Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kto nesie vinu za smrť Emky (†4)? Zastávka bola kontrolovaná, tvrdí vedenie Myjavy

K tragédii došlo na Myjave. Zobraziť galériu (2)
K tragédii došlo na Myjave. (Zdroj: Facebook-Polícia SR)

MYJAVA - Nielen Myjavou, ale celým Slovensko otriasla tragédia, ktorá sa v tomto meste odohrala v stredu dopoludnia. Podpísalo sa pod ňu nepriaznivé počasie, no verejnosť upozorňuje, že svoje zohral aj na pohľad žalostný stav zastávky, ktorá spadla na štvorročné dievčatko. To bohužiaľ zraneniam na mieste podľahlo. Vedenie mesta však tvrdí, že zastávka bola udržiavaná aj kontrolovaná. Kto teda nesie vinu za smrť nevinného dieťaťa?

MIMORIADNA TRAGÉDIA na Myjave! Zastávka zabila dievčatko (†4) pred očami zdesených rodičov: Jeho braček (2) bojuje o život

Keď päťčlenná rodina prechádzala okolo autobusovej zastávky v blízkosti myjavskej nemocnice, netušila, že práve tento okamih navždy poznačí ich životy. Silný vietor totiž vyvrátil prístrešok zastávky tak nešťastne, že zasiahol dve malé deti.

Len štvorročná Emka zraneniam na mieste podľahla, jej dvojročného bračeka po prvotnej pomoci transportovali letecky do nemocnice v Bratislave. Rodičia a najstaršie dieťa vyviazli bez zranení.

Ako pre topky.sk uviedla o deň neskôr hovorkyňa Národného ústavu detských chorôb Dana Kamenická, zdravotný stav zraneného dieťaťa je aj naďalej veľmi vážny. "V súčasnosti nie je ohrozené na živote," dodala v stanovisku.

Miesto, kde došlo k nešťastiu.
Zobraziť galériu (2)
Miesto, kde došlo k nešťastiu.  (Zdroj: Facebook-Polícia SR)

Udalosť nenechala chladným snáď nikoho. Život malého dievčatka, ktorý malo ešte len pred sebou, totiž vyhasol úplne zbytočne. Rovnako ako po nešťastí v Nitre, kde koncom septembra zahynul 14-ročný Patrik, na ktorého spadla časť stromu, sa teda rozpútala diskusia o tom, kto nesie vinu za hroznú tragédiu.

Bola udržiavaná aj kontrolovaná, tvrdí vedenie mesta

Vedenie Myjavy pre topky.sk reagovalo, že zastávka je majetkom mesta. Postavená bola v rokoch 1993/1994. "V správe ju má mestská spoločnosť Správa majetku, ktorá sa o ňu, ako aj všetky ostatné zastávky, prístrešky, kontajnerové státia, či zeleň, stará. Bola udržiavaná i kontrolovaná," tvrdia v stanovisku.

Mesto tiež uviedlo, že je v spojení s rodinou. "Naši odborní pracovníci tam boli do noci a riešia to, čo treba i teraz, v týchto chvíľach," dodali s tým, že bohužiaľ, už môžu len pomôcť prekonať a prežiť túto tragédiu v rodine. "Poskytujeme jej psychologickú, zdravotnícku, morálnu pomoc, zabezpečujeme dopravu, stravu, financie... Je nám strašne ľúto, čo sa stalo a snažíme sa aspoň nejako zmierniť bolesť a žiaľ," uzavrelo vedenie.

Príroda nevyčíňa len na Slovensku: Nepriaznivé počasie v Európe, vyhasli dva ľudské životy

Počasie ako hrozba

V osudný deň v okrese Myjava platila výstraha druhého stupňa pred silným vetrom, ktorý mal v nárazoch dosahovať rýchlosť 85 až 95 km/h alebo priemernú rýchlosť 60 km/h. „Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ varoval hydrometeorologický ústav.

Na hrozbu ale prostredníctvom facebookovej stránky upozorňovalo ešte 4. februára aj mesto Myjava. 

Pomoc rodine

Verejnosť, ktorá súcití s rodinou, by taktiež chcela podať pomocnú ruku. Podľa našich informácií by mal byť zriadený oficiálny transparentný účet, mesto by malo o možnosti prispieť informovať už v najbližších hodinách na svojej webovej stránke.

Prípadom sa intenzívne zaoberá aj polícia. V stredu krátko po nešťastí ochrancovia zákona uviedli, že k príčinám a spôsobu odpútania autobusovej zastávky sa vyjadrí znalec príslušného odvetvia. Mesto Myjava na stránke myjava.sk tiež informovalo, že celá vec je v šetrení polície a samospráva okamžite prijala opatrenia na kontrolu všetkých ostatných prístreškov, zariadení a stromov, ktoré by mohol silný vietor poškodiť.

Kto je zodpovedný za tragédiu ale definitívne preukáže až ďalšie vyšetrovanie. "Vyšetrovateľ z Nového Mesta  nad Váhom začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia a trestného činu ublíženia na zdraví. Ďalší postup bude stanovený podľa výsledkov priebehu vyšetrovania a výsledkov znaleckých posudkov," doplnil trenčiansky policajný hovorca Pavol Kudlička.

Viac o téme: DieťaTragédiaSmrťMyjava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu