Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dôležité je nestupňovať ešte viac napätie na Blízkom východe, tvrdí prezidentka Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - V súčasnej situácii je dôležité, aby sa napätie na Blízkom východe nestupňovalo, každé ďalšie použitie sily ešte viac zhorší nepokojnú atmosféru v celom regióne. V súvislosti s piatkovými (3. 1.) udalosťami v irackom Bagdade to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

V tomto zmysle nabáda hlava štátu i k uvážlivému hodnoteniu a komentovaniu udalostí. "Bolo by veľmi nevhodné a nijako by neprispelo k upokojeniu ani riešeniu, ak by sa táto téma na Slovensku spolitizovala a prípadne bola zneužitá v rámci prebiehajúcej predvolebnej kampane," upozornila.

Čítajte aj: Ostrá reakcia Pellegriniho na Dankovu výzvu: Konflikt medzi USA a Iránom môže mať dopad aj na Slovensko

Čaputová uistila, že o aktuálnej situácii na Blízkom východe je priebežne informovaná. "Príslušné rezorty situáciu monitorujú a analyzujú a očakávam, že spoločne v koordinácii a v spolupráci so spojencami navrhnú ďalší postup, najmä s ohľadom na bezpečnosť príslušníkov ozbrojených síl, ktorí sa v Iraku nachádzajú v rámci výcvikovej misie NATO," dodala slovenská prezidentka.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

K reakcii na situáciu, ktorá nastala po piatkovom útoku amerických síl v Bagdade, pri ktorom zomrel iránsky generálmajor Kásem Solejmání, vyzval prezidentku i premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS). Šéf parlamentu sa obáva, že americký krok hazarduje so svetovým mierom a môže naň doplatiť aj Európa. Vyzval preto lídrov EÚ i Slovenska, aby Spojeným štátom jednotne ukázali svoj postoj. V súvislosti s útokom avizoval aj možnosť navrhnúť uznesenia NR SR, deklarujúce "odsúdenie takéhoto konania, ktoré je v rozpore s medzinárodným právom a ohrozuje bezpečnosť členských štátov EÚ".

Premiér Peter Pellegrini v reakcii poukázal na to, že riešenie na Blízkom východe neprinesú subjektívne vyhlásenia, ale snaha všetkých zainteresovaných znížiť napätie prostredníctvom rokovaní. "Akékoľvek radikálne vyhlásenia vedúce k priamemu odsudzovaniu jednej zo strán neprispievajú k objektívnemu pohľadu na aktuálny stav konfliktu a výrazne narušujú zahranično-politickú kredibilitu SR v očiach jej spojencov," deklaroval Pellegrini.

Viac o téme: NapätiePrezidentkaBlízky východZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu