Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vodiči, majte sa na pozore: Počasie komplikuje dopravu, SHMÚ stále varuje pred nárazovým vetrom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Meteorológovia varujú pred snehovými závejmi a vetrom na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 1. stupňa pred snehovými závejmi pre niektoré okresy Žilinského, Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja. Platiť bude od 18:00 do piatka do 08:00.

„Od výšky približne 600 metrov je možnosť tvorby snehových jazykov, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Spôsobiť môže škody menšieho rozsahu,“ uvádza SHMÚ.

V niektorých okresoch Žilinského kraja a v okresoch Poprad, Banská Bystrica a Brezno meteorológovia avizujú aj výstrahu 1. stupňa pred vetrom na horách. Platiť bude od 19:00 do piatka do 01:00. „Na horách nad pásmom lesa sa očakáva ojedinele výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 110 - 135 km/h. Priemerná rýchlosť vetra môže dosiahnuť hodnoty okolo 70 km/h. Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ varujú meteorológovia.

Meteorologické výstrahy na štvrtok
Zobraziť galériu (4)
Meteorologické výstrahy na štvrtok  (Zdroj: SHMÚ)

Na Slovensku dnes bude jasno až polooblačno, ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Popoludní možno od západu očakávať pribúdanie oblačnosti. „Najvyššia denná teplota bude 6 až 11 stupňov, v Žilinskom a Prešovskom kraji a na Horehroní 1 až 6 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov okolo -5 stupňov,“ informuje SHMÚ. Fúkať bude slabý, na západe a v Žilinskom kraji postupne južný vietor 5 až 10 m/s, v nárazoch miestami okolo 20 až 35 m/s. Zrážky meteorológovia nepredpokladajú.

Cesty a horské priechody sú zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojej stránke. Vodičov však upozorňuje, že vplyvom silného vetra sa miestami môžu v zasnežených oblastiach vytvárať snehové jazyky, pričom na všetkých cestách okresu Námestovo sa už vytvárajú. Správa tiež informuje, že v okrese Poprad v oblastiach Braniska a Levoče je nárazový vietor a na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú nutné snehové reťaze pre všetky vozidlá.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska miestami pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu 1 až 3 cm, na Orave miestami do 4 až 5 cm. Na úsekoch ciest II/578 Skalka - Kremnica, II/558 Stakčín (I/74) - Ulič, II/575 Medzilaborce (II/559) - Palota, slovensko-poľská štátna hranica a na cestách III. triedy v obvodoch Stakčín a Levoča je zľadovatený sneh do 1 až 2 cm.

Vodiči, majte sa na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, okrem HP Huty, Podspády, Zbojská, Vrchslatina, Látky-Prašivá, Donovaly, Chorepa, Besník, Čertovica a Vernár, kde sa na vozovkách nachádza vrstva čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do 1 až 3 cm.

Pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky sú po celú zimnú sezónu uzatvorené priechody Príslop (cesta I/78), Šútovce (cesta III/1774) a Veľké Pole (cesta II/512). Cesta II/576 v úseku Banské - Herľany (Herlianske Sedlo) je v zimnom období neudržiavaná. Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1. novembra uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Lavínové nebezpečenstvo je značne lokálne

Lavínové nebezpečenstvo je značne lokálne a koncentrované vo vyšších polohách Západných a Vysokých Tatier. Informuje o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby na svojej stránke. Za poslednú periódu sneženia pripadlo od 15 do 35 cm nového prachového snehu, ktorý je vetrom nerovnomerne rozmiestnený. Hlavný problém predstavuje nový vetrom previaty sneh, najmä na svahoch a v žľaboch severovýchodných, východných, juhovýchodných a južných orientácií.

Vo všeobecnosti prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo, ale nebezpečné miesta sa nachádzajú na záveterných strmých až veľmi strmých svahoch, tesne pod hrebeňmi. Nachádzajú sa tu menej stabilné snehové dosky a vankúše, ktoré je možné uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá.

Vodiči, majte sa na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Dnes ráno bola na horách malá oblačnosť až polooblačno, vo Fatrách väčšia oblačnosť až zamračené. Teplota vzduchu sa pohybovala od -16°C do -5°C. Fúkal silný, na hrebeňoch prudký prevažne západný vietor s rýchlosťou do 12 m/s, v nárazoch ojedinele do 20 m/s. Za posledných 24 hodín pripadlo do 5 cm nového snehu, najviac vo vyšších polohách Tatier.

Za poslednú periódu sneženia do 35 cm. Sneženie bolo sprevádzané silným západným vetrom. Snehová pokrývka je rôznorodá a v teréne rozmiestnená veľmi nerovnomerne hlavne na záveterne orientovaných svahoch. Horské hrebene a štítové oblasti sú vyfúkané do tvrdého podkladu.

Viac o téme: PočasieVietorCestáriSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu