Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Súd s Kočnerom a Ruskom ONLINE: Na rade sú znalci, Valko na nahrávke odmietol Kočnera ako klienta

Zobraziť galériu (16)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - V kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti má v stredu vypovedať americký znalec Gerry Laporte, ktorého navrhli samotní obžalovaní. Napriek tomu však dal Marian Kočner súhlas na konanie v neprítomnosti. Informovala o tom hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjáková.

NAŽIVO Vyjadrenie Pavla Ruska

VIDEO Vyjadrenie prokurátora Jána Šantu a advokáta Daniela Lipšica

14:14 Keďže sa znalec nedostavil, hlavné pojednávanie je prerušené do 27. januára. 

14:12 Slovo si zobral Pavol Rusko, ktorý tvrdí, že si vyprosuje, aby mu niekto hovoril, že zdržiava. "Mal som veľké bolesti, bol som hospitalizovaný. Aj napriek tomu, že tu nie sme všetci kamaráti, nikomu z vás takú boles't neprajem," povedal Rusko. 

14:10 Znalec Milan Nouzovský, ktorý mal dnes ypovedať, bude opäť predvolaný na 10. februára. 

14:01 Po prestávke pokračuje pojednávanie. Znalec, ktorý bol predvolaný na dnes sa nedostavil. Doručenku si prebral 6. januára, no nepodarilo sa s ním spojiť ani telefonicky. 

11:56 Či príde ďalší znalec je otázne. Nasleduje obedná prestávka do 13:50.

11:55 Výsluch znalkyne je ukončený. Obhajca Marek Para chce podať procesný návrh. Týka sa skúmania štvrtej zmenky a ďalších listín. 

11:54 Časť novinárov sleduje priebeh pojednávania v inej miestnosti prostredníctvom televízie. Do tejto miestnosti zavítal aj advokát Martin Pohovej. Ten dnes nečíta listinné dôkazy. 

11:53 "No dovoľte," reagoval zvýšeným hlasom prokurátor Šanta. Zapojil sa do toho aj predseda senátu, ktorý obžalovaného Ruska upozornil, aby nikdy vo svojich vyjadreniach neoslovoval tretiu stranu. 

11:50 K znalkyni sa vyjadruje Pavol Rusko, ktorý znova opakuje, že zo znaleckého posudku vyplýva, že zmenky neboli falšované. "Takže my v roku 2015 podpíšeme zmenky a potom ich dáme na súd, lebo sme úplný hlupáci. Treba aj trochu rozmýšľať a nie len sa usmievať, pán prokurátor," povedal Rusko. 

11:45 Protistrana na znalkyňu otázky nemá, pýta sa preto sudkyňa Pamela Záleská. "Ako dlho robíte znalkyňu?" pýta sa Jabconovej. "Neviem, či to chcete počuť to číslo. Robím tam 26 rokov," odpovedá znalkyňa. 

11:43 Obžalovaný Pavol Rusko povedal, že na znalkyňu otázky nemá, ale chcel by sa k jej výpovedi vyjadriť.

11:37 Otázky kladie obhajca Kočnera Michal Mandzák. Ten sa pýta znalkyne, či vedela o štvrtej zmenke. "Nemala som o nej vedomosť," hovorí Jabconová. 

11:20 Pýta sa preto predseda senátu. "Stačili vám dokumenty na vyhotovenie posudku?" pýta sa Klemanič. "Áno," odpovedala stručne znalkyňa. 

11:19 Znalkyni kladie otázky obhajca Marek Para. Pýta sa, či by mohli byť závery posudku iné, ak by mala k dispozícii štvrtú zmenku. Otázku namietajú Daniel Lipćis aj Tomáš Kamenec. 

11:08 "Konštatujeme, že kriminalistickým skúmaním dokumentov nie je možné vek zmeniek zistiť," hovorí znalkyňa. 

10:59 Znakyňa teraz číta posudok k zmenkám. Hovorí, že všetky zmenky boli podpísané rovnakým guľôčkovým perom. 

10:51 Znalkyňa na úvod hovorí, že o znalecký posudok ju požiadal vyśetrovateľ a jej úlohou bolo zistiť, či je možné uviesť, kedy boli zmenky vyhotovené a či ide o falzifikát. 

Pojednávanie v kauze falšovania
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

10:45 Pojednávanie po prestávke pokračuje, vypovedať prišla znalkyňa Andrea Jabconová. 

Aj v novom roku
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

10:41 Cez prestávku sa vyjadril aj Pavol Rusko.

Aj v novom roku
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Aj v novom roku
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

10:40 Prokurátor Ján Šanta počas pojednávania v kauze údajného falsovania zmeniek

Prokurátor Ján Šanta počas pojednávanie s obžalovaným Pavlom Ruskom a Marianom Kočnerom

09:58 Predseda senátu vyhlásil krátku prestávku, po ktorej by mala prísť znalkyňa. 

09:30 Na pojednávaní sa vykonal nový dôkaz na návrh obžaloby. Išlo o reportáž televízie Markíza, v ktorej Ernest Valko odmietol, že by pre Kočnera vypracoval právnu analýzu. 

Ernesta Valka zavraždili v jeho dome v roku 2010. Obhajoba sa odvoláva na to, že Valko o zmenkách vedel a sám ich navrhol. 

09:25​ Podľa obhajcu obžalovaných Mareka Paru sa Laporte rozhodol prísť na Slovensko napriek Magnitského zoznamu, avšak na pojednávanie sa nedostavil, pretože ho americké ministerstvo financií vyzvalo, aby požiadal o licenciu.

"Ide o zásah americkej administratívy do nezávislosti súdov," uviedol Para v reakcii na žiadosť Američanov a požiadal o nový termín výsluchu znalca. Na pojednávaní by mali dnes vypovedať aj znalci Milan Nouzovský a Andrea Jabconová.

09:20 LaPorte neprišiel preto, že čaká na udelenie licencie z dôvodu platnosti amerických sankcií voči Marianovi Kočnerovi. Obhajoba navrhuje náhradný termín, prokurátor to odmietol a žiadal čítanie jeho posudku, senát mu vyhovel.

09:15 Vypovedať nepríde ani znalec z USA, ktorého si vyžiadal Kočner. Obhajca pavla Ruska Marek Para žiadal pre znalca LaPorteho nový termín. 

Pavol Rusko prichádza na pojednávanie ohľadom televíznych zmeniek

09:10 Na súd prišiel len Pavol Rusko, obžalovaný Marian Kočner sa dnešného pojednávania nezúčastní. Dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. 

09:00 Začalo sa ďalšie pojednávanie v kauze falšovania zmeniek.

Súd s Kočnerom a
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aj v novom roku pokračuje pojednávanie v kauze falšovania zmeniek, z ktorého sú obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko. Kočner sa však na tento súd nedostaví, požiadal, aby sa konal v jeho neprítomnosti. 

ONLINE zo súdu v kauze zmenky: Prokurátor navrhuje väzbu pre Ruska, Kočner si trhá papieriky

"Predseda senátu dal dnes pokyn na zrušenie eskorty pre obžalovaného, pretože súdu prišla žiadosť, aby sa zajtra hlavné pojednávanie konalo v jeho neprítomnosti," objasnila Kudjáková. Prípadnú práceneschopnosť druhého obžalovaného Pavla Ruska senát Emila Klemaniča neeviduje. Amerického znalca Laporteho navrhla v procese samotná obhajoba obžalovaných. Na ich náklady má aj priletieť na Slovensko. 

Súd s Kočnerom a
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Od decembra 2019 však platia americké sankcie, v rámci ktorých bol Marian Kočner umiestnený na Magnitského zoznam. Ten zakazuje americkým firmám, ale aj fyzickým osobám s obžalovaným akokoľvek obchodovať. Obhajca obžalovaného Marek Para v decembri uviedol, že je ochotný znalca na Slovensko priviesť na svoje osobné náklady.

Marian Kočner a Pavol
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Okrem Laporteho sa na súde očakávajú aj znalci Milan Nouzovský a Andrea Jabconová. Obžalovaní Kočner a Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian Kočner čelí obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko e obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Viac o téme: ZmenkyUSAŠpecializovaný trestný súdKatarína Kudjáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu