Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ONLINE Kauza vraždy Kuciaka: Súd bol 7 hodín neverejný, Kočner sa musí podrobiť vyšetreniu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Peter Korček)

PEZINOK - Posledné hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka prinieslo mnoho prekvapení. Jedným z nich bola aj kritika médií senátom, ale aj vylúčenie verejnosti počas výpovede znalcov k psychickému stavu obžalovanej Aleny Zsuzsovej.

  • Šiesty deň pojednávania vypovedali Miroslav Kriak a Štefan Mlynarčík, ktorí spolu s Petrom Tóthom sledovali novinárov
  • Štvrtý deň hlavného pojednávania vypovedal finančník Jaroslav Haščák aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorý podľa Tótha spolufinancoval sledovanie novinárov
  • Podnikateľ poprel, že by spolufinancoval sledovanie novinárov vypovedali aj kolegovia zavraždeného novinára
  • Podľa nich Ján Kuciak ohrozoval beztrestnosť Mariana Kočnera
  • Kočner aj Alena Zsuzsová mali vypovedať na poslednom pojednávaní, obaja odmietli 
  • Na poslednom pojednávaní sa rozoberal psychický stav Aleny Zsuzsovej, verejnosť bola vylúčená
  • Predsedníčka senátu Ružena Sabová skritizovala portál Plus JEDEN deň za to, akým spôsobom informuje o priebehu konania
  • Sabová povedala, že médiá "minútou po minúte" obchádzajú zákaz zverejňovania zvukového online prenosu
  • Predsedníčka senátu zároveň zakázala zhotovovať fotografie a videá aj počas prestávok
  • Všetky fotografie a videá, ktoré sú použité aj v tomto online článku, boli zhotovené ešte pred týmto zákazom

ONLINE Kauza vraždy Kuciaka:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

 

18:44 Súd hlavné pojednávanie odročil najbližšie na 18. a 19. marec. 

18:39 Súd pokračuje a obžalovaný Kočner zopakoval, že je ochotný sa podrobiť znaleckému skúmaniu, ale nie u znalca Heretika a všetkých jeho spolupracovníkov, ako aj u pána Kešickéhoka a inštitútu forenzných medzicínskych expertíz Forensic. 

18:22 Predsedníčka senátu prerušila pojednávanie na 10 minút, aby sa Kočner mohol poradiť so svojím advokátom Marekom Parom. 

18:19 Súd nepovažuje za dostačujúce znalecké posudky z odboru psychológie a psychiatrie Mariana Kočnera. Ten sa odmietol dať vyšetriť. "Ste ochotný sa dať podrobiť znaleckému skúmaniu?" pýta sa sudkyňa obžalovaného Kočnera. Zároveň má obžalovaný povedať, u koho nie je ochotný sa dať vyšetriť. 

Kočner spomenul psychológa Antona Heretíka a všetkých, ktorí s ním v ústave spolupracujú. Ďalej vymenoval niekoľko znalcov, ktorí sa mali vyjadrovať pre médiá. 

18:11 Splnomocnenec Kuciakovcov navrhuje vykonanie dôkazu, a to čítanie správ z aplikácie Threema. Navrhuje čítať komunikáciu medzi Alenou Zsuzsovou, ktorá má prezývku Dušan Keményi a s Petrom Tóthom, ktorý má prezývku Peter Agent Woland.

18:05 Znalec vypovedá k aplikácii Threema. Obžalovaný Kočner sa ho pýta, ako spustil aplikáciu a či bola zaheslovaná. "Všetky prístupné kódy som dostal, zaheslovaný bol telefón," hovorí znalec. 

17:55 Verejnosť už je prítomná v pojednávacej miestnosti, vypovedá znalec Jaroslav Oster. 

17:50 Ešte stále trvá vypočúvanie slovenských kriminalistov, pričom je vylúčená verejnosť. Novinári čakajú vo vedľajšej miestnosti.

15:09 To, či sa dnes budú čitať správy z aplikácie Threema, zatiaľ jasné nie je. 

15:08 Po nich by mal prísť na rad znalec, ktorý sa bude vyjadrovať k Threeme. Pri ňom by už mala byť verejnosť prítomná.

15:07 Po prestávke sa strany vrátili do pojednávacej miestnosti, opäť bez verejnosti. Na rade je totiž výsluch slovenských kriminalistov. 

15:00 Experti z Europolu vypovedali viac ako tri hodiny, ich výsluch bol neverejný. Senát vyhlásil obednú prestávku.

10:52 Vypočúvanie expertov môže trvať niekoľko hodín, online preto nateraz prerušujeme. 

10:39 Senát rozhodol, že počas výsluchu Europolu a ostatných expertov, bude verejnosť vylúčená. "Verejné prejednanie veci by ohrozilo priestor bezpečnosti," odôvodnila sudkyňa. Svedkovia budú vypočúvaní aj k špecifickým metódam, ktoré využívajú pri svojej práci.

10:28 Medzi navrhovanými dôkazmi bola aj zápisnica o vykonaní domovej prehliadky u obžalovanej Aleny Zsuzsovej, u ktorej zaistili aj hotovosť 23-tisíc eur.

10:26 Prokurátor teraz prečíta zápisnicu o vykonaní domovej prehliadky u obžalovaného Szabóa. 

10:25 Prokurátor ukázal zúčastneným stranám dva iPhony, ktoré boli zhabané obžalovaným. 

10:07 Súd na návrh prokurátora pripustil forenznú správu, ktorá súvisí s odbornou činnosťou Europolu. Predsedníčka senátu pripustila aj prečítanie dohody o vytvorení medzinárodného vyšetrovacieho tímu.  

09:49 Prokurátor oponuje, že sa asi zle pochopili. "Tieto dôkazy sú v obžalobe, ja len navrhujem, aby sa prečítali správy o zaistení," povedal prokurátor. Ide o správu, v ktorej sa píše, ako boli zaistené mobilné telefóny. "Je to len dôkaz o tom, že dôkazy boli získané zákonne," vysvetlil prokurátor. 

09:46 Prokurátora prerušila predsedníčka senátu, ktorá ho upozornila na to, že návrhy na dôkazy si nepripravil včas. Súd musí rozhodnúť, či ich ako dôkaz pripustí a rovnako ich treba pripraviť na prezentáciu. 

09:45 Prokurátor navrhuje zahrnúť do rozsahu dokazovania aj forenznú správu a rozhodnutie, ktoré sa týka zaistených vecí v dome a v aute obžalovaného Tomáša Szabóa. 

09:44 Zákonnosť medzinárodného vyšetrovacie tímu namietal advokát Mariana Kočnera Marek Para aj v prípade falšovania zmeniek, v ktorom je Kočner tiež obžalovaný. 

09:34 Súd vysvetlil aj to, že spoločný vyšetrovací tím bol zriadený zákonne podľa zmluvy o fungovaní Európskej únie, vrátane justičnej spolupráce. 

09:25 Senát pod vedením Ruženy Sabovej pripustil čítanie správ z aplikácie Threema. "Súd na návrh prokurátora pripúšťa vecné dôkazy navrhnuté v obžalobe s vymedzením ich rozsahu podľa doplnku návrhu," povedala predsedníčka senátu. 

09:20 V pojednávacej miestnosti sú prítomní aj experti z Europolu, fotiť a točiť ich je zakázané.

09:11 Vypovedať budú aj znalci, ktorí skúmali Kočnerove mobily, avšak zrejme s vylúčením verejnosti. Návrh podal prokurátor a súhlasila s tým aj obhajoba. Argumentovali tým, že verejnosť by sa mohla dozvedieť o spôsoboch, akými Europol pracuje. Mlčanie budú musieť zachovať aj obžalovaní, ktorí sú prítomní, rovnako aj strana poškodených.

ONLINE Kauza vraždy Kuciaka:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

09:05 Dnes je prítomný aj obžalovaný Marian Kočner. Okrem neho sa pojednávania zúčastňuje aj druhý obžalovaný Tomáš Szabó. Alena Zsuzsová požiadala o konanie v neprítomnosti, Miroslav Marček je vylúčený na samostatné konanie. 

ONLINE Kauza vraždy Kuciaka:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

09:00 Začína sa deviaty deň pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. 

Na poslednom pojednávaní vypovedali znalcovia z odboru psychológie a psychiatrie, ktorí sa vyjadrovali k stavu Aleny Zsuzsovej. Tá prostredníctvom svojho obhajcu žiadala o to, aby bola vylúčená verejnosť. Odvolávala sa na GDPR, súd jej v tomto vyhovel. Proti tomu namietali prokurátor, aj splnomocnenci poškodených Roman Kvasnica a Daniel Lipšic. 

Lipšic povedal, že to nie je bežná prax a verejnosť nebola vylúčená ani v prípadoch, keď išlo o maloletých. Neskôr, keď znalci vypovedali k psychickému stavu Mariana Kočnera, Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka, verejnosť sa opäť mohla vrátiť na pojednávanie. 

Okrem toho by na dnešnom pojednávaní mal súd rozhodnúť o tom, či sa budú čítať správy z aplikácie Threema a aj či bude vylúčená verejnosť na návrh prokurátora pri výpovediach znalcov z Europolu. 

Na základe upozornenia Ruženy Sabovej sa viacero médií rozhodlo, že bude informovať vo svojich online článkoch s väčším časovým odstupom a nie v reálnom čase. 

Viac o téme: VraždaSúdJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu