Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Minister Gajdoš požiada premiéra, aby zvolal Bezpečnostnú radu SR

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) požiada predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) o zvolanie Bezpečnostnej rady SR pred rokovaním Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie (NATO) a Severoatlantickej rady, ktoré sa budú konať v pondelok 6. januára.

Dôvodom je aktuálna situácia v Iraku, vyhodnotenie poznatkov a prijatie opatrení na zabezpečenie slovenských vojakov, ktorí sa v krajine nachádzajú. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

Americký prezident Donald Trump nariadil v piatok raketový útok na letisko v Bagdade, pri ktorom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásima Sulejmáního a ďalších osem ľudí. Zomrel aj zástupca šéfa irackej milície Abú Mahdí Muhandis, čo môže ohroziť vzťahy medzi USA a Irakom. Telo Sulejmáního identifikovali len podľa prsteňa. Rakety, ktoré boli vystrelené z dronu totiž vybuchli v momente, keď vystupoval z lietadla.

„Americké jednotky na pokyn prezidenta urobili obranný krok, aby ochránili amerických občanov v zahraničí, a zabili Kásima Sulejmáního. Cieľom útoku bolo zamedziť ďalším plánovaným útokom zo strany Iránu,“ píše sa vo vyhlásení amerického ministerstva obrany. Ozbrojený útok má veľkú odozvu aj v zahraničí, izraelská armáda je v bojovej pohotovosti. Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko vyzývajú na upokojenie situácie. USA vyzvalo svojich občanov v Iraku, aby opustili krajinu, pretože sa dajú očakávať odvetné útoky.

Viac o téme: NATOSNSIrakPeter PellegriniPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu