Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Svedectvo Mareka po výbuchu a požiari v Bratislave: Silná rana, dym bol všade... bizarné zistenie!

Požiar v Bratislave. Zobraziť galériu (8)
Požiar v Bratislave. (Zdroj: Facebook-HaZZ)

BRATISLAVA - V decembri minulého roka sledovalo celé Slovensko s hrôzou tragédiu, ku ktorej došlo na Mukačevskej 7 v Prešove. Explózia plynu a následný požiar pripravil o život sedem ľudí, jedna osoba sa stále nenašla. Správy o zásahoch hasičov preto už vopred vyvolávajú emócie, najmä strach. Inak tomu nebolo ani v piatok, keď došlo k výbuchu v bratislavskej bytovke a o slovo sa prihlásili aj plamene. Svedok všetkého ale opísal, že v tomto prípade mala zohrať svoje nepríjemná zhoda náhod.

Výbuch v bratislavskom paneláku: Prvé FOTO zo zdemolovaného bytu, obavy sa nepotvrdili

Obyvateľ a zástupca vlastníkov susedného bytového domu Marek uviedol, že bol svedkom požiaru na Mozartovej 27. Aj napriek tomu, že v niektorých médiách sa objavili aj správy o tom, že na mieste vybuchol plyn, on tvrdí, že to tak nebolo. 

Silný výbuch a dym

O približne 12:16 hod. začul Marek cez zatvorené okná pomerne silný výbuch. Keď ich otvoril, uvidel dym valiaci sa z balkóna susedného bytového domu. Okamžite volal hasičov. Tí podľa jeho slov dorazili do asi deviatich minút. 

Výbuch bol silný, vymrštil sklo, trosky aj predmety do vzdialenosti odhadom 30 metrov na Bartókovu ulicu. Rozbil aj sklá auta zaparkovaného pod bytovkou v asi 20-metrovej vzdialenosti. 

Svedectvo Mareka po výbuchu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: HaZZ)

Duchaprítomný krok

Majiteľ podniku na Mozartovej 27 potom urobil rázny krok. Napadlo ho uzavrieť prívod plynu do celého domu. Podľa Mareka sa ukázalo, že išlo o veľmi rozumný počin, ktorý neskôr ocenili aj plynári.

Svedectvo Mareka po výbuchu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa: Marek N. )

"Žiadali sme tiež obyvateľov daného vchodu, aby zazvonili všetkým susedom a nedošlo k ohrozeniu na zdraví nebezpečným dymom. Záchranné zložky evakuovali a ošetrili obyvateľov, ktorí sa nadýchali splodín z horenia," popísal Marek ďalšie chaotické chvíle.

V niektorých prípadoch museli podľa neho hasiči vniknúť do bytov násilím, aby sa ubezpečili, že v nich nie je nik v bezvedomí. Celý dom totiž zahalil štipľavý dym.

Svedectvo Mareka po výbuchu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa: Marek N. )

Bizarné zistenie

Marek podľa bezprostredných informácií, ktoré počul na vlastné uši priamo od aktérov uviedol, že v byte na prvom poschodí, kde došlo k výbuchu, býva pár. A čo sa vlastne stalo? Možná príčina je poriadne bizarná.

"Muž podľa svojich slov vynášal riedidlo na balkón, ktoré mu vypadlo a vylialo sa. Prišlo do kontaktu s elektrickými žiarovkami (pravdepodobne vianočné osvetlenie) a nasledoval výbuch a požiar," interpretoval Marek s tým, že detailnejšie príčiny by už mali byť predmetom vyšetrovania.

Výbuch v byte v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Jeho slová ale potvrdzuje aj vyjadrenie primátora Bratislavy Matúša Valla. "Nejednalo sa o výbuch plynu, čoho sme sa bezprostredne po prijatí tejto informácie všetci obávali. Výbuch vznikol v dôsledku neodbornej manipulácie nájomníka bytu s chemikáliou," uviedol Vallo.

Marek tiež dodal, že ani plynári po príchode na miesto, obhliadke a meraniach prístrojmi nepotvrdili, že išlo o únik či výbuch plynu.

Výbuch v byte v Bratislave

Posledné slovo o tom, aká bola presná príčina, ale budú mať až odborníci. Na miesto udalosti totiž v piatok smerovala expertízna skupina na zisťovanie príčin vzniku požiarov z PTEÚ MV SR v Bratislave.

"K presnej príčine požiaru bytu sa po uhasení vyjadrí zisťovateľ príčin požiarov. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia," reagovala aj polícia.

Šťastie v nešťastí

Isté je, že bolo obrovským šťastím, že sa nikomu nič vážne nestalo. Muž, ktorý mal manipulovať s chemikáliou, mal podľa Mareka utrpieť menej závažné popáleniny. Hasiči uviedli, že sa celkovo zranilo päť ľudí. Boli intoxikované splodinami horenia.

Výbuch v byte v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Škody ale vznikli na majetku. "Byt, v ktorom vznikol požiar, má podľa predbežných informácii totálnu škodu. Obyvatelia niektorých ďalších bytov možno nebudú môcť dočasne vo svojich bytoch bývať, pokiaľ ich statici a špecialisti neposúdia ako vyhovujúce na bývanie," uzavrel Marek.

Pomoc od mesta

Starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová sa ešte v piatok vyjadrila, že ponúka pomoc ľuďom z poškodenej bytovky. „Hovorila som s riaditeľkou ZŠ Hlboká, ktorá je pripravená poskytnúť priestory školy pre ľudí, ktorí sa kvôli následkom požiaru ocitnú bez strechy nad hlavou,“ uviedla Aufrichtová. „Sme pripravení všetkým poškodeným pomôcť aj v ďalších veciach, ktoré sú v kompetencii miestneho úradu,“ dodala.

Svedectvo Mareka po výbuchu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa: Marek N. )

Podľa primátora už statické posúdenie vylúčilo vážnejšie poškodenie celého bytového domu. Vzniknuté škody sa týkajú hlavne dvoch bytov a spoločných priestorov bytového domu.

"Nateraz nemáme presné informácie, koľko z postihnutých ľudí bude potrebovať náhradné bývanie, pokiaľ sa nebudú môcť do svojich bytov vrátiť. Hlavné mesto je však pripravené poskytnúť dočasné náhradné ubytovanie tým, ktorí to budú potrebovať. Rovnako aj prípadnú inú pomoc, ak sa na nás s takou požiadavkou obete nešťastia obrátia," napísal primátor.

Viac o téme: PožiarSvedectvoBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu