Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pravosť Kočnerových motákov potvrdili znalci: Z väzby písal Zsuzsovej, chcel vyrobiť svedkov

Marian Kočner je obžalovaný v kauze falšovania zmeniek. Zobraziť galériu (3)
Marian Kočner je obžalovaný v kauze falšovania zmeniek. (Zdroj: Maarty)

BRATISLAVA - Valí sa to naňho z každej strany! Marian Kočner čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, okrem toho je obžalovaný aj z falšovania miliónových zmeniek. Práve pre spomínanú kauzu zmeniek je už Kočner rok a pol vo väzbe.

Kočner si však stihol zavariť aj vo väzbe a to tak, že prostredníctvom svojich advokátov posielal tzv. motáky. V nich dával inštrukcie svojmu niekdajšiemu kamarátovi Petrovi Tóthovi. DenníkN získal ich kópie a podľa odborného stanoviska niet pochýb, že motáky písal Kočner. 

Zsuzsová aj veštica

Kočner v motákoch Tóthovi kázal, aby sa cez Threemu skontaktoval s Alenou Zsuzsovou, ktorá je tiež obžalovaná v prípade Kuciakovej vraždy. 

„Vložiť si číslo do svojho tel., napísať cez WhatsApp odkaz ‚Pozdravujem vás, pán Andrej Horvát. Som Aveho posol. Spárujte si ma cez Threema,‘“ písal Kočner. „Keď budete spárovaní, tak napíšeš nasledovné: ‚Ave ďakuje za dobré správy, všetko znáša pokojne a s rozvahou. Verí vo svoj osud a vie, že kocky sa nemýlia. Celý cirkus bude trvať cca 2 mesiace," napísal. 

Pravosť Kočnerových motákov potvrdili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Okrem toho, Kočner žiadal Tótha, aby sa skontaktoval aj s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bodorom, ktorý mal zistiť od bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, či "nevie pohnúť kostrou".

Vyrobení svedkovia

Okrem toho, že sa Kočner cez rôznych ľudí pokúšal dostať von z väzby, chcel si "vyrobiť" svedkov, ktorí by v kauze zmenky svedčili v jeho prospech. Kočner chcel, aby Tóth presvedčil Romana Osuského, bývalého agenta SIS, nech svedčí v jeho prospech.

Chcel vyrobiť dôkaz, ktorý by ukazoval, že Slovenská informačná služba už v roku 2000 bola o existencii zmeniek informovaná. To sa však nepáčilo advokátovi Marekovi Parovi, ktorý Kočnera zastupuje. 

Marian Kočner bol vypovedať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

O tom, že motáky písal práve Kočner, niet podľa vyšetrovacieho spisu pochýb. Motáky totiž skúmali experti, ktorí porovnávali Kočnerovo písmo s písmom na žiadankách, ktoré písal Kočner pre povolenie telefonovať, zúčastniť sa omše alebo zahrať si stolný tenis. Znalci dospeli k záveru, že písmo je v oboch prípadoch Kočnerovo.

Viac o téme: ZmenkyVäzbaPeter TóthMotáky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu