Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Schôdza parlamentu má len jediný bod: Rokovať sa bude len o novele vrátenej prezidentkou

Andrej Danko Zobraziť galériu (13)
Andrej Danko (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) predpokladá, že na januárovej schôdzi parlament prerokuje len jeden bod, a to novelu zákona o pozemkových úpravách vetovanú prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Povedal to na utorkovej tlačovej konferencii po rokovaní poslaneckého grémia.

"Konsenzus na tom zatiaľ je," skonštatoval Danko s tým, že verí, že posledná schôdza parlamentu v tomto volebnom období bude dôstojná. Začať by sa tak mala minútou ticha, ktorou si uctia zosnulého predsedu českého Senátu Jaroslava Kuberu.

Schôdza parlamentu má len
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Pokračovať by mala prerokovaním vetovaného návrhu a ukončila by sa hymnou SR. Danko podľa vlastných slov verí, že vrátená novela by mohla nájsť podporu v pléne.

Schôdza parlamentu má len
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Na otázku, či nejde o porušovanie práv opozície, keďže sa im opätovne presunú ich návrhy zákonov, odpovedal, že rokovať sa nebude ani o koaličných návrhoch.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Do programu schôdze bol zaradený aj návrh uznesenia k situácii v Iraku, ktorý predložili poslanci SNS Jaroslav Paška a Anton Hrnko. Ak však plénum odsúhlasí zmeny v programe schôdze, o uznesení sa hovoriť nebude.

Danko otvoril schôdzu, rokuje sa len o novele zákona

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v utorok popoludní otvoril 57. schôdzu Národnej rady (NR) SR. Poslanci začali rokovanie pléna minútou ticha, ktorou si uctili zosnulého predsedu českého Senátu Jaroslava Kuberu.

Na 57. schôdzi Národnej rady (NR) SR poslanci prerokujú len novelu zákona o pozemkových úpravách, ktorú do parlamentu vrátila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Poslanci totiž v utorok schválili procedurálny návrh poslaneckých klubov SNS, Smeru-SD a Mosta-Híd, aby boli z programu vypustené všetky ostatné body. Plénum má rozhodnúť o prelomení veta pri novele zákona o pozemkových úpravách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, prezidentka má pochybnosti najmä v súvislosti s princípom právnej ochrany vlastníctva.

Schôdza parlamentu má len
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Čižnár o stave na generálnej prokuratúre hovoriť nebude

Súčasťou plánovaného programu schôdze boli aj desiatky ďalších presunutých návrhov z predchádzajúcej schôdze, medzi nimi boli opozičné návrhy v prvom čítaní, okrem nich to bol návrh poslancov koaličného Mosta-Híd kodifikovať posunkový jazyk. Poslanci nebudú na schôdzi hlasovať ani o návrhu uznesenia k návratu investičného zlata na Slovensko, taktiež nebudú rozhodovať ani o návrhu vlády na vymenovanie Dany Meager za viceguvernérku Národnej banky Slovenska (NBS). Plénum nebude voliť ani predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti či predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

 Plénum nebude rokovať ani o návrhu uznesenia poslancov za SNS k situácii v Iraku. Poslancovi Jánovi Budajovi (OĽaNO) neprešiel návrh, podľa ktorého chcel, aby v pléne predniesol generálny prokurátor Jaromír Čižnár informáciu o stave na generálnej prokuratúre v súvislosti so zadržaním a prepustením bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Viac o téme: ParlamentSchôdzaAndrej DankoNárodná rada Slovenskej republikyZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu