Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOĽBY 2020 Michal Truban: Verím, že tretiu pozíciu vo voľbách obhájime a porastieme

Miroslav Beblavý a Michal Truban
Miroslav Beblavý a Michal Truban (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Volebný líder koalície PS-Spolu Michal Truban po zverejnení exit pollov verí, že možnú tretiu pozíciu vo voľbách obhája a ich preferencie možno ešte v oficiálnych výsledkoch volieb do Národnej rady SR porastú.

Rozdiely v dvoch zverejnených exit polloch sú podľa Trubana pri niektorých stranách aj niekoľkopercentné. "Treba preto opatrne komentovať predbežné výsledky. Uvidíme, kam sa čísla posunú," vyhlásil. Dúfa však, že výsledok PS-Spolu bude smerovať k dvojcifernému číslu. "Ak by to zostalo tak, že budeme treťou najsilnejšou stranou, budeme spokojní s výsledkom," podotkol Truban. Je rád, že bola vysoká účasť v parlamentných voľbách a že voliči išli voliť zmenu. "Vyzerá to tak, že po ôsmich rokoch Smeru sa to tu celé zmení. Som rád, že aj kotlebovci klesli a ľudia volili niekoho iného," podotkol líder PS-Spolu.

Predseda Spolu a programový líder koalície PS-Spolu Miroslav Beblavý uviedol, že tieto parlamentné voľby ukázali vôľu po zmene. "Všetky strany, ktoré reprezentovali pre ľudí zmenu, majú spolu ústavnú väčšinu. Vôľa k zmene bola obrovská a podarilo sa zastaviť nárast fašizmu," vyhlásil. Predstavitelia PS-Spolu avizujú, že si budú volať s Igorom Matovičom, ktorého hnutie OĽaNO sa podľa exit pollov stalo víťazom volieb. "Nemyslím si, že teraz budeme hneď rokovať. Na to si budeme musieť počkať. Všetko bude záležať na Igorovi Matovičovi," spresnil Truban. Podľa Beblavého je kľúčové, aby debaty boli rozumné.

Podpredseda Spolu a expert koalície na sociálne veci Jozef Mihál uviedol, že povolebné rokovania medzi stranami, ich partnermi, nebudú ťažké, ale skôr príjemné. "Veľmi dobre sa poznáme. Rešpektujeme sa a vieme spolupracovať," deklaruje. Tvrdí, že ak dôveru voličov dostanú, musia byť veľmi zodpovední. "Bol by som rád, keby vláda, ktorá vznikne, bola silná v tom zmysle, že pozície ministrov obsadia rešpektovaní ľudia. Aby aj Igor Matovič mal s nimi čo najľahšiu spoluprácu," podotkol Mihál.

Viac o téme: VýsledkyParlamentné voľbyMichal TrubanPS/Spolu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu