Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny Andruskó o chladnokrvnej Zsuzsovej: Bál som sa jej, chvastala sa Kočnerom!

Zobraziť galériu (45)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PEZINOK – Včera sa začalo hlavné pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Jedným z bodov obžaloby je aj vražda Petra Molnára. Počas prvého dňa vypovedali všetci štyria obžalovaní. Miroslav Marček priznal vinu vo všetkých bodoch obžaloby a jeho výpoveď trvala takmer tri hodiny. Marian Kočner aj Alena Zsuzsová odmietli vypovedať. Tomáš Szabó prišiel s inou verziou a pomáhal si poznámkami. Prvý deň sprevádzali silné emócie. Sledujte s nami druhý deň pojednávania ONLINE.

  • dnes pokračuje hlavné pojednávanie v prípade obžalovaných z vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára
  • jediný Miroslav Marček priznal vinu, vypovedal takmer tri hodiny, iba jeho výpoveď je pre obhajobu dôveryhodná
  • dnes vypovedali rodičia Kuciaka a Kušnírovej, pred senát si sadol aj Zoltán Andruskó, pri Michalovi Vargovi súd predvolal nesprávnu osobu
  • kľúčová je výpoveď Andruskóa
  • prečítajte si, ako prebiehal prvý deň hlavného pojednávania

VIDEO Druhý deň pojednávania

Situácia počas druhého dňa pojednávania v kauze Kuciak, kľúčová bola výpoveď Andruskóa

Ďakujeme, že ste s nami sledovali náš ONLINE z druhého dňa pojednávania. Sledujte s nami aj zajtra už tretí pojednávací deň, na ktorom by mal vypovedať Peter Tóth, Miroslav Kriak a ďalší členovia sledovacieho komanda.

18:53 Druhý deň pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka končí.

18:52 Druhý deň hlavného pojednávania skončil. Zajtra by mal vypovedať Peter Tóth a Miroslav Kriak. 

18:49 Zsuzsová požiadala o to, aby sa konalo v jej neprítomnosti počas všetkých ďalších známych termínov pojednávania okrem 22. januára. Súd jej vyhovel.

18:37 Sestru Jána Kuciaka ako prvé po tom, čo sa dozvedela, že ich zavraždili napadlo, že za vraždou je Kočner. Práve vďaka článkom a vyhrážaniu. Kočner pokrútil neveriacky a pohŕdavo hlavou.

18:35 Predsedníčka súdu číta výpoveď Márie Kuciakovej, sestry Jána Kuciaka. 

18:33 Výsluch Zoltána Andruskóa sa po štyri a pol hodinách končí.

18:31 Výpoveď Andruskóa je veľmi dôležitá a kľúčová v ustavení viny všetkých štyroch obvinených. Kvasnica súhlasí.

18:28 „Podľa našej mienky je výpoveď svedka Andruskóa dôveryhodná. Opäť vypovedal v principiálnej zhode oproti svojej predchádzajúcej výpovedi. A to napriek tomu, že mal výrazne zvýšený trest. Svedok Andruskó nemal motiváiu klamať o podiele obžalovanej Zsuzsovej a obžaloveného Kočnera na účasti vraždy Kuciaka a Kušnírovej,“ uviedol Lipšic. 

18:27 Kočner je aj naďalej arogantný a neprejavuje žiadnu vinu ani ľútosť.

18:25 Vyjadruje sa aj Kočner. Uviedol, že snáď mu nikto neuverí, že za bieleho koňa mu ponúkli 200-tisíc. Kočner vraj nepozná ani Kocskovicsovú, nehovoril ani o ruskom podnikateľovi, hovorí, že ho Andruskó krivo obvinil. 

18:24 Podľa Zsuzsovej si Kočner potrpel na gramatiku, lebo je vyštudovaný novinár. „Pán Andruskó nevie ani hovoriť poriadne, nie to ešte písať. Pán kočner si potrpí na gramatiku a všimol by si, že som to nepísala ja.“

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

18:20 Zsuzsová sa vyjadrila k Andruskóovmu výsluchu. Poukazuje na rozpor v jeho výpovedi čo sa týka stavu Zsuzsovej a niektorých ďalších vecí. Rovnako aj faktu, kedy sa dozvedel o smrti Kušnírovej. „Svoju výpoveď postupne modifikoval na základe mediálnych výstupov i ďalších výpovedí. Klame a nehovorí pravdu. Nikdy som pánovi Andruskóovi nerozprávala o mojom vzťahu s Kočnerom okrem toho, že je krstným otcom mojej dcéry.“

18:17 Rozpor sa týka výpovede Andruskóa. V septembri tvrdil, že fotky vyhotovil on, dnes tvrdí že Zsuzsová. „Podľa mňa nie je dôležité, kto ich vyhotovil. Ospravedlňujem sa, možno som unavený, ale myslím si, že to nie je podstatné, dostali sa k vykonávateľom.“

18:13 Andruskóova výpoveď trvala vyše štyroch hodín. Momentálne rieši Kočnerov obhajca rozpory.

18:10 Zsuzsovú napomenuli, aby sa správala tak, ako sa na hlavnom pojednávaní má správať.

18:09 „Pán svedok, mohli by ste sa prosím vás vyjadriť k utajenému úplatku vo výške tri milióny eur Danielovi Lipšicovi ohľadom Markízy?" Predsedníčka to posúdila ako navádzaciu otázku, ktorá sa netýka hlavného pojednávania. 

Kočner preformuloval otázku. „O čom ste sa bavili s pani Zsuzsovou v kauze Markíza?“ Andruskó odpovedal, že sa o kauze zmeniek rozprávali. „Bavili sme sa o tom, že v zahraničí bol vypracovaný posudok,“ Andruskó sa nechce vyjadriť teraz, plánuje tak spraviť až v ďalšej výpovedi, v ktorej sa k tomu vyjadrí. „Nepatrí to sem, myslím si.“

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

18:03 Fotografie predložili obžalovaným aj obhajobe. „Sú to fotografie z USB kľúču,“ uviedol Andruskó a hovorí, ktoré fotky si pamätá. Ide o fotku Kuciaka z autobusovej zastávky, potom ako ide z roboty na autobus.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

17:55 Zo strany prokuratúry už otázky nebudú, ale rozhodli sa predložiť netradičný návrh. Andruskóovi chcú predložiť vecný dôkaz, teda tú časť znaleckého posudku, na ktorej sú pripnuté fotografie s informáciami o Kuciakovi.

17:51 Kvasnica sa pýta na význam toho, že bol Kočner krstným otcom. „Zsuzsová mu pomáhala, a tak sa jej odvďačil, že bol jej krstným otcom,“ uviedol. 

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

17:50 Kvasnica sa pýtal, či Andruskó pozná Ampulku. „Bavili sme sa o pánovi Markovičovi, teda áno, je to tá istá osoba,“ uviedol s tým, že nemal od neho požičané peniaze. 

17:41 Andruskó uviedol, že aj zber muchotrávok zelených mal byť pre Kočnera. „Vtedy sa mi chválila, že od Kočnera dostala nejakú platobnú kartu na meno jej dcéry s denným limitom 30-tisíc,“ uviedol. 

17:38 Andruskó opakuje, že Szabó bol chladnokrvný. V otázkach pokračuje Kvasnica. „Zsuzsová mala stále to isté telefónne číslo,“ uviedol. 

17:33 Lipšic pokračuje otázkami o vzťahu Kočnera a Zsuzsovej. „Vedel som o tom, pán Kočner bol krstným otcom jej maloletej dcéry.“ Andruskó nevie presne odkedy, nebolo to pre neho dôležité. Zsuzsovej sa bál najmä kvôli Kočnerovi, ale aj kvôli ľuďom, ktorí sa objavili okolo vraždy Ladislava Basternáka. 

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

17:32 Kočner skončil s otázkami. Otázky kladú obhajcovia. Andruskó odpovedá na otázku Lipšica ohľadom vzťahu s Petrom Tóthom, ako si ho pamätá a či ho poznal. 

17:31 „Ja sa pýtam preto, či svedok vie, aký je rozdiel medzi ipadom a notebookom,“ pýta sa Kočner. „Som vyučený elektrotechnik, takže viem.“

17:25 Kočnera zaujímajú konkrétne veci. „Čo konkrétne som s nimi robil? Chodil som na dovolenku s nimi alebo ako...,“ uviedol Kočner. „Keď bolo treba niečo vybaviť, mal kontakty.“ Kočnera ešte chcel, aby vysvetlil, čo tým myslel, keď povedal, že čo je Kočner zač. „Ja vám to vysvetlím, keď zabili Basternáka v roku 2016, pani Zsuzsová zázračne nebola odsúdená. Keď sme boli v Prahe, neuviedol som to nikam, lebo si nie som istý, ale myslím si, že ste sa stretli v Prahe. Prípad bol jasný a nič sa nestalo. Je mi ľúto, že sa to vtedy nestalo, nemusela by sa stať vražda.“

17:21 Kočner stále nerozumie. „Ja som to tak nehovoril,“ odpovedal Andruskó na otázku, ako myslela komunikáciu cez SMS, že počul jeho hlas.

Kočnera zaujímajú jeho vzťahy s politikmi. Chce, aby ich popísal. „Zsuzsová popísala vzťahy s politikmi Smeru, s Kaliňákom, Bödörom, Počiatkom... Mali spoločné obchody, presne o aké obchody išlo to neviem. Celý čas, keď sa riešila vražda ma pani Zsuzsová uisťovala, že to vybaví, lebo má kontakty.“

17:15 Kočner konfrontuje Andruskóa s tým, ako vedel, že si cez Zsuzsovej telefón píše s ním.

„Ako ste poznali môj hlas?“ spýtal sa. „Z relácie Na pranieri, s ktorou vám Zsuzsová pomáhala a pod. Pán Kočner, vás pozná každý.“ Sabová sa pýta, z akých zdrojov poznal jeho hlas. „Veľakrát som ho počul v médiách a od Zsuzsovej som veľmi veľa vedel. Raz sme komunikovali cez telefón, potom SMS-ky a potom sme riešili firmu, ktorá budovala Bonaparte.“

17:10 Otázky kladie Kočner.

17:07 Marek Para skončil s kladením otázok. 

17:05 Andruskó opakovane spomínal vzťahy Kočnera s políciou a so stranou Smer. Ak by tieto vzťahy nemal, vražda by sa podľa neho nestala. „Ja som rád, že som tu. Som rád, že mi na dvere zaklopali policajti.“

17:03 Výsluch Andruskóa trvá viac ako tri hodiny. 

16:58 Petra Tótha osobne nepozná. Videl ho na vopred nedohodnutom stretnutí. Zsuzsová s ním vychádzala z reštaurácie a podali si ruky. Vtedy nevedel, že je to Tóth. To, že šlo o Tótha, zistil až potom, keď ho zazrel na policajnej fotke. „Bolo to v čase, keď bol pán Kočner vo väzení. Zistil som, že je to ten pán, čo komunikuje s Kočnerovou rodinou ohľadom peňazí. Potom som zistil, že je to Peter Tóth. Nemal som z neho dobrý pocit. Od tej chvíle som mal pocit, že ma sledujú,“ odpovedal Andruskó. 

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

16:55 Andruskó uviedol, že nikdy neexistoval taký plán, v ktorom by figuroval ako šofér. Dva dni pred vraždou sa nestretol ani so Szabóom, ani s Marčekom.

16:47 Otázky kladie obhajca Mariana Kočnera Marek Para. 

16:46 Andruskó uviedol, že medzi Kočnerom a Zsuzsovou bol aj milenecký aj pracovný vzťah. „Jednoznačne pani Zsuzsová bola zamilovaná do pána Kočnera,“ uviedol Andruskó s tým, že nevie, či bola medzi nimi nejaká hierarchia. 

16:44 Na viaceré otázky už Andruskó odpovedal, obhajcovia uviedla, že vraj to nepočuli.

Andruskó uviedol je pozná Mariana Markoviča a že mal so Zsuzsovou vzťah. Kupoval od neho pneuservis za 20-tisíc. Zopakoval, ako usúdil, koľko peňazí bolo v utierkach, odpovedal aj na otázku, či má problém so zrakom. „Okuliare mám od tej chvíle, ako ma zadržali. Asi som dostal šok. Odvtedy potrebujem okuliare na čítanie.“ Na väčšinu otázok odpovedal počas výsluchu.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

16:42 Kočner musel mať informácie od pána Kaliňáka alebo od pána Gašpara, tvrdí Andruskó. Tak sa dozvedeli o Talianoch a o iných stopách vo vyšetrovaní.

16:41 V prípade Zsuzsovej budú klásť otázky obhajcovia Vestenická a Neszméry.

Aký ste mali vzťah s pani Zsuzsovou v rokoch 2010 až 2017?
Mali sme kamarátsky vzťah, ale nikdy som jej nepovedal nie, keď niečo potrebovala. Mal som rešpekt.

Akým spôsobom sa prejavoval rešpekt?
Keď niečo potrebovala, skočil som jak šašo.

Máte vedomosť o mužských známostiach pani Zsuzsovej?
Mám vedomosť o vzťahu s Borisom Kollárom, dostala od neho mercedes a potom s pánom Kočnerom, s ktorým mala do poslednej chvíle. Oslovovala ho „drahý“.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

16:33 Szabó sa pýta Andruskóa. „Konečne sa mi pozeráš aj do očí, ty klamár jeden,“ povedal Szabó na úvod. Predsedníčka ho upozornila, že má klásť otázky. Otázky kladie Szabó, odpovedá Andruskó.

Volal si niekedy s Petrom Molnárom tak, že ja som ti volal a dal som ti Molnára k telefónu? Nie nikdy sa tak nestalo.

Požičiaval si mi niekedy peniaze?
Keď si išiel do zahraničia tisíc eur asi a potom ešte v nejakých prípadoch.

Keď sme ti prišli niečo oznámiť s Mirom Marčekom večer, bolo svetlo alebo tma?
Bol večer a bola tma.

Keď sme boli vo Veľkej Mači, na akom aute?
Na mojom súkromnom.

Uviedol si, že si mi mal dať 40-tisíc eur, kde to bolo a kedy presne?
Keď som skončil u pani Zsuszovej, dala mi 40-tisíc eur, šiel som za tebou, sedel si za stolom a dal si peniaze do šuflíka.

Vieš to aj dokázať?
Predsednička nepripustila otázku.

Kto ti povedal, že od Krečíka bola kúpená zbraň?
(Smiech) Ty si mi to povedal vtedy, keď už ste boli pre tú zbraň, boli ste u mňa v reštaurácii a Miro sedel oproti a oznámil si mi, že ste boli v Maďarsku pre tú zbraň.

16:21 Kočner sa vrátil do miestnosti s úsmevom na tvári. Obžalovaní majú možnosť pristúpiť k výsluchu svedka. Využil to Tomáš Szabó.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

16:19 Kočner a Smer

„Presne mi opísala (Zsuzsová, pozn. red.) vzťahy Kočnera medzi politikmi Smeru. Vzťahy Kočnera s Glváčom, Ficom, Strapatým (Počiatkom, pozn. red.), Kaliňákom, Ladislavom Bašternákom a ďalšími. Vedel všetko zariadiť,“ povedal Andruskó.

16:17 Ako Andruskó vedel, že komunikuje s Kočnerom?

„Zsuzsová držala telefón a počul som, že to je on. Počul som jeho hlas.“ Andruskó sa snažil presvedčiť Zsuzsová, aby sa neživili takými vecami, ale že viac peňazí bude mať z podnikania. „Chcel som, aby sme založili firmu a skupovali nehnuteľnosti. Snažil som sa ju presvedčiť, ale ona sa skôr vyznala v tých starých mafiánskych praktikách."

16:13 Obhajca Zsuzsovej Štefan Neszméry uviedol, že sa ju snaží upokojiť, že médiá si robia svoju prácu.

Obhajca Zsuzsovej uviedol, že sa ju snaží upokojiť, že médiá si robia svoju prácu

15:58 Pojednávanie je prerušené na 20 minút. 

15:49 „Myslím si, že šéfom bol Tomáš. Veľmi dobre vedel, na čo používal Mira. Snažil som sa im povedať, aby sa neživili takými vecami, ale skôr ekonomickými,“ uviedol Andruskó.

15:47 Zoltán Andruskó už vypovedá takmer dve hodiny. Prokurátor mu dáva niekoľkokrát tie isté otázky, aby dokázal, že Andruskó opisuje priebeh a okolnosti rovnako. 

15:42 Andruskó hovorí o mobilných telefónoch. Vždy mal po ruke nejaký, ak by niekto potreboval. Opisuje opäť niektoré okolnosti z osudného večera. Prokurátor mu niekoľkokrát položil tie isté otázky, aby dokázal, že Andruskó opisuje priebeh a okolnosti rovnako. 

15:39 Andruskó ďalej opisuje, ako vošli dnu a zastrelili Kuciaka a Kušnírovú. Jeho výpoveď sa zhoduje s Marčekovou. Rodiny obetí znova prežívajú tragédiu a neubránili sa slzám.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:38 Deň vraždy

„Bol večer, bolo po ôsmej, deviatej. Volal mi Tomáš, či som v reštaurácii, alebo doma. Bol som doma, tak že sa zastavia aj s Mirom. Prišli autom, vystúpili a Tomáš povedal, čo sa stalo. Že zabili Kuciaka, ale že je problém, lebo tam bola aj nejaká žena a museli ju zabiť. Báli sa, že ich spozná.“

„Potom vystúpil Miro. Tomáš mi chcel povedať, podrobne, čo sa stalo, ale nechcel som to počuť.“

Marček mu odovzdal ruksak so samopalom a dal mi aj mikinu a kabát s kapucňou.

Andruskó to hodil do ohňa. „Bol to čierny kabát, taký lacný, čínsky. Vo vnútri bolo vrecko, v ktorom bola zbraň.“

15:28 Andruskó uviedol, že Kuciaka mali uniesť a telo sa nemalo nájsť. Potvrdil slová Marčeka. Ten uviedol, že Andruskó neveril, že je možné niekoho len tak uniesť. 

15:18 Zsuzsová mi povedala, že vraždu si objednal Kočner

Andruskó hovorí, že nevedeli, kto bol Kuciak a že bol novinár. Marček a Szabó sa pýtali, kto to objednal. „Nepovedali sme im, kto to bol. Dohodli sme sa s Alenou, že im povieme, že to je nejaký Rus, ktorý má problém s médiami. Mne povedala, že je to Kočner, im sme sa dohodli, že to nepovieme.“

Dôvodom bolo to, že Kočner sa v žiadnom prípade nemôže dostať do problémov. „V tom čase Kuciak písal o Kočnerových kauzách. Podľa Kočnera bol voči nemu bezočivý a potreboval ho pomstiť. Nevedel som, o aké kauzy išlo. V médiách som však viacero káuz o prevodoch a ekonomických trestných veciach zachytil.“

15:16 Objednávka vraždy Kuciaka

Objednávku na vraždu Kuciaka dostal Andruskó ku koncu roka 2017 alebo začiatkom roka 2018. „Skôr to bolo v januári,“ povedala. „Keď bola Alena nervózna, že sa nič nedeje okolo Žilinku, stretli sme sa pred jej domom v Komárne,“ uviedol. „Doniesla z domu notebook, že má tu nejakého novinára. Doniesla aj USB kľúč, sadla ku mne do auta a vsunula kľúč do počítača. Bolo tam strašne veľa mien. Keď otvorila priečinok Kuciak, videl som meno. Bol podrobne sledovaný dva tri dni za sebou. Fotky jeho, jeho domu. Na fotke jeho domu bola napísaná presná adresa. Musel to byť profesionál alebo policajt,“ uviedol s tým, že jeho pohyb bol podrobne zmonitorovaný.

15:06 Andruskó komunikoval s Kočnerom cez Zsuzsovej mobil

„Kočner potreboval človeka, ktorý bude pri ruke, keď bude potrebovať podpísať zmluvu. Nejakého bieleho koňa, ktorého hocikedy vezmeme k notárovi,“ uviedol Andruskó. „Alena si dávala pozor na to, aby som sa nedostal s pánom Kočnerom do kontaktu. S Kočnerom som komunikoval cez telefón Aleny Zsuzsovej. Ja som niečo napísal a on mi odpovedal. Bolo to niekedy v roku 2016. Podnikal som strašne veľa, neviem kedy presne,“ uviedol. Zsuzsová Kočnera strašne chránila. „Do poslednej chvíle,“ povedal. 

15:03 Andruskó hovorí aj o tom ako pomáhal utopiť firmu, ktorá stavala Bonaparte. 

14:59 Keď Andruskó ponúkol Marčekovi a Szabóovi, že majú zabiť prokurátora Žilinku, vtedy sa mu Szabó priznal, že oni zabili Molnára. „Povedal to Szabó,“ uviedol Andruskó.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:57 Andruskó sa opäť po otázkach vracia k roku 2016. „Prišiel za mnou Tomáš a Miro. Miro bol nervózny, Tomáš bol kľudný. Pýtali sa ma, či viem, čo sa stalo v Kolárove. Nevedel som. Marčekovi volala sestra a vypadla mu lyžička.“ O smrti Molnára sa dozvedel od Szabóa. Polícia ho nevypočúvala, o skutku začal hovoriť neskôr sám.

Andruskó uviedol, že na jeho tvrdenie, že to boli oni, ktorí zabili Molnára, nereagovali nijak. Szabó povedal, že to neboli oni. 

14:56 Podľa Andruskóa Zsuzsová povedala, že „najlepšie by bolo, keby s pánom Žilinkom sedel v aute aj pán doktor Lipšic“. Odpovedal na otázku prokurátora, ktorý sa znovu pýtal na okolnosti objednávky vraždy prokurátora Žilinku.

14:47 Andruskó je nervózny

Nasledujú otázky prokurátorov. Andruskó hovorí o vražde Basternáka. Bolo to zhruba pred ôsmimi až deviatimi rokmi. Andruskó požičal Zsuzsovej na plastiku pŕs. Zsuzsová nesúhlasne krúti hlavou. „Aj som ju odviezol.“

„Potom sa zoznámila s Kollárom, to bolo krátke a potom spoznala Kočnera a dostala od neho auto.“ Stretávali sa u veštkyne Rózsike. „Zsuzsová tam chodila intenzívne, aj dvakrát, trikrát do týždňa.“ Stretávali sa často, Andruskó mal rešpekt. Boli aj obdobia, kedy sa nevideli rok.

14:44 Nahnevaná Zsuzsová

Andruskó povedal, že keď jej oznámil, že tam zabili aj dievča, Martinu, bola Zsuzsová nahnevaná. „Povedala, že pôjde za Kočnerom a že sa mi ozve.“ Dala mu do ruky peniaze, za Kuciaka bola odmena 70-tisíc. V sume bol započítaný aj dlh. Andruskó vzal 10-tisíc, ktoré mu mali ukradnúť z auta. „Tomášovi som odovzdal 40-tisíc, bol v obchode sám, ponáhľal som sa, tak som mu ich len odovzdal.“

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V deň, keď bola brutálna poprava medializovaná, prišli za ním Szabó a Marček. „Prišli za mnou, že chcú peniaze, lebo je to vážnejšie, ako si predstavovali. Šiel som za Zsuzsovou, že chlapci potrebovali peniaze.“ Krátko na to sa mu Zsuzsová ozvala a doniesla mu v dvoch sáčkoch zabalené peniaze. „Dlho pracujem s peniazmi, podľa môjho odhadu tam nebolo viac ako 10 alebo 20-tisíc eur.“

14:42 Bál som sa o život

Andruskó povedal, že potom cez Threemu napísal Zsuzsovej, že dostal defekt, čo bol signál, že vražda bola vykonaná. Tá mu potom vypisovala, že potrebuje peniaze, lebo žije s chorou matkou.

„Bál som sa o život. Viete, keď vám niekto povie, zabijem ťa, neberiete to tak vážne, ale keď to povedala Alena Zsuzsová, ktorá dala predo mnou zabiť Basternáka, tak to beriem inak. Bál som sa. Myslím, že ani Kuciak nemal šancu s tým, keď podal trestné oznámenie. Mne povedali, že by som ho ani nestihol podať. Bolo to strašné.“

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:37 Marček a Szabó prišli do Chotína za Andruskóm. „Povedali mi, že zabili Kuciaka a jeho priateľku. Hovoril som im, že ani nechcem vedieť viac. Tomáš mi stihol povedať veľa toho, ale povedal, že len oni dvaja vedia, čo sa tam vnútri stalo. Tomáš mi povedal, že dlho čakal a šiel za ním. Zakričali polícia, otvorte, vošli a zabili ich,“ povedal s tým, že mu dali bundu a ruksak, v ktorom mal byť samopal.

14:29 Andruskó rozpráva o tom, ako prišla ďalšia objednávka. Od Zsuzsovej dostal informácie o Kuciakovi a posunul ich ďalej. Boli si pozrieť aj miesto činu. „Spoznal som ho hneď z fotky, keď sme šli okolo jeho domu. Šiel som vlastným autom, raz sme tam boli pozrieť. Ja som sa neponáhľal. Alena ma na dennej báze bombardovala, kedy už to bude. Keď som jej nedvíhal telefón, do dvoch dní prišla za mnou. Tie stretnutia s ňou neboli príjemné. Rozprávala mi o tom, aké má Kočner kontakty. Nemal som dôveru v políciu. Bál som sa o život. Bolo mi povedané, že ak to niekto oznámi na polícii, zmizne to. Bolo to najhoršie obdobie v mojom živote.“

14:26 Vrátil sa k Žilinkovi. Zašiel za Szabóom a Marčekom, že je ponuka na Žilinku. „Povedal som im všetko, čo som vedel. Čakal som, ale nič sa neudialo. Prešli týždne, tak som to bral, že sa to nerieši. Nie som typ človeka, ktorý by niečo také robil. Alena ma však stále naháňala.“

14:23 Andruskó hovori o vzťahu s Marčekom a Szabóom. Hovorí o reakcii na vraždu Petra Molnára. Vtedy sa k tomu nepriznali. Marček bol „nervózny, roztrasený až mu spadla lyžička z ruky“. Opisuje okolnosti vraždy Molnára. „Hneď mi to došlo, Tomáš vždy bol taký chladnokrvný, rozprával ako chránili tie lode a hovorím: Tomáš, vy ste to boli. Videl som, že bol nervózny,“ povedal. 

14:19 Zsuzsovej som sa bál: Vedel som, čoho je schopná

So Zsuzsovou sa stretával a viackrát jej pomohol. Ostružlíkovi požičal peniaze. „Bál som sa ľudí, ktorí stáli za Zsuzsovou. Čo som vedel a o čo ma poprosila, v tom som jej pomohol. Aj čo sa týka exekúcií,“ uviedol s tým, že peniaze mu nikdy nevrátila. „Mal som rešpekt. Vedel som, čoho je schopná.“

Častejšie sa stretávali v roku 2016. „Hovorila mi, že pán Kočner začína mať problémy,“ povedal a spomenul hríby, ktoré zbierali, no nechcel to rozoberať. „Hovorila mi, že pán Kočner sa chystá ísť do politiky a chcel založiť stranu Cieľ,“ hovorí Andruskó. Podrobne hovorí o jeho kampani, ktorej priebeh bol už niekoľkokrát medializovaný.

14:16 Chladnokrvná objednávka

„Zsuszová pred mojimi očami chladnokrvne objednala vraždu pána Basternáka. Neveril som, že je jedna žena toho schopná. Pár dní na to sa tá vražda stala. Nevedel som, čo mám robiť, rozhodol som sa mlčať,“ povedal. 

14:12 Priznanie Andruskóa

„Ja som sprostredkoval medzi Alenou Zsuzsovou a Tomášom Szabóom na pokyn Mariana Kočnera vraždu Jána Kuciaka,“ povedal. 

14:04 Kočner sa opäť smial

Andruskó sa na úvod ospravedlnil rodine Kuciakovcom a pani Kušnírovej. „Neviem to napraviť, to sa asi nedá. Spravím všetko preto, aby som dal veci svojou výpoveďou doporiadku.“

Zsuzsovú pozná osem-deväť rokov rokov. zoznámili sa cez pokec. „Nič medzi nami nebolo, požiadala ma, aby som jej pomohol s kampaňou pána Ostružlíka.“ Szabóa pozná dlhšie, jeho priateľka pracovala u neho v reštaurácii. „Marčeka poznám cez Szabóa. Pána Kočnera nepoznám osobne, len cez Alenu Zsuzsovú, ktorá mi rozprávala o ich dlhoročnom vzťahu. Viackrát sa chválila, akého má známeho,“ povedal Andruskó. Kočner sa pri tom smial.

13:59 Súd pristúpi k výsluchu Andruskóa.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:58 Michal Varga, ktorého chceli predvolať, mal predať zbraň v prípade vraždy Petra Molnára.

13:57 Michal Varga tvrdí, že zrejme došlo k zámene mien. Predsedníčka súdu bola prekvapená, že je slovenskej národnosti. Michal Varga, ktorý sa dostavil na pojednávanie, predával Kuciakovi a Kušnírovej dom. „V osobe Michala Vargu sa nejedná o osobu, ktorá bola navrhnutá prokurátorom a ktorá mala byť predvolaná na hlavné pojednávanie,“ konštatuje predsedníčka súdu. „Výsluch svedka sa neuplatňuje.“

13:56 Kočner si aj naďalej dopisuje listy s obhajcom Parom. 

Rodičia Jána Kuciaka Jozef
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

13:55 Andruskó pri výsluchu Vargu musí opustiť pojednávaciu miestnosť. 

13:49 Zoltán Andruskó pôjde vypovedať až po Michalovi Vargovi. Sedí na lavici svedkov bez kukly a v nepriestrelnej veste.

13:44 Zoltán Andruskó je už v pojednávacej miestnosti. Na hlave mal kuklu, zložil si ju až potom, čo médiá nemôžu vyhotovovať audiovizuálne zábery. Jeho výsluch dnes bude kľúčový

13:40 Pojednávanie po prestávke pokračuje. Do miestnosti vošiel svedok Varga. Čaká sa na Andruskóa.

13:20 Zsuzsovej museli uprostred súdneho procesu podať lieky. Išlo pravdepodobne o magnézium.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:09 Mariana Kočnera z pojednávacej miestnosti vyviedli.

13:08 Kočner sa rozhodol neisť na obed, ale uprednostnil poradu s obhajcom v pojednávacej miestnosti.

12:45 Brat Jána Kuciaka sa po výsluchu nechal počuť, že dúfa v spravodlivosť.

Brat Jána Kuciaka dúfa v spravodlivosť

12:42 Výsluch Rigovej skončil. Nasleduje obedná prestávka do 13:40.

12:41 Okrem Andruskóa a Szabóa nemal iných kamarátov

„Nemal kamaráta okrem Tomáša Szabóa a Zoltána Andruskóa. Nikoho iného nespomínal,“ dodala Rigová. Podľa Lipšica výpoveď Rigovej potvrdila, aký mal Marček vzťah so Szabóom, že ho považoval za vzor. „To podľa mňa zvyšuje dôveryhodnosť výpovede svedka (Marčeka, pozn. red.),“ povedal na záver výsluchu Lipšic.

12:39 Hovoril mi, že nie je dobrý človek

„Stále hovoril, že nie je dobrý človek. Pýtala som sa ho, ako to myslí. On, že vie o sebe, že nieje dobrý človek,“ uviedla Rigová. „Viac som sa pýtala. Môj syn mal tiež problémy a ja som s ním mala problémy. Povedala som mu, ak sa nebude pýtať na môjho syna, ja sa nebudem pýtať na neho. Tak aj bolo.“ Ronald Rigo mal po vážnej nehode veľké problémy, bol na vozíčku. „Psychické problémy si riešil alkoholom.“ Marček podľa Rigovej neholdoval alkoholu. „Nikdy som nevidela, žeby vypil čo i len kvapku. Pil jeho otec a mal toho dosť. Nedal si ani pohárik, ani príležitostne.“

12:33 Skromný, tichý a utiahnutý Marček

Rigová mala jeden problémový vzťah, okrem Marčeka. „Predchádzajúci priateľ sa nechcel vysťahovať z domu a pán Marček mi pomohol. Podali sme trestné oznámenie, keďže sa mi vyhrážal, vyložili sme veci von pred dom a všetko si odniesol, nič neostalo.“

„Určite?“ pýta sa prokurátor. „Tak nemám o tom vedomosť.“ Marček poznal mladšieho syna a mamu Rigovej. Ronald Rigo sa nepoznal ani s Marčekom, ani so Szabóom. S Marčekom sa videli len raz u nej doma „aj to len letmo“. „Povedal mi, že má rád zbrane.“ Pred Rigovou manipuloval so zbraňou jej bývalého priateľa, keďže bol bývalý príslušník polície. „Zabudol si ju u neho,“ Marček je povedal, že to má vrátiť. „Chytil zbraň gumenými rukavicami a povedal, že sa jej nemám chytiť,“ povedala. „Skromný, tichý, bezproblémový, utiahnutý... neviem nič zlé povedať. Bol zručný doma, nápomocný, pomáhal. Vyhovoval mi. Nič nesľuboval.“

12:25 Martina Rigová tvrdí, že Marček považoval Szabóa takmer za brata, mali veľmi dobrý vzťah a veľakrát sa s ním radil. V auguste 2018 sa vzťah Mira a Szabóa zmenil. „Myslela som si, že dôvodom som ja. Lebo bol stále so mnou.“

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:20 Vypovedá Martina Rigová, bývalá partnerka Miroslava Marčeka. K vražde Kuciaka a Kušnírovej nevie povedať nič, o skutku sa dozvedela po zatknutí podozrivých. V čase vraždy Petra Molnára Rigová Marčeka nepoznala. S Marčekom sa zoznámili 11. júna 2018 cez kamarátku a začali si písať cez sociálnu sieť.

12:13 Výsluch Jozef Kuciaka ml. skončil. 

12:12 Brat Kuciaka uviedol, že vedel o spolupráci s Centrom pre investigatívnu žurnalistiku. O Pavle Hlcovej sa dozvedel po vražde. Predsedníčka senátu sa pýta na počítačové zručnosti Jána Kuciaka. „Boli vysoké, viac ako ja, ktorý som to študoval,“ uviedol.

K rodičom mal veľmi pekný vzťah. „Vždy, keď prišiel domov, objal ich, dal im pusu. Keď mal prísť domov, chodili sa od rána pozerať k bráne, kedy príde. Ešte teraz chodia,“ povedal Kuciak ml. a zlomil sa mu hlas.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:11 Pred vraždou k nemu chodil brat niekoľkokrát do mesiaca, volali si na týždennej báze, pri kúpe domu nemal problém. „Orientačne som vedel, ako funguje. Ráno chodil do práce, spravil si raňajky, vzal auto a šiel do Galanty a odtiaľ šiel do práce do Bratislavy. Cez víkendy chodil autom prednášať do Nitry.“ Harmonogram narušil iba pri článkoch, kvôli ktorým šiel do terénu.

12:10 Jozef Kuciak ml. hovorí o tlačovke, na ktorej ho Kočner konfrontoval. Kočner si medzitým píše so svojím právnikom a vyzerá, ako by sa čudoval tomu, čo brat Kuciaka hovorí. Opakuje, že nič také sa stať nemôže, naráža na vyhrážky. „Myslím, že sa trochu bál, keď podal trestné oznámenie. Báli sme sa,“ uviedol. „Rozprávali sme sa o tom, skôr on upokojoval mňa.“ O vyhrážkach z iných zdrojov nevedel.

12:09 O robote nemal úplný prehľad. „Chcel som, aby vedel, že to čítam. Kontroloval som mu chyby, som zaťažený na gramatiku,“ uviedol a prokurátor sa ho spýtal, akým témam sa venoval. „Korupcii a daňovým podvodom,“ odpovedal. „Drvivá väčšina článkov bola o Kočnerovi a jeho kauzách. Vychádzal z odorných registrov a z verejných zdrojov. Nikdy mi nehovoril, že mal nejakého informátora.“

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:07 Počas vysokej školy boli neustále v kontakte cez sociálne siete. „Keď k nám prišla Maťa prvýkrát, vtedy Janko nebol doma ešte, lebo každý cestoval odinakiaľ. Bolo to veľmi dobré dievča. Jeho prvé, aj posledné...,“ povedal s plačom Jozef Kuciak ml.

12:05 Bol to môj mentor

„S Jankom som vyrastal odmalička. Keď sa presťahoval do Mače, chodil som mu pomáhať na dom cez víkendy,“ povedal a nastalo ticho. „Keď som sa dozvedel, čo sa im stalo, ako prvé mi napadlo vyhrážanie,“ povedal s plačom. „Je to môj o rok starší brat, boli sme takmer rovesníci. Mali sme dobrý vzťah, vyrastali sme spolu, takmer každý víkend som chodil do Veľkej Mače pomáhať. Bol mojím mentorom, radcom.“

12:00 Jozef Kuciak ml. nepozná nikoho z obžalovaných okrem Kočnera. „Poznám ho z médií, nielen z článkov, ktoré písal Janko,“ uviedol.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:50 Nasleduje výsluch brata Jána Kuciaka Jozefa. 

11:43 Kuciaková vedela, že sa venuje nebezpečným témam a vravela som mu, aby bol opatrný. „Srandovala som, že píše dlhé články, ktoré ani neprečítam,“ uviedla. Doma sa bavili o súkromných veciach, viac sa o práci rozprával so svojím otcom. „Na Jankovi som nebadala ani náznakom nejakú nervozitu.“

Jediná vec, o ktorej vie, sú Kočnerove vyhrážky, o ktorých sa dozvedela z médií. „Janko mi povedal, že nemá sa čoho bát, veď na Slovensku sa také nedeje.“ Aj Kuciaková hovorí, že sa neozvýval, myslela si, že má prácu. Až v nedeľu kontaktovala dcéru, aby to šla skontrolovať. 

11:42 Vzhľadom k rečovej vade mamy Jána Kuciaka, sa jej výsluch ruší a prečíta sa jej výpoveď z januára 2019.

11:41 Vyjadrenie Štefana Neszméryho, obhajcu Aleny Zsuzsovej, k pojednávaniu. Zsuzsovej doniesli magnézium. 

Obhajca Aleny Zsuszovej popisoval dnešné dianie na súde v Pezinku

11:35 Vyjadrenie Zlatice Kušnírovej, matky zavraždenej Martiny.

Zlatica Kušnírová hovorí o konfrontácii so Zsuzsovou

11:29 Vyjadrenie otca Jána Kuciaka počas prestávky.

Kuciakov otec prehovoril o tom, ako stál zoči-voči obžalovaným z vraždy

11:25 Výsluch Jozefa Kuciaka skončil.

11:20 „Prvé tri dni som bol apralyzovaný, neviem nič. Matne si pamätám nejaké veci. Potom postupne tam ostala tá diera v srdci,“ povedal Kuciak a v miestnosti ostalo ticho. „Syna som naposledy videl 6. januára.“

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:15 Kuciak uviedol, že jeho syn je nekonfliktný a nie je si vedomý toho, že by mal s niekým konflikt. O synovi rozprával ťažko. „Myslím, že sme mali veľmi dobrý vzťah. Mladší syn dokonca tvrdí, že som ho mal dokonca radšej. Bol to môj prvorodený. Bol najzvedavejší, snažil som sa odpovedať na všetky otázky, na ktoré som vedel. Ako vravím, mali sme veľmi dobrý vzťah,“ uviedol Kuciak. 

11:09 Jozef Kuciak hovorí, že prvé, čo ich napadlo, bolo, že je za tým Kočner. „Čo sa nakoniec aj potvrdilo,“ uviedol. Mysleli si to preto, že k vražde došlo krátko potom, ako sa Kočner Kuciakovi vyhrážal. Neskôr hovoril o vyhrážkach jeho synovi z 12. októbra. Potom im na oslave promócií pustil nahrávku.

Jozef Kuciak ďalej hovorí, ako Kuciak konfrontoval Kočnera pred kamerami, že klame. „Tam sa to asi niekde začalo,“ myslí si Kuciak. „ Asi už mal k dispozícii informácie o rodine. Povedal súrodencov, tak vedel, že musia byť dvaja,“ povedal Kuciak. 

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:58 Kuciak na úvod uviedol, že obžalovaných nepozná. „Až potom, čo ich zadržala NAKA. Pána Kočnera poznám z počutia ešte z kauzy Technopol,“ povedal na úvod. „Ak opovedala Zlatica, začalo to tým, že sme sa im vo februári 2018 nevedeli dovolať. Približne od toho 17. februára.“ Opisuje, že si volali raz týždenne, no situácia sa im nezdala.

„Skúšal som sa s nimi spojiť, no neodpovedali, tak som poprosil dcéru, ktorá bývala v Nitre, aby sa šla pozrieť a skontrolovať to. Potom nám dcéra s plačom volala, že do Nitry ani nemáme ísť, že ju tam nepustili, mali sme ísť do Trnavy na oddelenie,“ opisuje Kuciak. „Myslím, že už bolo povedané všetko. Priamo k vražde nemám čo povedať.“

10:51 Zdá sa, že Zsuzsová sa po konci výsluchu rozplakala. Zapila aj tabletky, ktoré jej doniesla prišlušníčka ZVJS. 

10:50 Výsluch Zlatice Kušnírovej sa skončil. Nasleduje Jozef Kuciak.

10:47 Zsuzsová sa nakoniec vyjadrila k výpovedli Zlatice Kušnírovej. „Pri všetkej úcte k bolesti, ja ju chápem ako matku, ktorá prišla o svoje dieťa. Chcem len povedať, že je evidentné, že to, že som obžalovaná, považuje pani Kušnírová za dôkaz, že som vinná,“ zaznelo v ťaživom tichu bezcitné vyhlásenie Zsuzsovej.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:46 Dodnes neverí, že sa to stalo. „Stále čakám na telefón alebo pozerám do mobilu a čakám, že mi zavolá. Nikdy sme nemali veľa peňazí, ale mali sme charakter, takto sme vychovali svoje deti. A o toto všetko sme prišli. Smrť dcéry sa nedá vyčísliť. Včera padla otázky, zas útočili, že peniaze. Ja im chcem všetkým odkázať, dám im všetko, len nech mi vrátia Janka a Martinku,“ dodala. 

10:44 Bolestivé ticho a plač

Daniel Lipšic sa opýtal na to, aký mala so svojou dcérou vzťah od narodenia až po jej smrť. Kušnírová sa roplakala. „Bola veľmi šikovná,  už ako malé dieťa,“ plače Kušnírová a opisuje Martinu ako usilvnú žiačku a dobrú dcéru. „Stále som svoje deti upozorňovala, aby sa bili za pravdu. Mám aj syna, ale ona bola moje všetko,“ dodala s nárekom. 

10:36 Kušnírovej sa pýtala Alena Zsuzsová

Kušnírovej sa pýtal priamo Zsuzsová, na základe akých dôkazov ju považuje za vinnú zo smrti dcéry. „Toto, čo je v spise,” odpovedala Kušnírová. „Hovorí vám niečo pojem prezumpcia neviny?“ reagovala Zsuzsová. Zasiahla predsedníčka súdu Ružena Sabová. „Pani obžalovaná, klaďte otázky k prípadu!“ Zsuzsová sa pýtala ďalej. „Aký máte dôkaz, že môžem za smrť vašej dcéry?“

„Tu sme preto, aby sa to zistilo. Nesedli by ste tu, keby ste na tom nemali svoju časť vinu. Boli by ste pri dcére a Martinka pri mne,“ dodala Kušnírová.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:34 Kušnírová opísala, ako sa Kuciakovi vyhrážali. Bolo to 12. februára. Kuciak telefonát dostal vtedy, keď vychádzal z Penta od Jaroslava Haščáka. Opísala trestné oznámenie a to, ako stále varovala Kuciaka aj svoju dcéru pred Kočnerom.

10:30 Fico podal na Kuciaka trestné oznámenie a potom hovoril, že ho nepoznal

„V roku 2015 mi volala, že pán Fico dal na Janka trestné oznámenie. Písal o nejakých predražených tendroch na vrtuľníky, kolegovia za ním stáli. Janko by nič neoverené von nedal. Fico neskôr obvinenie stiahol a potom hovoril, že toho chlapca nepoznal,“ uviedla Kušnírová. „Písal aj o, nebudem hovoriť pánovi, nech mi všetci prepáčia, Kočnerovi...“

10:29 „Martinka vedela o Jankovej práci všetko. Konzultovala s ním všetko a vedela všetko. Všetko, čo nosil v hlave, vedela. Mne nepovedala všetko, iba to, čo mohla. Od prvej chvíle som sa zaujímala o jeho prácu,“ uviedla Kušnírová s tým, že ich stále varovala, že jeho práca je nebezpečná. 

10:27 Svoju dcéru videla Kušnírová poslednýkrát 9. februára. Kuciaka videla poslednýkrát cez sviatky 2017.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:22 Kušnírová neskôr volala dcére večer okolo 20:15 a ešte niekoľkokrát potom. „Nedvíhala. Jankovi síce zazvonil telefón, ale nič. Nechala som to tak, myslela som si, že majú veľa práce,“ uviedla Kušnírová. „Volala som ďalší deň, mali mať vtedy výuku a veľa práce. Neozývali sa ani v piatok, ale vždy som si hovorila, že majú veľa práce. Nechcela som byť znová prvá, ktorá to začne, tak som to nechala tak. Ale nedvíhali ani v sobotu, čo už bolo divné, neodpísali ani večer na SMS. Ale v nedeľu sa mi ozvali Kuciakovci, či neviem, čo sa deje,“ opisuje Kušnírová.

Potom sa snažili od niekoho zistiť, čo s nimi je. „Jojo (brat Kuciaka, pozn. red.) zistil, že na výuke neboli, a tak som zavolala políciu. Polícia ma odbila s tým, že mladí sa nemusia stále hlásiť. O hodinu mi volali, aby som im dala údaje,“ uviedla. „Poprosila som neter, aby sa šla pozrieť k Martinke, lebo sa nehlásila. Bolo niečo okolo desiatej večer. Prišla pár minút po záchranároch. Dozvedeli sme sa, že sa stal trestný čin a musíme tam prísť. Hovorila som, že to bola politická vražda od začiatku. Vieme o kom písal a čo písal,“ dodala.

10:08 Kuciak a Kušnírová mali prísť na východ

Kušnírová uviedla, že od začiatku hovorila o politickej vražde. „Ja som spomínala, že to bola politická vražda, pretože ma zaujímala Jankova práva. Dcéra ma vždy odbila s tým, že nás odpočúvajú, že nemôžeme hovoriť,“ povedala. Mladý pár mal 26. februára, v deň, kedy sa svet o brutálnej poprave dozvedel, prísť na východ. „Mali prísť na východ, doriešiť si veci ohľadom svadby a Janko mal niečo vybaviť asi 80 kilometrov od nás. Ten deň (v deň vraždy, pozn. red.) som jej volala poslednýkrát o tretej poobede,“ uviedla.

10:06 Kušnírová sa otočila k obžalovaným

Kušnírová na úvod uviedla, že obžalovaných nepozná. „Najprv by som chcela prehovoriť k obžalovaným, kto im dal právo vziať život našich detí. Tiež majú deti. Len to som chcela,“ uviedla Kušnírová úvod.

9:54 Súd pristupuje k výsluchu svedkov. Ako prvá bude vypovedať Zlatica Kušnírová.

9:37 Ešte pred výsluchom svedkov a poškodených vykonáva súd listinný dôkaz, ide o faktúry za pohreb Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

9:32 Martina Rigová vyhlásila, že nie je v príbuzenskom ani v inom obdobnom vzťahu s obžalovanými. „Hovorilo sa, že som družka Miroslava Marčeka, ale nie som,“ vyhlásila. 

9:27 Roman Kvasnica dorazil na súd. 

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:23 Kto dnes bude vypovedať?

Ako svedkovia sú predvolaní Zlatica Kušnírová (mama Martiny Kušnírovej), Jozef Kuciak (otec Jána Kuciaka), Jozef Kuciak ml. (brat Jána Kuciaka), Jana Kuciaková (mama Jána Kuciaka), Martina Rigová (bývalá partnerka Miroslava Marčeka), Michal Varga (známy Szabóoa) a Zoltán Andruskó.

9:22 Právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica mešká kvôli dopravnej nehode. Mal by sa dostaviť neskôr počas hlavného pojednávania. 

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:15 Mária Kuciaková, sestra Kuciaka, nebude vypovedať pred súdom zo zdravotných dôvodov. Na súde sa prečíta zápisnica z výsluchu z prípravného konania.

9:00 Začal sa druhý deň pojednávania. V miestnosti sú traja obžalovaní okrem Marčeka. Pojednáva sa v jeho neprítomnosti. 

8:25 Zrejme najočakávanejším svedkom je Zoltán Andruskó, ktorý uzavrel dohodu o vine a treste a súd ho odsúdil na 15 rokov. Na súde bude vypovedať v pozícii svedka.

8:12 Medzi ďalšími svedkami sú rodičia Jána Kuciaka a jeho brat, mama Martiny Kušnírovej, bývalá partnerka Miroslava Marčeka, známy Tomáša Szabóa.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

7:58 Dnes by malo vypovedať osem svedkov. Sestra Jána Kuciaka zrejme pre zdravotné dôvody nepríde. Jej výpoveď by sa mala len prečítať.

7:39 Novinárov vpúšťajú do budovy Justičnej akadémie, kde sa dnes koná druhý deň pojednávania.

Obžalovaných v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky priviedli na súd

Miroslav Marček priznal vinu v plnom rozsahu: Je mi to ľúto

Miroslav Marček sa po Andruskóovi rozhodol priznať vinu ako druhý. Vypovedal takmer tri hodiny. „Chcem sa ospravedlniť poškodeným za ujmu, ktorú sme im spôsobili, nič to nedokáže nahradiť. To, že som ich vídaval v televízii a videl som ich bolesť, ma prinútilo rozprávať, čo sa stalo. Je mi to ľúto, ale nedokážem to nijak odčiniť,“ začal svoju výpoveď na pondelkovom hlavnom pojednávaní jeden z obžalovaných Miroslav Marček. Ten sa nebude ďalších pojednávaní zúčastňovať. Marček po ospravedlnení prešiel k opisu chladnokrvnej dvojitej popravy.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Andruskó oslovil Szaóa s požiadavkou na likvidáciu prokurátora Žilinku a následne na likvidáciu Kuciaka. Szabó to posunul Marčekovi. Nasledovali informácie o Kuciakovi, ktoré im zabezpečil Andruskó. Ďalším krokom bolo zabezpečiť zbraň. Opísal niekoľko februárových prehliadok vo Veľkej Mači, počas ktorej zisťovali Kuciakov harmonogram.

Priznanie k vražde

Marček sa postupne rozrozprával o dni, kedy zavraždil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Pôvodne mal Kuciaka zabiť dva dni predtým, nevyšlo to. „21. februára sme sa vrátili, išli sme tam s pánom Szabóom na Citroene Berlingo. Peši som prešiel okolo ihriska až do domu. Nesvietilo sa, bolo zamknuté. Počkal som v letnej kuchynke, trvalo to dosť dlho. Potom sa spolu vrátili pán Kuciak a pani Kušnírová. Čakal som na vhodnú príležitosť. Slečna Kušnírová išla na toaletu. Zazvonil som, otvoril pán Kuciak a strelil som ho do hrude. Nanešťastie som zbadal ďalšiu osobu, keď slečna Kušnírová vošla dnu, vystrelil som, vedel som, že je mŕtva. Tam sa zasekla zbraň, záver dobre nedosadol. Dvakrát som obtiahol zbraň, aj to vyhodilo muníciu. Pri odchádzaní som ešte raz vystrelil na Jána Kuciaka, ktorý ležal na schodoch. Zatvoril som za sebou dvere, aj vonkajšiu bránu na dvore. Zavolal som pánovi Szabóovi, aby po mňa prišiel. Šli sme do Kolárova a zbavili sme sa zbraní, tlmičov, ostalo len puzdro,“ dodal. 

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Smrť Kušnírovej bola nešťastná náhoda. „Keď som usmrtil Kuciaka, vtedy sa chytil dverí a padal na zem. Vtedy som za dverami zbadal slečnu Kušnírovú. Nevedel som, že tam stojí. Vzhľadom na to, že som nemal kuklu, nebolo možné konať inak.“ Marček uviedol, že nevedel, o koho ide, iba že písal niečo, čo nemal. Andruskó na čin naliehal. 

Zomreli dvaja ľudia? Dobre

Skutok sa mal udiať ako únos a následnou vraždou. Telo sa nemalo nájsť. „Áno, počítalo sa s únosom. Malo sa to ale skončiť v každom prípade to vraždou.“ Andruskó, Szabó a Marček sa o vražde rozprávali medzi 5. a 16. februárom. Podľa Andruskóa je v dnešnej dobe nereálne niekoho uniesť, preto pristúpili rovno k vražde.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Keď Andruskóovi povedal, že došlo k vražde, nerozhodilo ho to. „Povedalo sa mu, že zomreli dvaja ľudia, pousmial sa a povedal, že dobre.“ Marček zároveň uviedol povedal, že Andruskó mu Zsuzsovú nikdy nespomínal. Marček na záver výsluchu dodal, že spraví všetko preto, aby nahradil škodu. Výsluch Marčeka sa končí.

Prečo Marček vraždil?

19. február 2018. „Išli sme tam so zámerom zavraždiť Jána Kuciaka, v kuchynke som videl dve osoby, tak som sa otočil a išiel preč. Prezvonil som mu na jeho súkromny telefón, lebo na jeho pracovný si zabudol simkartu,“ uviedol. 

21. február 2018. „Asi narážate na to, prečo som neupustil vtedy. Pán Andruskó dosť tlačil na to, že to je súrne urobiť, preto som sa rozhodol konať. Andruskó zakaždým hovoril, že už to malo byť. On to hovoril vždy na všetko,“ dodal. 

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Rozhodli ste sa konať tak, ako ste konali. Hovorili ste, že finančná situácia bola taká, že ste mali príjem. Prečo ste sa k tomuto kroku odhodlali, aj keď ste prvýkrát upustili?“ spýtala sa predsedníčka senátu Ružena Sabová. „Musím na to odpovedať? Tomáš Szabó je moja rodina, nechcem všetko hádzať na neho. Ja som tiež dospelý človek, mohol som sa rozhodnúť inak, nerozhodol,“ povedal.

Zsuzsovú ani Kočnera nepoznám, Marček je môj bratranec

Ako druhý vypovedal Tomáš Szabó, ktorého výpoveď na rozdiel od Marčeka bola kratšia. Kým Marček hovoril spontánne, Szabó sa držal poznámok na papieri. Často robil pauzy vo výpovedi a čítal poznámky. Svoju výpoveď začal nezrovnalosťami počas domovej prehliadky. Podľa neho žiadny pes pri prehliadke nebol a nemohli ho použiť, pretože Szabó mal tiež psov. „Ďalej náboje neboli na mieste, na ktorom uviedli, že boli.“ Podľa Szabóa táto časť obžaloby nie je pravdivá.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ani Szabó nechcel odpovedať na žiadne otázky, iba vypovedať k bodom. Vyjadril sa k vzťahu s obžalovanými. „Marček je môj bratranec, s Andruskóom sme kamaráti, Kočnera nepoznám a Zsuzsovú len z videnia, keďže som bol policajt v Komárne,“ uviedol Szabó s tým, že sa s ňou nikdy nerozprával.

Mali sme niekoho prefackať

Szabó uviedol, že sa ho Andruskó pýtal, či nepozná niekoho, kto by vedel dotyčnú osobu „prefackať“. Szabó oslovil Marčeka, keďže mal dlžoby a súrne potreboval peniaze. „Spoločne sme prišli za Zoltánom Andruskóm a začal nám vysvetľovať, že je to mladý novinár, meno nepovedal. Malo za to byť 1500 eur.“ Podľa Szabóa do toho Marček šiel, lebo potreboval peniaze. „Andruskó uviedol, že za týždeň dva bude vedieť, o koho ide. Vraj ide o mladého novinára Jána Kuciaka. Ja som o ňom nikdy nepočul, rovnako ani Marček.“ Szabó zopakoval, že Andruskó následne zháňal informácie o Kuciakovi.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Szabó uviedol, že Marček inicioval prehliadku domu Kuciaka. „Keď sme už tu, poďme sa pozrieť, kde býva, spýtal sa ma Marček. Ja že ty vieš kde býva? On uviedol, že áno.“ Szabó sa vraj Marčeka pýtal, prečo tam toľkokrát musia ísť. „Vraj si to chcel lepšie obzrieť,“ vypovedal Szabó. „Stále, keď sme chodili do Veľkej Mače, tak mi povedal Marček, že choď sa povoziť. Tak na pol hodinu. Ja som nevedel, čo robí. Potom som mu povedal, že sa mi tam nechce stále chodiť,“ uviedol. „Poslednýkrát sme tam boli 21. februára. Prišiel za mnou a pýtal sa, či pôjdem do tej Mače. Ja, že dobre, poslednýkrát.“

Vraj našiel dve mŕtvoly

Podľa Szabóa mal Marček pri sebe vyskakovací obušok, vraj zistil, že Kuciak je boxerista. „Tak som mu povedal, že maximálne dostaneš na p*ču.“ Szabó opísal ako čakal s naštartovaným autom. Marček mal po návrate jednu stranu nohavíc zablatenú. Následne sa pýtal Marčeka, prečo je taký zablatený, či sa pobili. „Povedal mi, že vošiel do domu a videl dvoch mŕtvych. Tak som mu povedal, že najlepšie by to bolo nahlásiť na polícii. Ale on, že nebude nič nahlasovať, lebo kvôli mne do basy nepôjde.“ Szabó potom zavolal Andruskó a šli za ním do Chotína.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Szabó uviedol, že bol na akcii, na ktorej bol so Zoltánom Andruskóm. Pýtal sa ho, ako to bolo s tým novinárom. „Bude lepšie, keď sa nebudeš pýtať. Povedal mi, že sa nemám starať  do toho, lebo ja a moja rodina budú mať problémy. Vraj sú za tým mocnejší ľudia.“

Nemám s tým nič spoločné, neviem, čo si to vymyslel

Szabó sa vyjadril aj k vražde Petra Molnára. Podľa neho ide len o nezmysly a Marček bol čudný. „Ja s tým nemám nič spoločné, neviem prečo si to na mňa Marček vymyslel. V poslednej dobe sme nemali dobré vzťahy ako na začiatku. Možno kvôli priateľke, neviem. Neviem, čo sa s ním stalo. Úplný nervák sa z neho stal. Myslím si, že už dlhšiu dobu mal problémy a nechcel mi to povedať do očí, teda možno sa bál. Už keď sme si založili obchod, začali problémy, úplne ho zničil.“ 

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Szabó uviedol, že o problémoch vedia všetci v rodine. „Ja som s Molnárom nemal žiaden problém. Boli sme niečo medzi kamarátmi a známymi.“ Aj naďalej si pomáhal poznámkami z papiera. Na otázky neodpovedal a jeho výpoveď považujú obhajcovia poškodených aj prokurátori za nedôveryhodnú. Marček sa odmietol vyjadriť.

Zsuzsová bude vypovedať až po Andruskóovi

Alena Zsuzsová je v prípade vraždy obžalovaná zo sprostredkovania trestného činu medzi objednávateľom a ďalšími obžalovanými. Počas celého pojednávania mala úsmev na tvári. „Som nevinná,“ povedala na úvod pojednávania. Jej obhajkyňa uviedla, že obžaloba je nedôvodná. Pri výsluchu najprv uviedla, že bude vypovedať v plnom rozsahu a odpovedať na všetky otázky, no až po výpovedi Zoltána Andruskóa. Súd to zamietol a vypovedala ako tretia v poradí. Zsuzsová odmietla v úvode odpovedať na otázky. Na súde bola preto stručná.

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zo spoluobžalovaných pozná len Kočnera a bližšie sa vyjadrila iba k jeho osobe. „Je môj veľmi dobrý priateľ a krstný otec mojej dcéry,“ povedala. Kočnera spoznala začiatkom roka 2012. „Náš vzťah bol zo začiatku, dá sa povedať, nezáväzné flirtovanie, potom hra kto z koho. Nakoniec, keď sme si vysvetlili, kto sa prečo a ako správal, kto koho skúšal a on si potvrdil, že nie som žiadna zlatokopka a ja som si potvrdila to, že ma za ňu nemá, tak sme sa stali veľmi dobrými priateľmi,“ rozprávala ďalej Zsuzsová.

Krstný otec Kočner

O dva roky neskôr dostala Zsuzsová ponuku. „Vtedy mi kvôli mojej chorobe ponúkol, že sa stane krstným otcom mojej dcéry.“ Po celé roky žiadala Kočnera, aby mohla pracovať a údajne jej bolo nepríjemné, že posledné štyri roky jej prispieval na dcéru. Opísala, ako jej platil dovolenky, na ktoré chodila s dcérou a ostatné dary. „Opakovane mi povedal, že nemá pre mňa žiadnu prácu. Teda mal, ale v Báči alebo na Donovaloch. Povedal mi, nech si rozdelím peniaze, ktoré dáva mojej dcére a nech si splatím všetky dlhy a exekúcie a keď budem čistá potom mi pomôže.“

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dlhy splácala niekoľko rokov. „Pán Kočner mi nikdy nedal žiadnu sumu. To, čo som pre neho robila, bolo tlmočenie do taliančiny alebo maďarčiny alebo som mu hľadala nehnuteľnosti o ktoré mal záujem,“ uviedla s tým, že nie je pravda, že jej Kočner dal nejaké auto. „Čo sa týka pána Kočnera, nikdy si u mňa žiadnu vraždu neobjednal. Nikdy sa ani nesprával tak, že by chcel niekomu fyzicky ublížiť,“ dodala Zsuzsová.

Nepoznám ani Marčeka, ani Szabóa, ani Kuciaka, ani Kušnírovú

Zsuzsová odmietla vinu v plnom rozsahu a uviedla, že ide len o mediálnu a štvavú kampaň. „Od pána Andruskóa som si v živote žiadnu vraždu neobjednala. Nikdy som mu za takýto skutok nedala peniaze. Jediné, čo som si od neho objednala, bola pizza alebo denné menu, čistenie bazéna a prerábka izby mojej mamy. Všetky tvrdenia Andruskóa sú klamstvá a počas súdneho pojednávania ich dokážem,“ povedala Kočnerova volavka s tým, že dôkazy voči jej obžalobe dokáže vysvetliť a vyvrátiť. „Sú absurdné.“

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Marčeka a Szabóa údajne vôbec nepozná. „Vedela som len to, že Andruskó pozná niekoho z Kollárova,“ uviedla na adresu vraždy Molnára a vzťahu s Marčekom a Szabóom. „Ani pána Jána Kuciaka, ani slečnu Kušnírovú nepoznám. Nikdy som ich nevidela, nebola som s nimi v žiadnom kontakte. O Kuciakovi som vedela len z medializovanej kauzy, kedy podal na neho trestné oznámenie na Kočnera. O slečne Kušnírovej som sa dozvedela až po jej smrti,“ dodala Zsuzsová, ktorej úsmev z tváre väčšinou nezmizol.

Chladný a stručný Kočner

Najkratší bol výsluch Mariana Kočnera. Na úvod povedal, že z obžalovaných pozná len Zsuzsová, k ostatným sa odmietol vyjadriť. Okomentoval len bod tri, teda nedovolené ozbrojovanie, ku ktorému sa priznal. „Náboje pochádzajú z čias základnej vojenskej služby. Nezlikvidoval som ich, zabudol som na nich. Mrzí ma to, že som ich zabudol odovzdať.“

ONLINE Kľúčová výpoveď, nervózny
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

K vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa vyjadril stručne. „Keďže máme ja aj môj obhajca výhrady k obžalobe, nebudem sa vyjadrovať k obžalobe, nebudem odpovedať na otázky, budem sa vyjadrovať len ku konkrétnym dôkazom,“ skončil Kočner. Počas celého pojednávanie si písal lístočky so svojím obhajcom Marekom Parom a mal na tvári úsmev. 

Viac o téme: Ján KuciakMartina KušnírováHlavné pojednávanieAlena ZsuzsováMiroslav Marček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu