Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOĽBY 2020 Michal Truban v ankete: Považujem za fér umožniť ľuďom, ktorí spolu žijú, uzavrieť životné partnerstvá

Michal Truban hovorí, že PS/Spolu je najekologickejšia koalícia Zobraziť galériu (2)
Michal Truban hovorí, že PS/Spolu je najekologickejšia koalícia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prišiel z IT okruhov ako mladý programátor, venoval sa web supportu vo svojej firme. Vstúpil do politiky a vlani bol zvolený za predsedu Progresívneho Slovenska a nahradil tak Ivana Štefunka. Medzičasom čelil tzv. drogovej kauze, ktorá naňho vyplávala z minulosti najskôr formou videí z prednášok študentom a potom aj cez jeho fórum, kde sa ponáhľal predať "5 gramov bieleho". Spolu s lídrom strany Spolu Miroslavom Beblavým idú do volieb na jednom koni. Toto je predseda koalície Progresívne Slovensko - Spolu - Občianska demokracia - Michal Truban.

Ste za pevné zakotvenie Slovenska v Európskej únii? Prečo je to podľa vás dôležité?

Jednoznačne áno, vďaka členstvu v únii je Slovensko slobodnejšie, bezpečnejšie a bohatšie než kedykoľvek predtým. Naším cieľom má byť posilňovať pozíciu Slovenska v EÚ. Slovensko musí naplno využiť možnosti, ktoré nám EÚ ponúka.

Presadzujete vystúpenie z organizácie NATO? Ak áno, prečo?

Nie, pre našu bezpečnosť je kolektívna obrana veľmi dôležitá. Mali by sme posilňovať európsky pilier spoločnej obrany v rámci NATO.

Ste za odluku cirkvi od štátu?

Cirkvi v súčasnosti fungujú stále v režime pochádzajúcom z obdobia komunizmu, ktorý bol vytvorený ako nástroj kontroly nad ich činnosťou. Tento závislý vzťah cirkví na štáte ich brzdí v nezávislom rozvoji. Chceme naplniť nesplnenú požiadavku z novembra ’89 a iniciovať proces vedúci k vytvoreniu nového rámca vzťahu štátu s cirkvami, ktorý by im otvoril cestu k väčšej finančnej nezávislosti na štátnej moci, posilnil náboženskú slobodu a zdôraznil úlohu cirkví a náboženských spoločností v pluralitnej spoločnosti. Iniciujeme diskusiu o možných modeloch usporiadania vzťahu cirkví a štátu, ktorá bude zahŕňať všetky cirkvi a náboženské spoločnosti, ale aj širšiu verejnosť, tak aby sa našlo dobré riešenie k spokojnosti všetkých.

Súhlasili by ste s uzákonením práv homosexuálov vytvárať partnerské zväzky?

Máme v programe životné partnerstvá. Ide o právnu formu, ktorá nenahrádza manželstvo, ale umožní dvom ľuďom, ktorí spolu žijú, si právne upraviť vzájomné vzťahy. Považujem za fér im to umožniť.

Ako vnímate slovenské školstvo a zdravotníctvo? Vidíte priestor na zmenu? (napr. nízke hodnotenie žiakov v systéme PISA či plesne v nemocniciach)

Politici doteraz len hovorili, že školstvo je priorita. Keď ale došlo k ďaleniu rezortov, školstvo dali riadiť úradníkom bez reálnej politickej sily niečo zmeniť. Výsledkom sú reformy, ktoré sa písali do šuflíkov. Zatiaľ naše školstvo prešľapuje na mieste a stále viac detí, ktorí si to vedia dovoliť, musia študovať v zahraničí. Vieme s tým urobiť veľa, lebo na školstvo máme najsilnejší tím odborníkov.

Zdravotníctvo okrem toho, že rovnako trpí na slabých ministrov, trpí aj tým, že to čo v ňom bolo rentabilné, tak z toho si Penta urobila monopol. Okrem garantovania nároku pacientov, zrušenia priamych platieb u lekára, chceme aj vďaka Lex Haščák osekať vplyv Penty v zdravotníctve.

VOĽBY 2020 Michal Truban
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aký máte názor na sprísnenie potratov?

Zastávame názor, že súčasná právna úprava je dobrá a nemá sa sprísňovať.

Ako podľa vás vražda novinára Jána Kuciaka zasiahla politické dianie v krajine?

Vďaka odvážnym vyšetrovateľom, novinárom a protestujúcim na námestiach dnes vieme o totálnom rozklade právneho štátu, o ktorom sme síce tušili, ale teraz sa postupne potvrdzuje. Realita prekonala tie najtemnešie fantázie.  Vďaka uniknutým nahrávkam a svedeckým výpovediam vieme, že Kočner bol priamo napojený na špičky Smeru. Smer a oligarchovia v jeho pozadí dnes obetovali niektoré politické figúrky, ale nič sa skutočne nezmení, kým ich nevymeníme vo voľbách. V politike musí dôjsť k systémovej výmene za odvážnych ľudí, ktorí majú energiu presadiť zásadné zmeny, aby sme mohli mať férové Slovensko a byť na neho hrdí.

Ako sa politicky staviate ku klimatickým zmenám?

Sme najzelenšia koalícia. Klimatickú zmenu a poškodzovanie našej prírody vnímame ako veľký problém. Preto na našej kandidátke nájdete množstvo odborníkov a odborníčiek na ekológiu, ochranu klímy, lesov a prírody celkovo. Máme aj najrozsiahlejší a najkomplexnejší program pre túto oblasť. Sme jednoznačne za boj s klimatickou zmenou a budeme bojovať za ochranu našich lesov a prírodného bohatstva.

Ste za to, aby sa na Slovensku znižovali dane?

Áno, najmä zaťaženie práce. Je treba znížiť daňovo-odvodové zaťaženie ľudí s nízkymi a strednými príjmami. Dane by mali byť hlavne férovejšie. Práca má byť zdaňovaná menej a na druhej strane poškodzovanie životného prostredia a zdravia viac. 

Ste za zvýšenie dôchodkového veku?

Sme za férové dôchodky a dôchodkový automat. Dôchodkový systém musí byť stabilný, a nezávislý od svojvôle politikov. V PS/SPOLU chceme zvýšiť mieru slobody pri rozhodovaní, kedy sa rozhodnú ísť do dôchodku. Súčasťou skutočnej solidarity v dôchodkovom, resp. odvodovom systéme je spravodlivé zníženie odvodov. Umožníme súbeh 50 % dôchodku a 50 % úväzku, pre ľudí, ktorí budú chcieť.

Aký mate názor trestnoprávnu zodpovednosť politikov?

Treba zaviesť reálne vynútiteľnú hmotnú zodpovednosť politikov a politických nominantov, aby štátu reálne zaplietli škody, ktoré mu spôsobili.  Tiež musíme sfunkčniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Ak niekto nebude vedieť zdokladovať, ako nadobudol majetok, musí prepadnúť štátu.

Viac o téme: Anketa Michal TrubanVoľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu