. Ľudské koronavírusy môžu byť dva rody – príslušníci roku Coronavirus môžu vyvolať u ľudí nádchu až pneumóniu a rod Torovirus tvoria ľudské črevné koronavírusy.

Do roku 2002 boli choroby ľudí s koronavírusovou infekciou len hnačkovými ochoreniami alebo bežným prechladnutím so žiadnym významom a zvyčajne neinvadovali do dolných častí dýchacieho traktu. Jedinými komplikáciami bol len občasný kašeľ u astmatikov alebo exacerbácia chronickej bronchitídy u dospelých. Situácia sa zmenila počas zimy v rokoch 2002-2003, kedy sa objavilo závažné a často smrteľné ochorenie SARS (Severe Acute Respiratory Sndrome), t.j. ťažký akútny respiračný syndróm, spôsobený koronavírusom.

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

COVID-19 patrí medzi kvapôčkovú infekciu, ktorá sa rýchlo šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

Viac o téme: KoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu