Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci, pozor na silné vetrisko: Hrozba pádu lavín v Tatrách stúpla na tretí stupeň z piatich

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V okrese Ružomberok sa na horách očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 38 - 44 m/s (135 - 160 km/h) s priemernou rýchlosťou 25 - 29 m/s (90 - 105 km/h).

Popoludní bude vietor prechodne slabší. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo). Na Slovensku bude polojasno až oblačno, ráno miestami aj zmenšená oblačnosť a ojedinele hmla. Len výnimočne slabé zrážky.

Aktuálne počasie nájdete na stránke predpovede.sk.

Zrána ojedinele tvorba poľadovice. Najvyššia denná teplota 4 až 9, na juhozápade 9 až 14 st. Teplota na horách vo výške 1500 m ráno okolo -3 st., k večeru oteplenie na cca +2 st. Slabý, postupne prevažne juhozápadný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 14 m/s (50 km/h). Na horách postupne prudký až búrlivý vietor, na hrebeňoch Tatier popoludní až víchrica.

Slováci, pozor na silné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Cesty sú zjazdné

 Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, na úseku R3 Trstená - Tvrdošín je kašovitý sneh hr. 1 cm. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, v hornatejších oblastiach Slovenska miestami pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu hr. 1-3 cm. Na úsekoch ciest II/537 Podbanské - Tatranská Polianka a na cestách III. triedy v okolí Kremnice je čerstvý až utlačený sneh hr. 4-5 cm.

Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, okrem HP Vrchslatina, Huty, Fačkov, Čertovica, Veľké Pole, Cukmantel, Podspády, Herlianske Sedlo, kde je vrstva čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do 3 cm. Na HP Donovaly je zľadovatený sneh hr. 2 cm a na HP Látky-Prašivá je poľadovica. HP Donovaly je uzatvorený pre nákladnú dopravu nad 10m dĺžky. Poľadovica je na úsekoch ciest I/77 Obručné - Bardejov - Hutka, II/526 Stará Huta - Podkriváň, II/546 hr. okresu PO/BJ - Bardejov a Zborov - Becherov, II/591 Víglaš - Červeňany, a na cestách III. triedy v okolí Bardejova a Lenartova.

Slováci, pozor na silné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: zjadnost.sk)

Pre vozidlá nad 10 m dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený HP Príslop (cesta I/78) a Šútovce (cesta III/1774). Cesta II/576 v úseku Banské - Herľany (Herlianske Sedlo) je v zimnom období neudržiavaná. Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1.11.2019 uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 12 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Lavínové nebezpečenstvo

Lavínová hrozba v najvyšších polohách Západných a Vysokých Tatier stúpla na tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo všetkých ostatných pohoriach a polohách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

"Za poslednú periódu sneženia pripadlo do 15 centimetrov prachového snehu, ktorý leží na tvrdom podklade. Vietor ho previal na záveterné svahy južných, juhovýchodných a východných orientácii, kde sa uložil vo forme nebezpečných snehových dosiek a vankúšov. Tie nie sú previazané s podkladovou vrstvou a je ich možné uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení," priblížil Buliak. Hrebene a náveterné žľaby sú podľa neho tvrdé až ľadové a pohyb je možný len za pomoci stúpacích želiez.

Viac o téme: PoľadovicaVíchricaSilný vietorMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu