Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOĽBY 2020 OĽaNO sa po víťazstve vo voľbách finančne dotiahlo na Smer-SD

Igor Matovič. Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič. (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

BRATISLAVA - Vzhľadom na výsledky sobotňajších volieb príde strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) o svoju finančnú hegemóniu medzi politickými stranami. Konštatuje to v príspevku na sociálnej sieti organizácia Transparency International Slovensko (TIS) s tým, že Smer-SD vďaka jasnému víťazstvu vo voľbách a o pol milióna lacnejšej kampani dobehlo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Vzhľadom na výsledky sobotňajších volieb príde strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) o svoju finančnú hegemóniu medzi politickými stranami. Konštatuje to v príspevku na sociálnej sieti organizácia Transparency International Slovensko (TIS) s tým, že Smer-SD vďaka jasnému víťazstvu vo voľbách a o pol milióna lacnejšej kampani dobehlo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). V nasledujúcich štyroch rokoch budú podľa TIS obe strany hospodáriť so sumou mierne nad 20 miliónmi eur. „Všetci ostatní hráči na tom budú oveľa horšie. Aktuálny zákon navyše výrazne zväzuje schopnosť politických strán vyrovnať túto situáciu v ďalších štyroch rokoch," konštatuje TIS.

Pokiaľ ide o ďalšie strany, majetok Sme rodina, Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) a Sloboda a Solidarita (SaS) spolu s nároku na volebné príjmy odhadujú pri každej zo strán na úrovni 7 až 8 miliónov eur. „Ako tak prežívať, aspoň z finančného hľadiska aj ďalšie štyri roky, budú môcť v strane Za ľudí, Kresťanskodemokratickom hnutí (KDH), Maďarskej komunitnej spolupatričnosti (MKS), Slovenskej národnej strane a koalícii Progresívne Slovensko/Spolu (PS/Spolu). Len prvá z nich je parlamentná, čo im dokáže dodať vyššiu mediálnu viditeľnosť a peniaze aj na asistentov. KDH a PS/Spolu majú po dvoch europoslancoch, čo im zase poskytuje podobné, hoci oproti slovenskému parlamentu rádovo slabšie, výhody," uvádza TIS.

Zároveň konštatuje, že finančná situácia PS/Spolu a Za ľudí utrpela vďaka jedným z najdrahších kampaní vôbec (odhadom okolo 2,5 milióna eur na subjekt), ktoré boli založené najmä na pôžičkách. „Samozrejme, ak sa PS/Spolu rozdelia, ostane im každému len zhruba milión eur na ďalšie fungovanie. Tak či tak, finančná pozícia týchto strán s dvojmiliónovým majetkom im bez silného fundraisingu vystačí akurát tak na lokálne/župné voľby o dva a pol roka," uvádza Transparency.

Na nule skončil Most-Hid

Po voľbách de facto na nule skončil podľa TIS Most-Híd, keďže za dvojpercentný volebný výsledok od štátu nič nedostane, navyše kampaň ich vyšla na 1,4 milióna eur. „Ak nová konkurenčná maďarská koalícia MKS ostane pohromade, má v tomto volebnom období nakročené na svetlejšiu budúcnosť v obhajobe záujmov slovenských Maďarov ako Most-Híd," konštatuje organizácia. Finančné fiasko podľa Transparency utrpela strana Vlasť. „Nákladnú kampaň hradenú z pôžičiek za 1,2 milióna eur taktiež nebude môcť vykryť z prostriedkov od štátu, nakoľko len tesne ostala pod trojpercentnou hranicou, za ktorou má nárok na financie od štátu. Buď teda - oficiálne málo známi - veritelia dlhy odpustia, strana rýchlo nájde bohatých sponzorov, alebo v podstate zbankrotuje," konštatuje organizácia.

Transparency vo svojej analýze vychádza z očakávaných príjmov strán za voľby, nákladov a pôžičiek na kampaň a z doterajšieho majetku strán. „Celkový výsledok je z časti našim expertným odhadom, lebo nie sú verejné aktuálne stavy majetku strán (len za rok 2018), ani presné finálne výdavky na kampaň a dokonca ani priemerná mzda za minulý rok, od ktorej sa odvíja konečná suma za voľby," dodala TIS.

Viac o téme: FinanciePredvolebná kampaňPolitické strany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu