Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvý trest v prípade vraždy Kuciaka: Andruskó si posedí 15 rokov, srdcervúce slová Jánovho brata

Zoltán Andruskó Zobraziť galériu (2)
Zoltán Andruskó (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka padlo prvé rozhodnutie. Svoj trest za sprostredkovanie vraždy pozná už Zoltán Andruskó. Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku ho odsúdil na trest 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia. Rozsudok je právoplatný, vzhľadom na to, že Andruskó súhlasil s dohodou o vine a treste.

Senát ŠTS v pondelok neschválil dohodu o vine a treste medzi Andruskóom a prokurátorom ÚŠP. Ten navrhoval Andruskóa odsúdiť na desať rokov trestu odňatia slobody za vraždu novinára. Predsedníčka senátu Pamela Záleská uviedla, že namiesto navrhovaných desať rokov by za spravodlivý trest považovala 15 rokov odňatia slobody. S rozhodnutí sudkyne súhlasil aj advokát Zlatici Kušnírovej Roman Kvasnica. 

MIMORIADNE Prvý rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka: Andruskó dostal vyšší trest

„Ja si myslím, že pre rodiča zavraždeného dieťaťa žiaden trest nie je dostatočný, tým pádom ani spravodlivý,“ reagoval Kvasnica na 15-ročný trest pre Andruskóa. Podľa neho bolo zvýšenie z pôvodne navrhovaných 10 rokov na mieste a doplnil, že súd povedal to, čo si mysleli viacerí. Záleská vo svojom pôvodnom zamietnutí dohody zdôvodnila svoje rozhodnutie tým, že bol trest desiatich rokov spravodlivý iba pre Andruskóa a nie pre poškodených a spoločnosť.

Obvinení z vraždy Jána
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

„Obvinený Zoltán A. zobchodoval ľudský život a následne zobchodoval aj trest,“ uviedla. Obhajkyňa Andruskóa Lívia Kňažíková uviedla, že je trest vyšší, ako so svojím klientom očakávala, avšak doplnila, že ho nebolo treba veľmi presviedčať. „On si je sám vedomý, čoho sa dopustil,“ uzavrela.

Kuciakovci ani Kušnírovci sa pojednávania nezúčastnili, Jánov brat sa však vyjadril na sociálnej sieti. "10 rokov za všetko to zlo, čo spôsobil bolo veľmi veľmi málo. 15 rokov je veľmi málo. Nedokážem sa pozerať na tvár človeka, ktorý sa podieľal na všetkej našej bolesti z doživotnej straty brata a švagrinej. Dúfam, že ju ďalších 15 rokov neuvidím. Nemôžme vyhrať lebo čo sme stratili, nám už nič nevráti. Ale som veľmi rád, že prvý je potrestaný. Bude to už len ťažšie. Ďakujeme všetkým, ktorí sú s Jankom, Martinkou a s nami," uviedol Jozef Kuciak. 

Výberová chronológia udalostí spojených s vraždou

21. februára 2018 - V rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta boli zavraždení 27-ročný novinár Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová.

25. februára 2018 - Polícia našla mŕtve telá zavraždenej dvojice.

29. mája 2018 – Viac ako tri mesiace od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa polícia vrátila do ich rodinného domu vo Veľkej Mači, kde sa odohrala rekonštrukcia činu.

7. septembra 2018 - Dozorový prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zverejnil identikit muža, ktorý mal mať informácie o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

24. septembra 2018 - Polícia preverovala viacero osôb, ktoré spoznali občania v identikite zverejnenom ÚŠP.

27. septembra 2018 - Protizločinecká jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržala osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti.

28. septembra 2018 - Polícia obvinila tri osoby z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov. Pôvodne policajti zadržali osem podozrivých osôb. Po ich vypočutí bolo päť osôb prepustených a trom osobám bolo vznesené obvinenie.

28. septembra 2018 – V dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne zadržalo policajné Lynx Commando 44-ročnú Alenu Zsuzsovú.

30. septembra 2018 - Všetci štyria obvinení v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej - Tomáš Szabó, Miroslav Marček, Zoltán Andruskó. a Alena Zsuzsová - išli do väzby. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici.

1. októbra 2018 - Prokurátor na tlačovej konferencii Generálnej prokuratúry (GP) SR oznámil, že objednávka vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bola za sumu 50.000 eur a ďalších 20.000 eur bolo odpustenie dlhu. Objednávateľ teda zaplatil minimálne 70.000. Prokurátor potvrdil obvinenie voči štyrom osobám, Tomášovi Szabóovi, Miroslavovi Marčekovi, Zoltánovi Andruskóovi a Alene Zsuzsovej.

4. októbra 2018 - Minimálne dvaja z obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó, mali byť najatí aj na likvidáciu prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

4. marca 2019 - Podnikateľa Mariana Kočnera obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa prokurátora vražda súvisela s prácou novinára.

28. mája 2019 - Polícia opätovne vykonala v obci Veľká Mača rekonštrukciu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

18. októbra - Zoltán Andruskó, obvinený zo sprostredkovania vraždy Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj Martinu Kušnírovú, uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste. Dohoda sa týka iba prípadu Kuciaka, Zoltán Andruskó čelí obvineniam v príprave vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica a obvinený je aj z krátenia dane.

22. októbra – Prezident Policajného zboru Milan Lučanský rozpustil vyšetrovací tím z dôvodu, že bola podaná obžaloba.

3. decembra - Špecializovaný trestný súd v Pezinku vytýčil termín verejného zasadnutia, na ktorom rozhodoval o návrhu dohody o vine a treste s obvineným Zoltánom Andruskóom.

Viac o téme: VraždaObvineníJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu