Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Obrovské nešťastie v Prešove: FOTO Traja obvinení ostávajú vo väzbe!

Obvinení sa postavili pred sudcu Zobraziť galériu (8)
Obvinení sa postavili pred sudcu (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

PREŠOV – Krajský súd v Prešove sa v pondelok zaoberá rozhodnutím Okresného súdu v Prešove, ktorý 9. decembra poslal do väzby troch obvinených z trestného činu všeobecného ohrozenia v súvislosti s výbuchom plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove. Účastníci totiž proti rozhodnutiu podali sťažnosť. Súd rozhodol. Ostávajú vo väzbe

Traja obvinení z trestného činu všeobecného ohrozenia v súvislosti s výbuchom plynu v jednom z prešovských bytových domov ostávajú vo väzbe. Senát Krajského súdu v Prešove na neverejnom zasadnutí v pondelok zamietol sťažnosť obvinených, ako aj prokurátora.

Traja obvinení ostávajú vo väzbe

„Senát Krajského súdu v Prešove sa stotožnil so záverom sudcu pre prípravné konanie Okresného súdu Prešov, že v danom prípade existujú skutočnosti odôvodňujúce obavu, že by obvinení mohli ovplyvňovať svedkov, znalcov, prípadne spoluobvinených, alebo inak mariť skutočnosti závažné pre trestné stíhanie,“ uviedla hovorkyňa krajského súdu Ivana Petrufová. Rozsudok súdu o vzatí obvinených do takzvanej kolúznej väzby je dnešným dňom právoplatný. Petrufová dodala, že senát sa ďalej nestotožnil s návrhom prokurátora na vzatie obvinených do takzvanej útekovej väzby, teda, že by obvinení mohli ujsť alebo sa skrývať, aby sa tak vyhli trestnému stíhaniu alebo trestu.

Príbuzní prišli podporiť troch obvinených pre výbuch plynu v Prešove

Príbuzní sú rozhorčení

Rozhodnutie súdu s rozhorčením prijala aj vyše päťdesiatka zhromaždených ľudí z Gelnice a Kojšova, odkiaľ obvinení pochádzajú. Tá sa ešte pred neverejným pojednávaním zhromaždila pred budovou súdu. „Budeme bojovať ďalej za nevinu chlapcov,“ uviedla na margo verdiktu súdu matka dvojice obvinených Vlastimila Tchurová. „Nie sú zistené príčiny, ako sa ten plyn dostal do domu. To znamená, že nemajú žiadne väzobné dôvody, aby nechali mojich chlapcov vo väzbe. Myslím si, že je to veľmi nespravodlivé a že je to memento aj pre ostatných živnostníkov, ktorí si urobili živnosti vo firmách a podnikoch, že sa môžu ocitnúť v takej istej situácii,“ dodala.

Občania obce Kojšov a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Obvinených v predmetnej trestnej veci vzal sudca pre prípravné konanie do kolúznej väzby zhodne na základe dôvodnej obavy, že by mohli pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie. Sudca Okresného súdu v prípade troch obvinených z prečinu všeobecného ohrozenia zhodne zamietol návrh prokurátorky Okresnej prokuratúry Prešov na vzatie obvinených do takzvanej útekovej väzby.

Senát rozhoduje o sťažnosti troch obvinených 

„Senát Krajského súdu v Prešove na neverejnom zasadnutí rozhodne o sťažnosti troch obvinených z prečinu všeobecného ohrozenia v predmetnej trestnej veci proti rozhodnutiu OS Prešov, ktorým boli obvinení vzatí do takzvanej kolúznej väzby a tiež o sťažnosti prokurátora proti výroku tohto rozhodnutia, ktorým bol zamietnutý návrh na vzatie obvinených do takzvanej útekovej väzby," uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

AKTUÁLNE Obrovské nešťastie v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Príbuzní ich prišli podporiť

Pred budovou súdu sa ešte pred pojednávaním zhromaždilo vyše 50 ľudí najmä z Gelnice a Kojšova, odkiaľ obvinení pochádzajú. Aj s transparentmi sa rozhodli trojicu živnostníkov podporiť. „Každý máme k týmto chlapcom nejaký vzťah, čiže sme ich prišli tak v tichosti podporiť. Na základe toho, čo viem, aj od ľudí, ktorí veciam rozumejú, osobne verím v ich úplnú nevinu alebo možno nejaký, ak sa preukáže, minimálny podiel viny za to, čo sa stalo,“ povedal starosta obce Kojšov Anton Bašniar s tým, že obec je ochotná v prípade obvinených prijať spoločenskú záruku.

Občania obce Kojšov a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Ako uviedol, o nevine trojice ich presviedčajú aj odborníci, ktorí sa do obce ozývajú s tým, že im zverejnené technické okolnosti výbuchu nesedia. „Samozrejme po vlastnej línii sa snažíme si zabezpečovať dokumentácie, aby sme boli v tomto zorientovaní a dokázali sa k veciam relevantne vyjadriť. Aby sme potom dokázali chlapcov relevantne aj obhajovať,“ dodal starosta s tým, že je pripravený prijať za obvinených aj spoločenskú záruku.

Stalo sa, čo sa stalo

Celý vzťah od zadávateľa zákazky až po konečných živnostníkov, ktorí práce vykonávali, bude podľa jeho slov potrebné analyzovať a na základe toho potom spravodlivo vyvodiť zodpovednosť. Podporiť rodinných príslušníkov prišiel aj Ján Tchur, ktorý tvrdí, že obvinení nerobili výkopové práce svojvoľne. Doplnil, že tí, ktorí sú naozaj zodpovední, neboli ani obvinení.

Občania obce Kojšov a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

„Stalo sa, čo sa stalo. Je to veľmi smutné, ale ja si nemyslím, že je to chyba pracovníkov. Ja si myslím, že tam mal byť iný dozorujúci človek, ktorý si to mal celé dohliadnuť,“ uviedol Ján Tchur. Takisto nesúhlasí s tým, že ich súd zobral do väzby kvôli možnému ovplyvňovaniu svedkov. „Väčšina z nás si to myslí, že tí, ktorí sú naozaj zodpovední, neboli ani obvinení a tí, ktorí vlastne len vykonávali to posledné, čiže plnili niečí príkaz, tak tí sú vo vnútri zavretí a celé sviatky po jednom, ani nie vedľa seba, v celách sedeli na samote niekde tu v prešovskej väzbe,“ dodal Tchur.

Občania obce Kojšov a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Neexistujú dôvody na väzbu

O nevine obvinených sú presvedčení aj ich príbuzní. „Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým, úprimnú ľútosť poškodeným. Je nám to veľmi ľúto, čo sa stalo, ale chlapci sú nevinní. Neexistujú nijaké zákonné dôvody, pre ktoré by ich držali vo väzbe. Pevne veríme, že dnes ich pustia. Sú to dobrí chlapci, ktorí išli do práce nie s úmyslom niekomu uškodiť,“ povedala matka dvojice obvinených, o ktorých nevine aj presvedčený aj ich bratranec. 

Občania obce Kojšov a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Obrovské nešťastie v Prešove

Výbuch plynu a následný požiar v 12-podlažnej bytovke na Mukačevskej ulici č. 7 na prešovskom sídlisku 6. decembra neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je naďalej nezvestná. Nepodarilo sa ju nájsť ani počas doterajšej sanácie budovy. Bytovku začali búrať v pondelok (16. 12.) a skončili v stredu (18. 12.) popoludní.

Občania obce Kojšov a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Krízový štáb napokon rozhodol, že je potrebné ju asanovať celú. S odvozom a uskladnením sutín z bytového domu začala stavebná firma, ktorú si mesto objednalo, v piatok 20. decembra. Okrem zničenej bytovky museli svoje domovy dočasne opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov. Tí sa však následne vrátili do svojich bytov.

Viac o téme: ObvineníVäzbaVýbuch plynuSúd Prešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu